fbpx
Skip to main content
Evropa

U STRAZBURU SE ODLUČUJE O BUDUĆNOSTI EU: Na videlo izašli brojni nedostaci, da li će panevropski projekat opstati?

Foto: Profimedia
Reč su imali Emanuel Makron, kao i Ursula fon der Lajen

Konferencija o budućnosti Evrope, panevropski projekt čiji je cilj da pruži evropskim građanima mogućnost da iznesu svoje ideje kako bi trebalo da izgleda Evropska unija, svečano je danas otvorena u Strazburu. Za otvaranje Konferencije odabran je 9. maj, Dan Evrope, a svečanost je održana u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu, u kojem se poslanici nisu okupili više od godine dana zbog pandemije korona virusa.

"ONI PUCAJU U GLAVU, A NE ZNAJU DA JE REVOLUCIJA U SRCU" Vlasti ubile još jednog pesnika, nisu imale razumevanja za njegovu poeziju!

"ONI PUCAJU U GLAVU, A NE ZNAJU DA JE REVOLUCIJA U SRCU" Vlasti ubile još jednog pesnika, nisu imale razumevanja za njegovu poeziju!

DRVLJEM I KAMENJEM NA PUTINA: Zapadni mediji osuli paljbu na ruskog predsednika, šta sve nisu rekli

DRVLJEM I KAMENJEM NA PUTINA: Zapadni mediji osuli paljbu na ruskog predsednika, šta sve nisu rekli

STIGLO NAREĐENJE S VRHA! Hitno poleteli egipatski vojni avioni u pomoć azijskoj državi, urgentno je!

STIGLO NAREĐENJE S VRHA! Hitno poleteli egipatski vojni avioni u pomoć azijskoj državi, urgentno je!

U dvorani za plenarne sednice, koja je zbog epidemioloških mera bila gotovo potpuno prazna i pretvorena u televizijski studio, govorili su francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, predsednica Komisije Ursula fon der Lajen i portugalski premijer Antonio Kosta, čija zemlja predsedava Savetom EU.

Kopredsedavajući Izvršnog odbora Konferencije, potpredsednica Komisije Dubravka Šuica, portugalska državna sekretarka Ana Paula Zakarijas i evropski zastupnik Gi Ferhofštat odgovarali su na pitanja građana iz država članica. Oko 500 učesnika, građana EU i predstavnika civilnog društva učestvovalo je putem video linka.

Virtualno su takođe učestvovali ministri spoljnih poslova zemalja članica. U dvorani je bilo 27 studenata iz svih država članica koji učestvuju u programu studentske razmene Erasmus+.

Emanuel Makron
Foto: Profimedia/ilustracija

Makron je istakao da Evropljani treba da budu ponosni na ono što je Evropska unija postigla od svog osnivanja.

- Sada je vreme da građani kažu kako poboljšati Uniju - rekao je, dodajući da je Evropi potrebna "nova demokratska inspiracija".

Pohvalio je jedinstvenu strategiju EU u borbi protiv pandemije kovida 19, istakavši da su "populisti i nacionalisti" koji se protive vriednostima Unije pokazali da nisu sposobni delotvorno da odgovore na pandemijsku krizu.

Sasoli se zauzeo za ukidanja prava veta u odlučivanju u Savetu EU, za nadležnost EU u zdravstvenoj politici i istakao da ne treba bežati od promene evropskih ugovora.

- Potrebna nam je evropska politika u zdravstvu, ako to ne napravimo biće to poraz. To je lekcija koju smo naučili u pandemiji. To bi moglo značiti da je potrebno menjati ugovore i u tom slučaju pozivam sve da budu hrabri. To ne bi trebalo da bude tabu tema - rekao je Sasoli.

Ursula fon der Lajen istakla je da na Konferenciju ne treba gledati kao na "kao rešenje za svaki problem", ali ni kao puku "intelektualnu vežbu".

Ursula fon der Lajen
Foto: Profimedia

- Uverena sam da je ova Konferencija prilika za Evropljane da se ujedine i okupe oko zajedničke ambicije. Ne smemo potceniti pozitivan učinak koji ona može proizvesti - rekla je Fon der Lajen.

Konferencija je trebalo da počne s radom još prošle godine, ali je je zbog pandemije i neslaganja ključnih institucija EU oko koncepta i dometa Konferencije to odloženo za godinu dana. Zbog toga je skraćeno i vreme trajanja Konferencije, umesto dve godine trajaće godinu dana, do proleća sledeće godine. 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd