fbpx
Skip to main content
vakcina

EVROPSKA KOMISIJA DONELA VAŽNU ODLIKU: Vakcine će biti dostupne svim članicama EU istovremeno!

Foto: Profimedia/ilustracija
Evropska komisija pregovora sa proizvođaćima potencijalnih vakcina portiv Kovid19

Evropska komisija pregovora sa proizvođaćima potencijalnih vakcina portiv Kovid19 "u ime cele EU", i nema "paralelnih pregovora zemlja članica sa farmaceutskim kompanijama", kažu u Briselu.

JEDNA EVROPSKA ZEMLJA BELEŽI ZABRINAVAJUĆE BROJKE: U poslednja 24 časa preminule 62 osobe

JEDNA EVROPSKA ZEMLJA BELEŽI ZABRINAVAJUĆE BROJKE: U poslednja 24 časa preminule 62 osobe

PREMINUO PUTINOV SARADNIK: Ruski političar umro od posledica korona virusa

PREMINUO PUTINOV SARADNIK: Ruski političar umro od posledica korona virusa

KORONA POPUŠTA U AUSTRIJI? Zabeležen najmanji broj obolelih u poslednjih mesec dana

KORONA POPUŠTA U AUSTRIJI? Zabeležen najmanji broj obolelih u poslednjih mesec dana

Povodom najava nekih zemalja članica o različitim treminima za početak vakcinacije protiv Kovid 19, u EK naglašavaju da će vakcine biti dostupne svim zemlja čalnicama u isto vreme i pod istim uslovima.

- EU zajedno pregovara sa kompanijama koje razvijaju vakcine i zakjučujemo zajednički ugovor s njima. Kada vakcina dobije ''zeleno svetlo'' i autorizaciju Evropske agencije za lekove, onda zemlje članice mogu da počnu da naručuju vakcine - kaže portparol Komisije Stefan de Kersmeker.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će se prve autorizacije za vakcine protiv Kovid19 za upotrebu na teritoriji EU dati do kraja decembra 2020. godine.

Istovremeno, u EK kažu da nisu u mogućnosti da definišu koliko brzo će se nakon autorizacije vakcine vakcine naći u prodaji.

"Kada ce se tačno vakcine naći na tržištu i biti spremne za kupovinu zavisi od procedura, ali mi pokusavamo da radimo što je brže moguće imajući u vidu bezbednosne preopruke", navode u Komisiji.

U Briselu navode da nakon što Evropska agencija za lekove da ”zeleno svetlo” u drugoj polovini decembra, Komsija mora da da svoju dozvolu za stavljanje vakcina na tržište EU.

U okviru EU stretegije vakcinacije, u Briselu insistiraju da se za potrebe zemalja članica pregovara sa farmaceutskim kompanijama koje će svoju vakcinu proizvoditi na teritoriji Evrope.

Naglašava se da će sve zemlje članice u isto vreme i pod istim uslovima dobiti odobrene vakcine koje, po potrebi, mogu da podele i trećim državama na osnovu bilateralnih sporazuma.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd