fbpx
Skip to main content
Brod

FRANCUZI DIGLI GLAS: "Zaustavićemo Britance na Lamanšu", izbila velika frka, Makron nemoćan!

Foto: Profimedia
Situacija se znatno pogoršala nakon odluke o Bregzitu

Francuski ribari prite da će zaustaviti britansku robu na granici ukoliko Emanuel Makron ne uspe da postigne dogovor sa njima.

TAJFUN RUŠI SVE PRED SOBOM: Zemlja u kolapsu, raste broj mrtvih (VIDEO)

TAJFUN RUŠI SVE PRED SOBOM: Zemlja u kolapsu, raste broj mrtvih (VIDEO)

ČUVENI AMERIČKI EPIDEMIOLOG KRITIKUJE STRATEGIJU BELE KUĆE: Ne podržava poruke glavnog Trampovog savetnika

ČUVENI AMERIČKI EPIDEMIOLOG KRITIKUJE STRATEGIJU BELE KUĆE: Ne podržava poruke glavnog Trampovog savetnika

TRAMP NE VERUJE NIKOME: Predsednik SAD planira da preduzme posebne mere za prebrojavanje glasova

TRAMP NE VERUJE NIKOME: Predsednik SAD planira da preduzme posebne mere za prebrojavanje glasova

Francuski ribari vršili su pritisak na obe strane da postignu dogovor o Bregzitu upozoravajući na moguće blokade britanskih proizvoda u luci Kale.

Britanija želi da pregovara o zalihama ribe svake godine, ali da izbegne carine i kvote na svoju robu.

Predsednik Emanuel Makron i njegova vlada bili su u "šarm" ofanzivi u obalskim gradovima na severu Francuske, javno usvojivši mantru Tereze Mej: "Nijedan dogovor nije bolji od lošeg".

On je bio nateran na sramotan uspon nakon samita EU pre više od dve nedelje priznajući da bi "tvrdi Bregzit" u potpunosti zaustavio francuske kočare (ribare koji pecaju mrežom) u britanskim vodama.

Kristof Hagner, regionalni organizator industrije morskih plodova u luci Bolonj-sur-Mer za sindikat "Konfederacije Generale du Travail" (CGT), rekao je da dve strane moraju postići prihvatljiv kompromis.

- Ako vidimo da kompanije rizikuju i da moraju da zatvore svoja vrata, onda će biti demonstracija. Doći će do blokade britanskih proizvoda.

CGT ima 600.000 članova širom zemlje i istorijski je povezan sa francuskom Komunističkom partijom. Ribari u Bulonju ulove čak 80 posto ribe u britanskim vodama. Nijedna ponuda ne bi smirila ovaj mali grad od samo 42.000.

To je glavno francusko ribarsko čvorište, na samo 40 minuta vožnje brodom od pomorske granice sa Britanijom.

Tamo se svake godine izbaci iz vode više od 30.000 tona ribe. Tu je i najveća evropska industrija za preradu ribe, koja godišnje obrađuje 370.000 tona morskih proizvoda. Područje je inače osakaćeno stopom nezaposlenosti od 27 procenata.

Žan-Mišel Fournije, pedesetogodišnji kapetan malog ribarskog broda koji sa svojih šest zaposlenih provodi dva dana na moru svakih četiri do pet dana, rekao je: "Sigurno će biti posledica ako nas ne poslušaju."

- Ribari bi mogli da preuzmu na sebe korak da blokiraju tunel ispod Lamanša ili bi britanski kamioni mogli da budu zaustavljeni u isporuci svojih proizvoda u Evropi. Nadam se da neće doći do toga. Još nismo došli do toga. 

Fournije kaže da nijedan posao neće uništiti francusku industriju, ukazujući na to koliko je malo snage imao Makron u čitavom procesu Bregzita.

Njegov rejting pao je ispod 40 odsto prošlog meseca usred kritika na njegov način da se bavi pandemijom i talasom islamističkih terorističkih napada.

Ribolov je takođe politički dinamit u Francuskoj. Liderka krajnje desničarske stranke "Nacionalni front" Marin le Pen osvojila je skoro 45 odsto glasačkih listića u Bulonju na predsedničkim izborima 2017. godine.

Njoj se široko savetuje da bude protivkandidat Makronu na izborima 2022. godine. Još jedan bulonjski ribar Loik Manjol (45) rekao je: - Tako smo se zasitili da više ne verujemo u bilo šta što nam se kaže.

- Zbog štete, samo želimo da nam Boris Džonson dozvoli da nastavimo sa poslom u vodama u kojim lovimo poslednjih pet decenija. Ne želimo da izgubimo pristup tim vodama. Bez toga jednostavno više nećemo postojati. 

Britanski vladin zakon o ribarstvu, koji ide na raspravu u Parlament, ukida automatska prava pristupa kočarima-ribarima EU. Strani brodovi će morati da prilože dozvolu ako love ribu u britanskim vodama. Bivši ribolovac Žerard Vakonj (72) je rekao:

- Ako se stavim na mesto britanskog ribara, razumem ih, ali oni ne mogu imati pristup evropskom tržištu, a da istovremeno ovde svi ostanu bez posla. Ne možete u isto vreme čuvati svoj kolač i jesti ga.  

Ribari u Normandiji, koji ulove blizu polovine svoje ribe u britanskim vodama, takođe kažu da će postupiti protiv britanskih izvoznika ako obe strane ne postignu sporazum. Sofi Leroi, koja sa suprugom poseduje četiri kočarske mreže u luci Šerbur, rekla je za list "Quest France":

- Ako ne bude dogovora, nećemo dozvoliti nijednoj britanskoj ribi da uše u naše francuske luke. Nećemo žrtvovati svoje poslovanje, a onda pustiti Britance da prodaju svoje proizvode ovde.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
16 Beograd