fbpx
Skip to main content
Debora i ajkula

"GLEDALA SAM KAKO AJKULE PROŽDIRU MOJE PRIJATELJE" Debora je sa društvom otišla na jedrenje ne sluteći HOROR! (VIDEO)

Foto: Shutterstock/Youtube/Printscreen/Reel Truth Documentaries
Scene užasa nije zaboravila do smrti

Debora Skejling-Kajli ukrcala se na jahtu za šestodnevno jedrenje na drugi kraj zemlje dok se sunčala. Ali kada se vreme pogoršalo, dogodila se tragedija. Kada je 24-godišnja Debora Skejling-Kajli krenula na rutinsko jedrenje iz Mejna na Floridu, uslovi na vodi bili su savršeni.

Hoteli u Grčkoj – Oaza hedonizma po najpovoljnijim cenama

Hoteli u Grčkoj – Oaza hedonizma po najpovoljnijim cenama

NASA POSLALA OZBILJNO UPOZORENJE ČOVEČANSTVU: Gravitacija Meseca će u bliskoj budućnosti doneti veliku OPASNOST

NASA POSLALA OZBILJNO UPOZORENJE ČOVEČANSTVU: Gravitacija Meseca će u bliskoj budućnosti doneti veliku OPASNOST

AMERIČKA NACIJA JEDE SAMU SEBE: Pandemija ih pokosila načisto, a onda donela još veću pošast

AMERIČKA NACIJA JEDE SAMU SEBE: Pandemija ih pokosila načisto, a onda donela još veću pošast

Govoreći u američkoj TV emisiji "Ne bih trebalo da sam živ", Debora je rekla: "Vreme je bilo prelepo, brodom je bilo zabavno upravljati. Ne postoji išta bolje od toga."

Ali posle četiri dana ekspedicije od 2.100 km 1982. godine, jahta je upala u tropsku oluju i prevrnula se usred prostranog Atlantskog okeana. Deborah je krenula sa još četiri člana posade - Meg, Bred, Mark i kapetan Džon Lipot.

Ali kada su brod zapljusnuli talasi od devet metara i vetrovi od 112 km na sat, borba za sigurnost imala je zastrašujuće posledice. Kapetan, koji je pio, zaspao je za kormilom, a Debora se probudila usred noći čuvši glasove panike dok je ledena voda punila kabinu.

Meg, koja je bila devojka kapetana Džona, posekla je nogu dok se posada tumbala po brodu u olujnim uslovima - ostavljajući otvorenu ranu.

Petorica su uspela da se popnu na gumeni čamac za spasavanje, ali krv iz Megine rane privukla je stotine ajkula ubica koje su kružile i nabadale čamac tražeći svoj plen. Tokom sledećih pet dana, pet članova posade borilo se u epskoj želji da prežive - ali samo dva su se vratila na obalu.

Okruženi i sami

Kad je posada skočila na gumenjak prečnika tri metra koji je Mark naduvao, osetio je kako mu nešto gura nogu. Tada je Debora primetila stotine ajkula u vodi koje su okruživale posadu na gumenom čamcu za spasavanje.

- U trenutku kad smo ušli, oko gumenjaka su bila peraja. Bila su svuda.

Ajkule, sa mirisom Megine sveže krvi u nozdrvama, pokušale su nekoliko zastrašujućih taktika kako bi prevrnule čamac da bi se najele svojim plenom. Jedna ajkula zgrabila je konopac na prednjem delu čamca i povukla ga po vodi kako bi članove posade oborila u vodu.

Druge su počeli da udaraju gumenjak kako bi pokušali da obore svoj plen.

Dehidrirano i paranoično

Iako je posada uspela da se drži nekoliko dana, bila je bez hrane i vode i postala je teško dehidrirana. Gnoj i krv iz Meginih otvorenih rana curile su oko čamca, zajedno sa urinom - uzrokujući da se kod svih petoro razvije infekcija.

Meg je slabila iz sata u sat nakon što joj je zaražena noga izazvala trovanje krvlju, koje se proširilo njenim telom. Tri dana nakon njihove epske bitke za opstanak, dehidracija je dovela do toga da je grupa pala u delirijum.

Žeđ im je bila tako jaka, Džon i Mark su pili slanu vodu iz mora - za koju je poznato da ubrzava proces dehidracije i izaziva zatvaranje bubrega.

Halucinacije su se povećale kod Džona kada je zamislio da je video zemlju. Nemoćni da ga zaustave, ostatak posade beznadežno je gledao kako skače sa čamca, pravo u vodu prepunu ajkulama.

- Odjednom samo čujemo vrisak. Širenje krvi. Bilo je gotovo, tišina. Nije bilo plača, ničega. Nije bilo sumnje šta ga je odnelo. Ajkule su ga dobile - rekla je Debora. Nedugo zatim, i kod Marka su počele halucinacije.

Ubrzo nakon što je Džon umro, Mark je promrmljao nešto u vezi sa odlaskom u radnju da kupi cigarete. Debora i Bred, koji su i dalje bili pomalo paranoični, pokušali su da ga zadrže u čamcu, ali njihovi pokušaji bili su uzaludni.

Mark je skočio u vodu gde su ga ajkule odmah povukle pod vodu. Debora je opisala kako je njegovo telo izudarano o dno čamca dok su ga grabljivice komadale.

- Bio je to najstrašniji trenutak u čitavom mom životu - rekla je Debora.

Znajući da će Meg umreti, Debora i Bred pokušali su da spavaju kako ne bi morali da gledaju njen povređeni deo tela.

- Sedeli smo tamo i gledali kako Meg umire i bilo je tragično - rekla je ona.

Kada se par probudio sledećeg jutra, Meg je umrla. Njeno telo ležalo je u "smrdljivom neredu morskih algi, krvi, urina i gnoja" na dnu čamca. Očajnički želeći da preživi, Bred je razmišljao da pojede Megino telo, ali Debora ga je podsetila da joj je meso bilo previše zaraženo.

Umesto toga, par je odlučio da je baci sa čamca. Skinuli su joj odeću i nakit, zarekavši se da će ih dati porodici kada stignu na kopno, i izgovorili molitvu pre nego što su njeno telo gurnuli u more.

- Bio je to tako tužan trenutak jer smo položili njeno nago telo sa strane čamca, a onda smo odlučili da je ne možemo samo baciti. Bila joj je potrebna neka vrsta sahrane - rekla je Debora.

Nakon što je Meg uronila u vodu, Bred i Debora pokušali su ponovo da spavaju kako ne bi čuli kako je ajkule komadaju.

Napokon sigurnost

Jedini preostali članovi posade na brodu, Debora i Bred, držali su se zajedno koliko su mogli. Ali dok je Bred pokušavao da očisti telesne tečnosti iz čamca, pao je u vodu. Deboru je uhvatila panika dok je pokušavao da se vrati.

- Osećala sam kao da sam Breda upravo osudila na smrt - znajući da će biti sledeći koji će umreti ako se ajkule vrate.

Srećom, Bred je uspeo da se vrati nazad u čamac. Ubrzo nakon straha, "konjica" je stigla u obliku ruskog teretnog broda. Bred i Debora su svom snagom mahali posadi - koja je srećom odgovorila. Spašeni su. Članovi posade bacili su prsluke za spasavanje u vodu i odvukli par na sigurno.

- Nije me bilo briga ko su ti ljudi niti kuda idemo - rekla je Debora. "Bila sam tamo i Bred je bio tamo i bili smo živi."

Velika bela ajkula
Foto: Profimedia/ilustracija

Nakon njihovog spasavanja, Debora je započela karijeru kao motivacijski govornik. O svom iskustvu napisala je knjigu: "Albatros: Istinita priča o preživljavanju žene na moru, 1994. godine."

Bred i dalje radi kao mornar u Masačusetsu na istočnoj obali SAD. Međutim, priznaje da mu je trauma ovog događaja ostala.

- Nije nešto što isključujete nakon što to prođete kroz to. Nastavite da živite u režimu preživljavanja. Ne znam da li ste šokirani, ali nemoguće je samo isključiti sve to i živeti onako kako ste živeli ranije - rekao je Bred.

Nažalost, Debora je preminula u svom domu u Meksiku u 54. godini 2012. godine. Njen uzrok smrti nije poznat, piše 

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd