fbpx
Skip to main content
blizanci

NISU DALI KORONI DA IH RAZDVOJI: Blizanci žive u dve države ali im je srce na jednom mestu (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/AFP
Blizanci žive u dve različite države

Svake subote nezavisno od vremenskih uslova, blizanci Ola i Pontus Berglund (73), svaki sa svoje strane, nalaze se na granici koja razdvaja Norvešku i Švedsku.

TOP hoteli u Turskoj po najboljim cenama za odmor u Junu - Samo 99€ za rani buking!

TOP hoteli u Turskoj po najboljim cenama za odmor u Junu - Samo 99€ za rani buking!

"KO SE NE VAKCINIŠE NEIZBEŽNO ĆE SE ZARAZITI" Nemački virolog objašnjava zašto je nemoguće izbeći koronu

"KO SE NE VAKCINIŠE NEIZBEŽNO ĆE SE ZARAZITI" Nemački virolog objašnjava zašto je nemoguće izbeći koronu

POTPUNA PODRŠKA RUSIJI: Peking stao uz Moskvu, staju na put opasnom planu Vašingtona

POTPUNA PODRŠKA RUSIJI: Peking stao uz Moskvu, staju na put opasnom planu Vašingtona

Ponesu stolice na rasklapanje, sendviče, termose i dobro raspoloženje, pa se smeste svaki sa svoje strane tanke, ali neprelazne bele linije iscrtane na putu.

- Nije nam dozvoljeno da pređemo granicu. Ja moram da ostanem metar na svojoj strani, a on metar na svojoj. Dakle, dele nas samo dva metra - objašnjava Ola dok se norveške i švedske zastavice zakačene za ogradu mosta vijore na vetru.

I ne samo to. Pored njegovih nogu nalazi se bela linija. S jedne strane piše "Norge", s druge "Sverije".

Ola živi u Haldenu, na jugoistoku Norveške, gde ga je davno odvela ljubav. Pontus je u pola sata vožnje udaljenom švedskom gradiću Stromstadu.

 

Žive u dve različite države

Jednojajčani su blizanci i uvek su se posećivali jednom nedeljno. Pandemija je to sprečila i sada se sastaju na starom mostu Svinesundu koji premošćuje fjord između dveju zemalja. Na mostu, uz dva metra i jednu granicu fizičke distance, proslavili su 72. i 73 rođendan 20. aprila.

- Ovo je jako neobično, ali navikli smo da se viđamo jednom nedeljno i nismo to hteli da prekinemo. Pandemija nas nije zaustavila i to je naša pobeda - kazuje Pontus sa švedske strane.

Iako se situacija sa virusom vremenom menjala, granica je sve vreme ostala zatvorena. To posebno ljuti mnoge Norvežane koji imaju vikendice u Švedskoj, gde je život jeftiniji.

Dvojica sedobradih gospodina postala su i lokalne zvezde, pa se neki čak i satima voze kako bi se s njima fotografisali.

- To nam je nevažno, važno nam je da možemo da se nađemo i razgovaramo o čemu god želimo - kaže Ola.

Zbog svog privilegovanog statusa njih dvojica su se povremeno našla u ulozi dobronamernih krijumčara, poput onog dana kad je Pontus štene rođeno u Švedskoj preko granice dodao Oli za njegovu novu porodicu u Norveškoj. To im je najdraža uspomena, kažu.

Otkako je pandemija, svoj nedeljni sastanak su propustili samo tri puta, i to zbog tvrdoglave policije koja nije htela da ih pusti na most. Vremenske neprilike, od snežnih oluja do toplotnih talasa, nisu im prepreka. Samo se obuku u skladu s meteorološkom situacijom. Pontus je razveden, živi sam i vrlo mu je važno da viđa Olu.

- Bez toga bih pao u depresiju - kaže on.

Nedostaje li mu to što ne može da zagrli brata?

- Da - odgovara i zarazno se nasmeje -Ali ponekad zagrlim sebe, jer smo isti.

Vremenska prognoza
Clear sky
37 Beograd