Utorak 19. mar 2024.
Mun Džae-in i Kim-Džong-un

Istorijski govor predsednika Južne Koreje: Živeli smo zajedno 5.000, a odvojeno 70 godina, UJEDINIMO SE (FOTO)

Foto: Reuters
Odnosi Seula i Pjongjanga naglo se popravljaju

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in održao je govor u Pjongjangu, obrativši se hiljadama Severnokorejaca s pozivom na okončanje 70-godišnjeg neprijateljstva i izgradnju budućnosti mira i prosperiteta.

- Živeli smo zajedno 5.000 godina, a odvojeno 70 godina. Sada predlažem da u potpunosti odbacimo neprijateljstvo iz proteklih sedam decenija i napravimo veliki korak napred ka miru, kako bismo ponovo postali jedno - poručio je Mun, prenosi AP.

Mun Džae-in i Kim-Džong-un
Manifestacija na stadionu "Prvi maj" u Pjongjangu zbog posete Mun Džae-ina
Foto: Reuters

Mun i severnokorejski lider Kim Džong-un su sa suprugama u sredu uveče prisustvovali masovnim igrama "Slavna zemlja" na stadionu u Pjongjangu, gledajući skladni nastup hiljada izvođača.

Južna Koreja je saopštila da su ove igre privukle oko 150.000 gledalaca.

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in i severnokorejski lider Kim Džong-un posetili su danas krater na vrhu vulkana koji se smatra svetim za sve Korejce, poslednjeg dana Munove posete susednoj zemlji radi razgovora o nuklearnim tenzijama i drugim međukorejskim pitanjima.

Mun Džae-in i Kim-Džong-un
Mun Džae-in i Kim-Džong-un na planini Pektu
Foto: Reuters

U dugačkim kaputima i u pratnji svojih supruga, Kim i Mun su se uhvatili za ruke podigavši ih uvis dok su se fotografisali ispred jezera na planini Pektu, do kojeg su se zajedno prebacili žičarom, prenosi AP.

Mun je tom prilikom rekao da bi odnosi između dve Koreje trebalo da se poboljšaju kako bi više Južnokorejaca mogli da poseti planinu.

Kim je izjavio da je planina Pektu postala "predmet čežnje" Južnokorejaca, ali i Severnokorejaca koji žive izvan zemlje.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd