fbpx
Skip to main content
Benjamin Netanjahu

HEROJSKI DOČEK ZA LEGENDARNOG ŠPIJUNA: Proveo je 30 godina u američkom zavoru, a sada se vratio (FOTO/VIDEO)

Foto: Twitter/@netanyahu
Nekoliko novinara i bivših obaveštajnih zvaničnika kritikovalo je Polardovu srdačnu dobrodošlicu u Izraelu

Bivši analitičar američke vlade za obaveštajne poslove Džonatan Polard - koji je proveo 30 godina u zatvoru zbog špijuniranja u ime Izraela - dobio je veličanstven tretman od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

POSLEDNJA OPOMENA VAŠINGTONU: Iran upozorio na posledice "američke avanture" u regionu

POSLEDNJA OPOMENA VAŠINGTONU: Iran upozorio na posledice "američke avanture" u regionu

OGROMNE ZALIHE TREĆEG RAJHA: Policija upala u stan zbog droge, a zatekla NACISTIČKI ARSENAL (VIDEO)

OGROMNE ZALIHE TREĆEG RAJHA: Policija upala u stan zbog droge, a zatekla NACISTIČKI ARSENAL (VIDEO)

MADURO SE NE ŠALI: Venecuela raspisala nagradu od POLA MILIONA DOLARA, situacija pred eskalacijom (FOTO)

MADURO SE NE ŠALI: Venecuela raspisala nagradu od POLA MILIONA DOLARA, situacija pred eskalacijom (FOTO)

Polard - koji je izraelsko državljanstvo dobio 1995. godine, pre nego što je pušten iz zatvora 2015. godine - stigao je u Izrael sa suprugom Ester Polard u sredu, nakon ukidanja ograničenja putovanja zbog kojih nije mogao napustiti Sjedinjene Države.

Po dolasku u Izrael, Polard i njegova supruga spustili su se na kolena i poljubili zemlju, pre nego što ih je Netanjahu pozdravio i uručio lične karte. Polard i Netanjahu su se potom pozdravili laktovima, prilagođenim merama za sprečavanje koronavirusa, a Netanjahu je bivšem špijunu koji je rođen u Teksasu rekao: "Kući ste".

Polard je proveo 30 godina u zatvoru zbog prodaje poverljivih dokumenata američke vlade Izraelu, a incident je decenijama izazivao nelagodnost u američko-izraelskim odnosima.

- Ushićeni smo što smo napokon kući nakon 35 godina i zahvaljujemo narodu i izraelskom premijeru što su nas vratili kući - izjavio je Polard.

- Niko ne može biti ponosniji na ovu zemlju ili ovog lidera od nas - istakao je.

Bivši špijun je takođe rekao da se on i njegova supruga "nadaju da će što pre postati produktivni građani i da će ovde nastaviti svoj život", nazivajući Izrael "divnom zemljom" sa "ogromnom budućnošću".

- To je budućnost jevrejskog naroda i ne idemo nikuda - uzviknuo je Polard.

AP je izvestio da avion kojim je Polard prevezen u Izrael pripada milijarderu i vrhu Republikanske stranke i donatoru Donalda Trampa Šeldonu Adelsonu, koji je bio glasna podrška Polardovom puštanju na slobodu. Na fotografijama snimljenim u avionu Polard i njegova supruga nose maske za lice.

Nekoliko novinara i bivših obaveštajnih zvaničnika kritikovalo je Polardovu srdačnu dobrodošlicu u Izraelu, nazivajući ga izdajnikom koji je bio motivisan pohlepom.

- Nikad ovo neću razumeti. Polard je bio izdajnik. Možete verovati da mu je kazna bila oštra i da je odležao. Ali on nije heroj. I sramotno je što se prema njemu ponašaju takvo - protestovao je visoki nacionalni dopisnik lista "Politiko", Brajan Bender.

- Da budemo jasni, Amerikanac Polard špijunirao je u ime Izraela, saveznika i primatelja tona finansijske pomoći iz Amerike. I oni sada slave ovog izdajnika. Kako licemerno... - dodao je bivši agent FBI-a Džo Navaro.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd