fbpx
Skip to main content
Japan, Južna Koreja, Kina

JAPAN SPREMAN DA URADI NEDOPUSTIVO: Kina i Južna Koreja hitno reagovale, bezbednost celog regiona je ugrožena

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija
Kina i Južna Koreja su među 15 zemalja i regiona koji drže zabranu uvoza japanskih poljoprivrednih i ribarskih proizvoda već 10 godina

Japan se sprema da pusti radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u okean, uprkos protivljenjima Kine, Južne Koreje i japanskih ribara zbog opasnosti po živi svet.

KO ĆE KINI IZAĆI NA MEGDAN: Do kraja godine planiraju proizvesti vakcina dovoljno za skoro pola čovečanstva!

KO ĆE KINI IZAĆI NA MEGDAN: Do kraja godine planiraju proizvesti vakcina dovoljno za skoro pola čovečanstva!

OGROMAN ASTEROID PROLAZI DANAS PORED ZEMLJE: Koliko smo u opasnosti? (VIDEO)

OGROMAN ASTEROID PROLAZI DANAS PORED ZEMLJE: Koliko smo u opasnosti? (VIDEO)

"VOLIM KURCA!" Austrijski kancelar u centru SMS skandala, greška koja bi mogla da se pokaže kao kobna?

"VOLIM KURCA!" Austrijski kancelar u centru SMS skandala, greška koja bi mogla da se pokaže kao kobna?

Japanska vlada zakazala je sastanak nadležnih ministara za utorak da bi formalno odlučila o planu za ispuštanje vode koja je korišćena za hlađenje reaktora oštećenog u zemljotresu, posle 10 godina od nesreće, objavila je japanska agencija Kjodo.

Voda iz nuklearne elektrane sadrži radioaktivni tricijum, produkt nuklearnog raspada, a iz japanske vlade navode da on predstavlja malu opasnost po zdravlje ljudi. Kako tvrde, čak i kada bi čovek popio čašu vode u kojoj ima tricijuma, sve dok je njegov nivo nizak, on se ne bi nagomilavao u telu, već bi ubrzo bio izbačen iz organizma.

Međutim, japanski ribari, ali i ekološke organizacije i susedne zemlje Kina i Južna Koreja ne misle tako i protive se ispuštanju vode.

Japanska vlada navodi da više ne može da odlaže odluku, jer u rezervoarima za tu vodu više neće biti mesta od jeseni sledeće godine. Kako dodaju, potrebno je obezbediti prostor za čuvanje rastopljenih ostataka nuklearnog goriva, koje će biti izvađeno iz oštećenih reaktora.

Iz operatora elektrane, kompanije "Tokio elektrik pauer" (TEPCO) saopšteno je da će biti potrebno oko dve godine da počne ispuštanje radioaktivne vode.

Japanska vlada planirala je da donese ovakvu odluku u oktobru prošle godine, ali je odložila zbog dalje rasprave o mogućem uticaju na živi svet u moru i ribarsku industriju.

Premijer Jošihide Suga rekao je u prošlu sredu da će vlada doneti odluku "u narednim danima", posle sastanka sa Hirošijem Kišijem, čelnikom udruženja ribarske industrije, koje se oštro protivi ispuštanju radioaktivne vode u okean.

I Kina i Južna Koreja pozvali su Tokijo da razmotri odluku o ispuštanju vode.

- Radioaktivni materijal koji je iscurio tokom nuklearnog incidenta u Fukušimi imao je veliki uticaj na morsko okruženje, bezbednost hrane i ljudsko zdravlje. Japanska vlada trebalo bi da otkrije informacije i pažljivo donese odluku uz konsultacije sa susednim zemljama - rekao je portparol kineskog ministarstva insotranih posloiva Džao Liđijen.

Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je "vlada uvek isticala da Japan treba da obelodani informacije kako postupa sa kontaminiranom vodom". Dodali su i da žele "diskusiju o tom pitanju sa Japanom i drugim zemljama kojih se ona tiče, kao i sa međunarodnim organizacijama kao što je Međunarodna agencija za atomsku energiju".

Kina i Južna Koreja su među 15 zemalja i regiona koji drže zabranu uvoza japanskih poljoprivrednih i ribarskih proizvoda već 10 godina, od katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima, izazvane zemljotresom i cunamijem.

Japan je u februaru prošle godine predstavio nekoliko mogućih rešenja za radioaktivnu vodu, uključujući i ispuštanje u okean i njeno isparavanje.

Potom je TEPCO napravio plan da se voda razblaži kako bi dostigla zakonske granice za koncentraciju radioaktivnih materijala, pre puštanja u okean.

Nuklearna elektrana Fukušima Daiiči, čije se jezgro istopilo posle katastrofe u martu 2011, i dalje generiše velike količine radioaktivne vode, koja se koristila za hlađenje otopljenog goriva. Voda se tretira kako bi se iz nje izvukle štetne materije i skladišti se u rezervoarima kod same elektrane. Međutim, taj tretman ne može da ukloni tricijum, radioaktivni produkt nuklearne reakcije.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju podržala je nameru japanske vlade da ispusti vodu u okean, jer je to "međunarodni standard u nuklearnoj industriji".

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd