fbpx
Skip to main content
korona u Francuskoj

JEDNA NEDELJA U SEPTEMBRU PROMENILA SVE: Dan kad je KORONA krenula u crni pohod

Foto: Profimedia
Nakon jedne nedelje u septembru sve je krenulo loše

Kovid-19 se širi brže nego tokom svog prvog talasa na proleće, rekao je u petak naučni savetnik francuske vlade Arno Fontane u jednom od najozbiljnijih upozorenja o razmeru zaraze koja se od ponovnog izbijanja širi Evropom.

- Virus cirkuliše puno brže... Novo širenje pandemije započelo je u avtustu - rekao je epidemiolog Fontane, dodavši da će borba protiv bolesti biti "maraton".

Govorio je jedan dan nakon što je Francuska zabeležila dnevni rekord od 41.622 zaražena kovidom-19, zbog čega je ukupan broj zaraženih narastao na 999.043 slučaja. Francuska će ovaj petak preći milion zaraženih i tako postati druga takva evropska zemlja nakon Španije.

RUSIJA NA KOLENIMA! Rekordan broj OBOLELIH u jednom danu, preminule 283 osobe!

RUSIJA NA KOLENIMA! Rekordan broj OBOLELIH u jednom danu, preminule 283 osobe!

Mađarska pod udarom korone: 47 preminulih u 24 časa

Mađarska pod udarom korone: 47 preminulih u 24 časa

REKORDAN BROJ ZARAŽENIH U SLOVAČKOJ: Skače broj novoobolelih, zatvorene škole!

REKORDAN BROJ ZARAŽENIH U SLOVAČKOJ: Skače broj novoobolelih, zatvorene škole!

Kao i mnoge druge evropske zemlje koje se nose s ponovnim rastom slučajeva od ranog septembra, Francuska je pojačala restriktivne mere u svrhu obuzdavanja zaraze, najavivši u četvrtak obuhvatniji policijski čas, koji je inicijalno uveden u devet gradova uključujući i Pariz, za više od dve trećine francuske populacije. 

Fontane je rekao da je francuska vlada uspela da dovede virus pod kontrolu do kraja juna, dodavši da je nizak broj hospitalizovanih do kraja avgusta dao lažni osećaj sigurnosti uprkos tome što su već tada brojke počele rasti.

- A onda se dogodila jedna hladna nedelja u septembru i svi pokazatelji u celoj Evropi su porasli. Virus se širi brže po hladnom vremenu jer više vremena provodimo unutra - rekao je. 

Dosegnuvši vrhunac zaraze 14. aprila s 32.292 hospitalizovanih, kad je Francuska imala jedan od najstrožih karantina, broj hospitalizovanih pao je 29. avgusta na najniži nivo, na 4.530. Nakon dnevnog porasta za od više od 700 tokom poslednja četiri dana, broj hospitalizovanih sada iznosi 14.032, što je brojka koja nije viđena od ranog juna.

- Imamo dosta alata da se zaštitimo od virusa, ali suočavamo se s teškim periodom - reči su premijera Žana Kastesa, koji je predvideo "težak novembar".

Kao i drugi zdravstveni stručnjaci, Fontane je rekao da su potrebne dve nedelje restriktivnih mera kako bi se došlo do nekog efekta.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd