fbpx
Skip to main content
Vojnik

"DA LI JE VREDELO?" Ostao bez obe noge u Avganistanu, njegovi roditelji sada poslali moćnu poruku (VIDEO)

Foto: Twitter Printscreen/@Talisman_tate
Njegovi roditelji su poslali Americi moćnu poruku

Britanski veteran Ben Parkinson, koji je završio u kolicima nakon što je tokom učešća u ratu u Avganistanu naleteo na minu i jedva preživeo stravične povrede, poslao je moćnu poruku svetu nakon što je shvaćeno da su brojni mladi životi uzalud izgubljeni jer su talibani ipak zavladali azijskom zemljom.

JEDAN AVION VEĆ NA PUTU: Holandska vojska planira kako da evakuiše zaposlene u ambasadi

JEDAN AVION VEĆ NA PUTU: Holandska vojska planira kako da evakuiše zaposlene u ambasadi

OBUSTAVA SVIH LETOVA: Američka vojska uklanja ljude sa aerodroma u Kabulu kako bi nastavila evakuaciju

OBUSTAVA SVIH LETOVA: Američka vojska uklanja ljude sa aerodroma u Kabulu kako bi nastavila evakuaciju

"SRCEPARAJUĆE VIDETI DEŠAVANJA U KABULU" Džo Bajden stoji iza svoje odluke o povlačenju američkih trupa

"SRCEPARAJUĆE VIDETI DEŠAVANJA U KABULU" Džo Bajden stoji iza svoje odluke o povlačenju američkih trupa

Britanski veteran Ben Parkinson (37), jedan od najpoznatijih bivših vojnika iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je na strani Amerike i saveznika ratovao u Avganistanu protiv talibanskih militanata, sada je zajedno sa svojim roditeljima poslao pitanje SAD da li je, imajući u vidu da je ta organizacija ipak porazila tu azijsku zemlju, vredela njegova, ali i žrtva mnogih njegovih saboraca.           

On je pretrpeo stravične povrede 2006. kada je njegovo vojno vozilo naletelo na minu. Smatra se najteže ranjenim vojnikom u Avganistanu koji je uspeo da preživi. Izubio je obe noge i pretrpeo 40 drugih povreda usled kojih danas otežano govori i pomera ruke. 

- Zabrinut sam za taj narod tamo sada kada su talibani pokorili sve - rekao je Parkinson i pozvao vladu svoje zemlje da dozvoli onim Avganistancima, koji su pomagali britanskim snagama, da nađu utočište u Ujedinjenom kraljevstvu. 

- Talibani prete njihovom životu, moraju da budu odvedeni na bezbedno. Oni su nama pomagali, koja je poenta da ih ostavimo tamo da umru? - poručio je Parkinson. 

Njegova majka Dajan Derni istakla je da ogromnu cenu rata plaćaju porodice onih koji su ranjeni i poginuli. 

- To nije teret pojedinca. Zato sada kada gledamo šta se dešava u Avganistanu možemo samo da se pitamo: Čemu sve ovo? Da li je vredelo? - zapitala se ona. 

Gradonačelnik Šefilda, Dan Džarvis, koji je ujedno i bivši vojnik, rekao je da su britanski veterani sada besni, frustrirani i da im je srce slomljeno.

- Toliko smo uložili u tu zemlju... svi smo uzgubili dobre prijatelje sa kojima smo služili rame uz rame i sada smo ostali da se pitamo da li je to sve vredelo. Ne osećam se kao da jeste - iskreno je poručio Džarvis. 

Prema njegovim rečima, svakako nije bila opcija da američke trupe i dalje ostanu u Avganistanu, ali da su SAD mogle da pruže podršku avganistanskim snagama iz vazduha. 

- Britanija, NATO i drugi saveznici su mogli da iskoriste svoj diplomatski uticaj da pritisnu regionalne partnere i zaustave talibane - rekao je Džarvis.    

Podsetimo, talibani su potpunu kontrolu nad Avganistanom preuzeli u nedelju nakon upada u prestonicu Kabul odakle je predsednik zemlje Ašraf Gani pobegao, najverovatnije u Tadžikistan. Otad nesrećni Avgansitanci pokušavaju da napuste zemlju, strahujući od strogog šerijatskog zakona pod kojim su talibani vladali do 2001, a koji će, kako se očekuje, zavesti i sada. 

Više informacija o dešavanjima u Avganistanu možete pročitati OVDE.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd