fbpx
Skip to main content
vakcinacija

KAKAV JE STAV SZO PREMA TREĆOJ DOZI VAKCINE: Kome se preporučuje tzv. buster cepivo protiv korona virusa

Foto: Profimedia
Treća doza se preporučuje samo onima koji imaju oslabljen imuni sistem

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je danas da bi imunizaciju buster dozom vakcine protiv kovida-19 trebalo odložiti, jer je potrebno dati prioritet povećanju stope imunizacije u zemljama u kojima je samo 1 ili 2 odsto stanovništva vakcinisano.

On je tokom posete Mađarskoj kazao da ukoliko se stope vakcinacije ne povećaju na globalnom nivou, mogli bi da se razviju jači sojevi korona virusa, tako da vakcine koje su namenjene kao buster doze treba donirati zemljama u kojima ljudi nisu primili prvu ili drugu dozu, prenosi Rojters.

"Osim toga, vodi se debata o tome da li su buster doze vakcine uopšte efikasne", rekao je Tedros na konferenciji za novinare. Tedros je dodao da bi oni koji imaju oslabljen imuni sistem trebalo da prime buster dozu vakcine, ali je konstatovao da oni predstavljaju samo mali procenat stanovništva.

SZO je prošle sedmice saopštila da aktuelni podaci ne ukazuju na to da su potrebne buster doze vakcine protiv kovida-19, te da bi najugroženije ljude širom sveta trebalo u potpunosti vakcinisati pre nego što razvijenije zemlje rasporede dodatne doze.

Sjedinjene Američke Države objavile su prošle sedmice da planiraju imunizaciju buster dozom vakcine od 20. septembra, a obzirom da se broj infekcija povećava zbog delta soja korona virusa.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd