fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin i Erdogan

KAMEN TEMELJAC: Putin i Erdogan svečano otvorili gradilište nuklearke Akuju (VIDEO)

Foto: Tanjug/Burhan Ozbilici
Gradilište se nalazi na Mediteranskoj obali Turske

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je danas doputovao u dvodnevnu posetu Ankari, zajedno sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom svečano je proglasio početak zajedničkih radova na izgradnji prve nuklearne centrale u Turskoj, koje finansira Rusija.

Putin i Erdogan su gradilište prvog postrojenja centrale Akuju, u provinciji Mersin na južnoj, mediteranskoj obali Turske gde će, kako je planirano, biti podignuta ukupno četiri postrojenja, otvorili putem video-konferencije.

Erdogan je tokom svečanog polaganja kamena-temeljca rekao da će ta centrala zadovoljavati 10 odsto turskih potreba za električnom energijom i da je planirano da elektrana bude stavljena u pogon 2023. godine.

- Turska će se tada pridružiti porodici zemalja sa inženjeringom nuklearne energije- istakao je turski predsednik.

Putin je izjavio da je pred njima sada "ambiciozan zadatak stavljanja prvog postrojenja u pogon 2023. godine, kada će biti obeležena i stogodišnjica osnivanja Republike Turske".

- Turski predsednik i ja smo se saglasili da ćemo učiniti sve u tom cilju- poručio je Putin.

Haos na nebu iznad EU: Pokvario se kompjuter za kontrolu letenja, panika na aerodromima, preti KATASTROFA

Ruski predsednik je izrazio uverenje da će zajednički rad ruskih i turskih stručnjaka omogućiti da se planovi realizuju na vreme i da taj projekat bude uspešno sproveden, kao "jedan od simbola čvrstog razvoja rusko-turske saradnje, partnerstva i prijateljstva".

Rusija i Turska su sporazum o zajedničkoj izgradnji nuklearne eklektrane, ukupnog kapaciteta od 4.800 MW i ukupne vrednosti od 20 milijardi dolara, potpisali 2010. godine, a projekat stoprocentno finansira ruska strana, navodi ruska agencija.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd