fbpx
Skip to main content
surfer

"KAO DA JE 20 MOMAKA SEDELO NA MOJOJ NOZI" Surferu (18) ajkula otkinula nogu, njegova ispovest ledi krv u žilama! (FOTO)

Foto: Profimedia
Uprkos svemu i dalje voli ajkule

Čovek žrtva napada morskog psa shvatio je da je izgubio nogu tek kad je video kako pluta. Surfera Majka Kutsa napala je ajkula kada je imao 18 godina. Sada se prisetio zastrašujućeg susreta, kada je umalo izgubio život i video krv kako se širi u vodi na tri metra od mesta na kojem mu je nekad bila noga.

"SADA PLAČU I POKUŠAVAJU DA BUDU NEVINE OVCE" Lukašenko udario EU gde je najviše boli!

"SADA PLAČU I POKUŠAVAJU DA BUDU NEVINE OVCE" Lukašenko udario EU gde je najviše boli!

KO TO UKRAJINOM VLADA IZ SENKE? On je "siva eminencija", bez njega Zelenski ne bi znao šta da radi

KO TO UKRAJINOM VLADA IZ SENKE? On je "siva eminencija", bez njega Zelenski ne bi znao šta da radi

SVEOPŠTE VESELJE U MALOM NASELJU: Čak osmoro njih DOBILO NA LUTRIJI: "Sad konačno mogu da renoviram kupatilo!"

SVEOPŠTE VESELJE U MALOM NASELJU: Čak osmoro njih DOBILO NA LUTRIJI: "Sad konačno mogu da renoviram kupatilo!"

Surfer se setio detalja užasnog napada morskog psa, koji mu je otkinuo nogu a potom je krenula da se krv širi vodom iz otvorene rane ekstremiteta. Majk Kuts je imao samo 18 godina kada ga je tigrasta ajkula brutalno napala dok je surfovao sa prijateljima na Havajima.

Postao je doživotni invalid, ali neverovatno, Majk je odbio da se odrekne svoje strasti i vratio se u vodu samo nekoliko nedelja kasnije. Govorio je o zastrašujućem susretu 1997. godine u podkastu "Shark Stories", rekavši: "Znao sam da ću biti napadnut jer se to videlo. Mogao sam da vidim sve što se dešava."

- Bilo je to kada sam počeo da veslam za taj talas i sećam se kako su mi vrhovi prstiju dodirivali površinu vode, a čim se to dogodilo, velika tigrasta ajkula prišla je odozdo, zgrabila me za nogu i počela da me trza napred-nazad. Samo sam osetio ogroman pritisak. Ništa od bola, to je ludo, bez ikakvog bola. Osećalo se kao da je 20 havajskih momaka sedelo na mojoj nozi odjednom.

Surfer je objasnio da je bio primoran da se bori sa ajkulom kako bi izbegao njeno dalje snažno trzanje u donjem delu tela.

- Čim sam prestao, njene čeljusti su se ponovo zarile u moje telo, pokušala je bolje da zagrize moje noge - nastavio je.

- Udario sam je nekoliko puta levom rukom po nosu, i ona me je pustila i nestala odmah ispod površine vode.

Dok se borio da se vrati na dasku, Majk se setio da je video svog prijatelja pored sebe, "potpuno bledog" i sa očima "koje su mu iskakale iz glave", pre nego što se brzo okrenuo i odveslao nazad do obale. Shvatio je da je izgubio nogu tek kad se osvrnuo i video kako se udaljava.

- Sećam se da sam gledao u kažiprst, a on je bio rascepan kao krompir, svuda je bilo krvi, mogao sam da vidim moju kost - prisetio se.

- Pretpostavljam da sam podsvesno stavio ruku u ajkulina usta da mi pusti noge, ali to očigledno nije uspelo.

- Osetio sam ovaj čudan grč u nozi i mislio sam da je to ajkula koja će doći da me dokrajči, ali pogledao sam preko ramena i nije je bilo, već mi je noga potpuno bila otkinuta.

Sećajući se onoga što je video kroz više detalja, Majk je rekao: "Sećam se vrlo vizuelno, ovih ogromnih mlazova krvi, bilo je kao u Holivudu, pretpostavljam da se na oko tri metra krv širila okolo".

Na kraju je Majk stigao do plaže gde su mu prijatelji pritekli u pomoć, pre nego što mu je postavljena protetska noga i proveo mesec dana u bolnici. Uprkos traumatičnom incidentu, Havajac sada redovno fotografiše ajkule i nepokolebljiv je zaštitnik ove vrste, piše Daily Star.

Objašnjavajući zašto incident nije omeo njegovu ljubav prema ajkulama, on kaže: "One su jedna od poslednjih divljih, ludo lepih stvari preostalih na Zemlji, bez njih naši okeani ne bi bili okeani."

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd