fbpx
Skip to main content
koronavirus u Zagrebu

KORONA NEMILOSRDNA: Skoro sto hiljada zaraženih!

Foto: Profimedia
Zaraza se ponovo brzo širi Italijom

U poslednjih pet dana, od ponedeljka do petka, broj novozaraženih korona virusom u Italiji je udvostručen, pa je sa 51.000 zaraženih povećan na skoro stotinu hiljada.

UHAPŠEN POMAGAČ NAPADAČA IZ NICE: Sastali se dan pre masakra

UHAPŠEN POMAGAČ NAPADAČA IZ NICE: Sastali se dan pre masakra

TERORISTA IZBO POLICAJCA U RUSIJI: Krenuo u krvav pir uz poklič "Alahu akbar, nevernici!"

TERORISTA IZBO POLICAJCA U RUSIJI: Krenuo u krvav pir uz poklič "Alahu akbar, nevernici!"

DA LI MASKE OD DŽINSA ŠTITE OD KORONE? Naučnici testirali veliki broj materijala

DA LI MASKE OD DŽINSA ŠTITE OD KORONE? Naučnici testirali veliki broj materijala

najviše zaraženih je u dve regije, severnoj Lombardiji, koja je u prvom talasu pandemije bila epicentar zaraze, kao i u južnoj regiji Kampanja, koja je proletos imala veoma mali broj osoba zarazenih korona virusom.

U poslednja 24 sata u Lombardiji je zabeleženo 7.400, a u regiji Kampanja 3.000 novih slučajeva zaraze.

U svim od 20 italijanskih regija zaraza covidom-19 se širi.

koronavirus u Evropi
Foto: Profimedia

 

Bolnice su prepune pacijenata

- Postoji pritisak na nas da uvedemo oštrije mere ograničenja. Nismo predvideli nova mere sve dok ne vidimo rezultate ovih koje su sada na snazi - rekao je premijer Ðuzepe Konte u parlamentu, gde je obrazložio najnovije mere vlade za sprečavanje širenja zaraze korona virusa.

Italijanski mediji pišu o situacijama u pojedinim bolnicama, izveštaji su često alarmantni i opisuju da je situacija izvan kontrole.

Vladin komesar za vanredne prilike Domeko Arkuri je rekao, izvešatava "Il fato Kotidijano", da je tačno da su bolnice prepune pacijenata, ali da je situacija u odeljenjima intenzivne nege pod kontrolom.

- Zaraza covidom-19 veoma se brzo širi, broj inficiranih se udvostručuje svake sedmice i nadam se da više neću čuti one koji tvrde kako nam maske nisu potrebne, da je virus mrtav i da treba ukinuti vanredno stanje - rekao je Domeniko Arkuri.

Tokom rasprave u parlamentu Vitorio Sgarbi, član male stranke "Aleanza Centar", pokušao je da govori bez maske na licu, ali je silom iznesen iz sale.

Arkurijeva primedba o "mrtvom virusu" odnosi se na primarijusa milanske bolnice i ličnog lekara Silvija Berluskonija, Alberta Zangrilo, koji još od juna tvrdi da je virus klinički mrtav.

Među zagovornicima ukidanja vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije covida-19 je lider stranke desnog centra "Liga" Mateo Salvini, koji je juče u tri poruke na Tviteru uspeo da opovrgne samoga sebe. Ujutro je napisao da treba produžiti vanredno stanje ukoliko je neophodno, u podne je poručio da bi vanredno stanje bilo katastrofa, a uveče je objavio da će učiniti sve da se izbegne produženje vanrednog stanja.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd