fbpx
Skip to main content
korona virus

OPASNA GLJIVIČNA INFEKCIJA STIGLA U RUSIJU: Najčešće napada ljude koji su preležali koronu i ostavlja velike posledice

Foto: Profimedia
Infekcija, koja ima stopu smrtnosti od 50 odsto, obično započinje u nosu pre nego što se proširi na oči i mozak.

Rusija je registrovala slučajeve retke i smrtonosne gljivične infekcije koja pogađa pacijente koji imaju ili su preležali kovid-19, a koja je u porastu u Indiji pogođenoj razornim talasom korona virusa.

VATROMET, ZASTAVE, METEŽ: Veliki broj Palestinaca izašao na ulice, proslava primirja do rane zore (FOTO/VIDEO)

VATROMET, ZASTAVE, METEŽ: Veliki broj Palestinaca izašao na ulice, proslava primirja do rane zore (FOTO/VIDEO)

GORE OD HORORA! Detektiv pravio masovnu grobnicu iza kuće, zakopao 40 žena, cela država u šoku

GORE OD HORORA! Detektiv pravio masovnu grobnicu iza kuće, zakopao 40 žena, cela država u šoku

OBELODANJEN NOVI NAČIN ČUVANJA VAKCINE FAJZER: Cepivo će sada moći da stigne do svih!

OBELODANJEN NOVI NAČIN ČUVANJA VAKCINE FAJZER: Cepivo će sada moći da stigne do svih!

Stručnjaci su naglasili da se mukormikoza, koju su indijski lekari nazvali "crnom gljivicom" zbog tamne pigmentacije, ne širi između ljudi i da Rusiji ne preti epidemija. Infekcija, koja ima stopu smrtnosti od 50 odsto, obično započinje u nosu pre nego što se proširi na oči i mozak.

- Кoliko znam, bilo je samo pojedinačnih slučajeva mukormikoze kod pacijenata sa kovidom-19 - rekao je Izvestiji stručnjak za kliničku mikologiju Nikolaj Кlimko, napominjući da se dalje infekcije ne mogu isključiti.

Кlimko je takođe odbacio tezu da je gljivica došla iz Indije, jer su pacijenti u suviše teškom stanju da putuju.

Pavel Volčkov, šef Moskovskog instituta za fiziku i tehnologiju laboratorije za genom, rekao je da se mukormikoza širi u vlažnoj suptropskoj klimi i povezana je sa upotrebom antibiotika.

Prema rečima Sergeja Jakovljeva, predsednika saveza kliničkih hemoterapeuta i mikrobiologa, "crna gljivica“ se verovatno širi u intenzivnim odeljenjima, gde se pacijenti leče antibioticima zbog bakterijskih infekcija.

- Tokom globalne epidemije svinjskog gripa pacijenti sa teškom virusnom infekcijom bili su skloni povećanom riziku od sekundarne infekcije - rekao je Jakovljev.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

Mukormikoza je obično najagresivnija kod pacijenata čiji imuni sistem oslabljuju druge infekcije.

Oboleli od kovida-19 podložniji su zarazi gljivičnom infekcijom, uključujući one sa nekontrolisanim dijabetesom, one koji su koristili steroide tokom lečenja virusa i one koji su duže boravili na intenzivnoj nezi.

Lečenje podrazumeva hirurško uklanjanje svih mrtvih i zaraženih tkiva i sprovođenje antimikotične terapije.

Indijske zdravstvene vlasti nedavno su upozorile na pojavu gljivične infekcije koju su zabeležili kod nekih kovid pacijenata, a koja može da unakazi crte lica i čak ubije, dok se druga najmnogoljudnija zemlja sveta bori sa razornim talasom pandemije.

Gljivična infekcija je poslednja komplikacija u borbi Indije protiv kovida. U zemlji i dalje vlada nestašica bolničkih kreveta, kiseonika, lekova i vakcina protiv kovida dok broj slučajeva raste. Stručnjaci su upozorili da će indijska epidemija generisati nove virusne mutacije i posledice virusa koje možda nisu viđene na drugim mestima.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd