Skip to main content
Kipar

KRAJ NIKAD DALJI: "Vekovna ognjišta" vratila pregovore na početak!

Foto: Profimedia
Lideri turske i grčke zajednice na Kipru ponovo su prekinuli pregovore jer nisu uspeli da nađu zajednički jezik o otvorenim pitanjima na podeljenom ostrvu.

Premijer Aleksis Cipras i predsednik Redžep Tajip Erdogan sastaće se u prvoj polovini decembra kako bi premostili poukotine u pregovorima između lidera dve zajdnice na podeljenom Kipru.

- Uprkos iskrenim naporima lidera dve zajdnice, Nikos Anastasijades i Mustafa Akindži nisu uspeli da premoste razlike. Oni su odlučili da se vrate na Kipar i da se konsultuju kako i šta dalje – saopštio je portparol Ujedinjenih nacija pod čijem pokroviteljstvom se godinama vode pregovori o stvaranju zajedničke države sa dve federalne zone: na jugu grčke, a na severu turske.

Nikos Anastasijades
Foto: Reuters

Turci na severu ostrva i u Ankari odmah su, bez iznošenja konkretnih argumenata, optužili Grke da su oni krivi za neuspeh pregovora koji su prethodnih dana vođeni u Mont Pelerinu u Švajcarskoj.

U Nikoziji su primetno zabraniti jer su se nadali da će nepravde nanesene grčkom narodu konačno biti bar delimično ispravljene.

Nikozija
Foto: Profimedia

- Nije vreme za međusobna optuživanja i tvrdnje turske strane ne odgovaraju realnosti – izjavio je portparol kiparske vlade Nikos Hristodulidis.

Kako se saznaje u diplomatskim izvorima pregovori su u ovoj fazi zapeli oko povraćaja teritorija na kojima su vekovima bitisali Grci a koje su posle vojne intervencije 1974. godine okupirali Turci.

Nikozija sada traži da se precizno iscrtaju unutrašnje međe između dve zajednice, kako bi na svoja vekovna ognjišta konačno moglo da se vrati oko 100.000 prognanih Helena. Druga strana, međutim, pokušava to da svede na povraćaj samo dela okupiranih kuća i okućnica, što ni približno ne odgovara realnosti.

Prekid pregovora je izazvao zabrinutost i u Ankari i u Atini. Kako tvrde tustki mediji, predsednik Redžep Tajip Erdogan i premijer Aleksis Cipras sastaće se u prvoj polovini decembra u pokušaju da premoste jaz koji se sada pojavio između dve zajdnice na ostrvu.

TELEFONIRALI DRUGI PUT ZA DVA DANA: Putin i Erdogan o stanju u Siriji

ERDOGAN "MAŠE" MIGRANTIMA PRED OČIMA EVROPI: Grčka zabrinuta zbog najave o otvaranju granica!

- Atina podržava nastavak pregovora kako bi se pronašlo pravedno rešenje kiparskog problema – prenele su agencije izjavu izjavu grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa.

Kipar je podeljen 1974. godine posle vojne intervencije Ankare koja je okupirala 37 odsto ostrva, gde uglavnom žive Turci. Taj potez je povučen pod izgovorom „zaštite svoje braće“ pošto je tadašnja hunta u Atini izvršila prevrat u Nikoziji.

Republika Kipar je 2004. godine postala stalni član EU ali je turski deo ostrva ostao izolovan. U međuvremenu oni su samoproglasili svoju državu – Tursku republiku severni Kipar – koju je dosad priznala samo Ankara.  

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd