Skip to main content
Foto: Reuters

Kruže glasine: Navikli smo da je vidimo snažnu, ali da li je uloga Angele Merkel u EU sada ugrožena?

Foto: Reuters
Problemi sa kojima se Nemačka suočava ostavili su otvorena vrata za lavinu komentara

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokazala je Evropskoj uniji u proteklih desetak godina da nikada ne treba da potcenjuje njene političke veštine, navodi AP, najavljujući njeno današnje učešće na samitu EU nakon što je prethodni takav skup propustila zbog nastojanja da oformi koaliciju u svojoj zemlji.

Ona će u Briselu ovog puta biti samo u statusu vršioca dužnosti kancelara dok je, godinama unazad, smatrana čuvarom EU kao celine, primećuje američka agencija, ističući da je Merkel po svojoj izuzetnoj pouzdanosti toliko poznata da sada uveliko kruže glasine o gubitku njenog uticaja.

Ipak, posmatrači takve glasine odbacuju i tvrde da su navodi o njenom slabljenju - neutemeljeni.

- Navikli smo da je vidimo uvek snažnu i čvrstu. Sada, kada to nije tako očigledno, odmah se u Evropi nagoveštavaju neredi. To je preterivanje - kaže profesor evropske politike Univerziteta Gent Hendrik Vos.

Iako su problemi s kojima se Merkelova suočava ostavili otškrinuta vrata za njenog eventualnog naslednika u ulozi predvodnika EU, niko ne žuri da je iz te uloge istisne, što govori o visokom poštovanju koje uživa, ali i o izvesnoj neophodnosti Nemačke, ukazuje AP.

Američka agencija napominje da francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je u zamajcu otkako je u maju odneo pobedu na predsedničkim izborima, mnogi opisuju kao čoveka sposobnog da na Merkelovu baci senku.

Međutim, naglašava se u analizi, Makron vrlo dobro zna da u EU ništa ne može postići bez snažne Nemačke u njoj.

Nijedna značajnija reforma u EU nije se dogodila u proteklih 60 godina, u smislu jedinstvenije Unije i većeg prosperiteta među državama članicama, u periodima kada je između Francuske i Nemačke dolazilo do razdora, zaključuje AP.

- Predsednik je mnogo uložio u odnose s kancelarkom Merkel. Ona je popularna i poštovana u Francuskoj. A rado sarađujete sa ljudima koje znate - rekao je nedavno nemačkom listu "Cajt" Rišar Feran, koji predvodi Makronovu većinu u donjem domu francuskog parlamenta.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd