Utorak 19. mar 2024.
Jermnenija

KRVAVI SUKOB U KARABAHU: Raketirani gradovi, oboren dron, gubici u živoj sili i tehnici (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia
Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

Armija odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštila je da azerbejdžanska vojska izvodi raketne napade na prestonicu Stepanakert i grad Šuša i dodaje da je oboren neprijateljski dron. Obe strane ističu da neprijatelj ima velike gubitke u živoj sili i tehnici.

- Posle ponoći i od ranog jutra, neprijatelj je nastavio sa paljbom na civilna naselja. Neprijateljske snage su izvele napade iz raketnih sistema na gradove Stepanakert, Šuša i susedna naselja - istakla je karabaška vojska u saopštenju na Fejsbuku.

JERMENI I AZERI BROJE MRTVE: Bukti rat u Karabahu uprkos primirju, broj poginulih u sukobu porastao na 1.119 (VIDEO)

JERMENI I AZERI BROJE MRTVE: Bukti rat u Karabahu uprkos primirju, broj poginulih u sukobu porastao na 1.119 (VIDEO)

NAJNOVIJI SNIMAK IZ KRVAVOG KAVKAZA: Azeri uništili jermensku živu silu i artiljeriju (VIDEO)

NAJNOVIJI SNIMAK IZ KRVAVOG KAVKAZA: Azeri uništili jermensku živu silu i artiljeriju (VIDEO)

BAKU FORMIRA TERORISTIČKE BAZE! Celom regionu preti ratna eskalacija: Koji je odgovor Jerevana?

BAKU FORMIRA TERORISTIČKE BAZE! Celom regionu preti ratna eskalacija: Koji je odgovor Jerevana?

Vlasti Karabaha saopštile su da su dve osobe ranjene u azerbejdžanskom raketiranju glavnog grada.

- Tokom napada izvedenog pomoću raketnog sistema "Smerč", u jednoj od sporednih ulica Stepanakerta uništena je stambena zgrada i oštećen automobil. Vlasnik kuće i njegov sused su povređeni i prebačeni u bolnicu - navedeno je u saopštenju državne službe za vanredne situacije Karabaha.

Istovremeno, portparol predsednika Karabaha Vagram Pogosjan preneo je da se žestoke borbe nastavljaju nedaleko od sela Askeranskog rejona u Karabahu i da "neprijatelj trpi velike gubitke".

Dodao je i da je uništen azerbejdžanski dron turske proizvodnje. Karabaška vojska je precizirala da se radi o "Bajraktaru".

- Jedinice PVO Armije odbrane upravo su uništile još jednu udarnu bespilotnu letelicu "Bajraktar" -saopštila je vojska na Fejsbuku.

Kako je navedeno, situacija na prvoj liniji fronta je tokom noći bila stabilno napeta.

- Jedinice Armije odbrane nastavljaju samouvereno da izvršavaju borbene zadatke koji su im dodeljeni, kontrolišući operativno-taktičku situaciju - dodaje se u saopštenju.

Komentarišući paljbu na medicinski centar Stepanakerta, Ministarstvo inostranih poslova Nagorno-Karabaha je naglasilo da je namerna pucnjava na centar - ciničan odgovor azerbejdžanskog vojno-političkog rukovodstva na mirovne napore predsednika Rusije, Francuske i SAD, koji su usmereni na zaustavljanje borbenih dejstava i deeskalaciju napetosti u zoni sukoba.

Istovremeno, portparol Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan rekao je da su oružane snage Azerbejdžana u potpunosti predale kontrolu terorističkim organizacijama nad nekim delovima fronta.

Baku: Borbe se uglavnom odvijale u tri pravca fronta

Sa svoje strane Baku je optužio Jerevan, koji podržava Nagorno-Karabah, za napade na Hodžavenskom, Fizulinskom i Gubadlinskom pravcu fronta.

- Tokom dana 28. oktobra i u noći 29. oktobra, jedinice jermenskih oružanih snaga pucale su iz različitih vrsta oružja, uključujući rakete i artiljeriju, na položaje jedinica azerbejdžanske vojske na različitim pravcima fronta, kao i na naselja u blizini zone fronta - saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Vojni resor dodaje da su „pokušaji neprijatelja da napada odlučno presečeni, kao i da usled kontramera preduzetih protiv jermenskih oružanih snaga, među neprijateljskim vojnicima ima ubijenih i ranjenih.

- Juče su tokom dana i noći na različitim pravcima fronta uništeni i onesposobljeni veliki broj žive sile, dva tenka T-72, dva raketna sistema "Grad", 14 različitih vrsta topova, nekoliko uporišnih tačaka i šest jedinica neprijateljskih vozila. Trenutno trupe azerbejdžanske vojske kontrolišu operativnu situaciju - saopštio je vojni resor.

Ministarstvo je objavilo novi video-snimak uništavanja neprijateljskih snaga, koje su, kako je navedeno, bežale sa bojnog polja i nisu uspele da izdrže precizne vatrene udare jedinica azerbejdžanske vojske.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd