fbpx
Skip to main content
Ajkula

KRVOŽEDNA BELA AJKULA PONOVO NAPALA: Krvavi pir morske nemani u Australiji, pronađen ribolovc bez pulsa (VIDEO)

Foto: Profimedia
Čak sedam Australijanaca završilo je život u čeljustima ajkula tokom ove godine

Poslednja žrtva pomahnitalih ajkula u Australiji za dlaku je izbegla smrt, ali ne i ozbiljne povrede. Jednog ribolovca krvožedna velika bela ajkula napala je u zoni severno od Kvinslenda. Hitna pomoć ga je hitno prevezla u bolnicu, gde leži u teškom stanju.

OBJAVLJEN SNIMAK KATASTROFALNE EKSPLOZIJE: Tanker ostao prepolovljen na Azovskom moru (VIDEO)

OBJAVLJEN SNIMAK KATASTROFALNE EKSPLOZIJE: Tanker ostao prepolovljen na Azovskom moru (VIDEO)

SVAKI DAN SVE CRNJE I CRNJE: U Slovačkoj ponovo rekordan broj novih slučajeva Kovida-19

SVAKI DAN SVE CRNJE I CRNJE: U Slovačkoj ponovo rekordan broj novih slučajeva Kovida-19

KRVAVI RAT SVAKIM DANOM SVE GORI! Surove brojke kojima se ne nazire kraj: Još 11 poginulih, ukupno 974 vojne žrtve

KRVAVI RAT SVAKIM DANOM SVE GORI! Surove brojke kojima se ne nazire kraj: Još 11 poginulih, ukupno 974 vojne žrtve

Mesto gde je ovaj muškarac star 59 godina napadnut spada u popularne lokacije za pecanje, nedaleko od Taunsvila.

Njega je ajkula uspela da ujede za nogu u predelu iznad kolena, ali koliko je ovaj ujed bio jak pokazuje i činjenica da hitna pomoć nije uspela ni da mu opipa puls kada ga je zatekla.

Borba za život trajala je sat vremena, nakon čega je žrtva helikopterom prebačena u bolnicu. Ispotavilo se da su čeljusti zahvatile i karličnu regiju, a čovek je značajno iskrvario.

18 napada, 7 smrti

Čak sedam Australijanaca završilo je život u čeljustima ajkula tokom ove godine, a zabeleženo je čak 18 napada. Morske zveri postale su ove sezone tako velika opasnost za surfere, kupače i ribolovce, vrebajući ih kao plen i kidišući bez ikakve provokacije.

Sa sedam smrtnih slučaja oboren je rekord iz davne 1934. godine...

Pre oko mesec dana zabeležen je tragični slučaj kada je jedan surfer star 46 godina preminuo pošto ga je ajkula snažno ujela za noge.

- Bio je gotov još pre nego što je stigao do obale. Od prepona na dole, ništa nije ostalo - pričao je jedan očevidac.

Hitna pomoć pokušala je da ga spase, ali uzalud, preminuo je na Grinmaunt plaži, koja je inače obezbeđena mrežama i specijalnim mamcima. Slučaj napada ajkule na takvoj plaži nije zabeležen decenijama.

Otprilike u isto vreme prijavljen je nestanak jednog surfera u blizini grada Esperans, za kog se veruje da je takođe bio žrtva ajkule. Pronađena je njegova daska, ali ne i njegovo telo. Ubrzo posle njegovog nestanka ajkula je viđena na toj plaži i sve okolne plaže su potom bile zatvorene.

Još jedan težak slučaj napada ajkule, u kom telo nikada nije pronađeno, dogodio se januara ove godine, a žrtva je bio ronilac.

Napadi su zabeleženi i u aprilu, kada je stradao jedan rendžer star 23 godine, a potom i u junu, kada je ajkula nasmrt izujedala šezdesetogodišnjeg surfera. Još jedan tinejdžer, surfer, stradao je u julu.

Inače, osim neisprovociranih postoje i takozvani isprovocirani napadi ajkula, a to su obično one situacije u kojima stradaju ribolovci, jer mirisom riblje krvi uspeju da privuku neman.

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd