fbpx
Skip to main content
lavrov

Lavrov RAZOTKRIO namere Amerikanaca: SAD direktno podržavaju Carigrad i raskolnike u Ukrajini

Foto: Reuters
Šef ruske diplomatije je podsetio da je mešanje u život crkve zabranjeno zakonom i u Ukrajini, i u Rusiji, kao i u svakoj normalnoj državi

Provokacije u kojima učestvuju nekanonske, raskolničke crkve u Ukrajini događaju se uz direktnu, javnu podršku iz Vašingtona.

To je izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Ukrajinska patrijaršija nije okretala leđa Ruskoj pravoslavnoj crkvi zbog toga što se Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije zalaže protiv tih provokacija koje sada pokreće patrijarh carigradski Vartolomej uz direktnu, javnu podršku iz Vašingtona - rekao je Lavrov odgovarajući na pitanja novinara francuskih medija "Pari mač", "Figaro" i RT Frans. 

BEZOBRAZNI ZAHTEVI SEPARATISTA: Hoće da otmu teritoriju, a sada udaraju i na ono NAJSVETIJE (FOTO)

Prema njegovim rečima, ta provokacija je zamišljena tako da iskoristi dve nekanonske, raskolničke crkve u Ukrajini (Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevske patrijaršije i Ukrajinska autokefalna crkva), koje nikada nije priznala nijedna pravoslavna crkva, ali koje je u interesu te provokacije, sazvavši ovih dana Sveti sinod u Konstantinopolju, patrijarh Vartolomej proglasio kanonskim i skinuo anatemu s dvojice arhijereja koji predvode te raskolničke crkve. 

Šef ruske diplomatije je podsetio da je mešanje u život crkve zabranjeno zakonom i u Ukrajini, i u Rusiji, kao i u svakoj normalnoj državi. 

crkva
Foto: Profimedia

- Kada specijalni predstavnik SAD za pitanja crkvenih odnosa direktno pozdravlja odluku patrijarha Vartolomeja, kada Kurt Volker, koji je pozvan da u ime SAD doprinosi rešavanju ukrajinske krize na osnovu Minskog sporazuma, izjavljuje to što izjavljuje o tim procesima, kod nas to zovu "uhvaćen na delu" - naveo je Lavrov. 

"Želim nešto novo". Da li su izbori u Bavarskoj već odlučeni?

Carigradska patrijašija odlučila je da započne proces priznavanja autokefalnosti crkve u Ukrajini, kao i da pod hitno obnovi svoje predstavništvo u Kijevu. 

Carigrad je takođe ukinuo anatemu i sve zabrane koje je Ruska pravoslavna crkva uvela samproglašenom poglavaru "Kijevske patrijaršije" Filaretu, kao i lideru druge nekanonske strukture - Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve Makariju i njegovim sledbenicima. 

Carigradska patrijaršija je praktično proglasila svoja prava na Ukrajinu, ukinuvši pravne obaveze iz istorijskog pisma iz 1686. godine o predavanju prava Moskovskoj patrijaršiji da imenuje mitropolita kijevskog.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd