fbpx
Skip to main content
Nova godina

Linta, Vučević i Petković čestitali građanima srpsku Novu godinu

Foto: Profimedia
Zvaničnici su svima koji slave poželeli mnogo zdravlja, sreće, uspeha, napretka i radosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, uputili su čestitke svim građanima koji dočekuju Novu godinu po julijanskom kalendaru.

"MORA SE PREDSTAVITI VUČIĆU" Izneta nova provokacija: Ultimatum Srbiji jedino rešenje za sporazum sa Prištinom

"MORA SE PREDSTAVITI VUČIĆU" Izneta nova provokacija: Ultimatum Srbiji jedino rešenje za sporazum sa Prištinom

HLADAN TUŠ ZA LAŽNU DRŽAVU! Tek kada Srbija prizna Kosovo, to mogu da urade ostale članice EU - do tada NIŠTA!

HLADAN TUŠ ZA LAŽNU DRŽAVU! Tek kada Srbija prizna Kosovo, to mogu da urade ostale članice EU - do tada NIŠTA!

JOŠ JEDAN U NIZU NAPADA PRIŠTINE: Srpska novinska ekipa zadržana na Jarinju!

JOŠ JEDAN U NIZU NAPADA PRIŠTINE: Srpska novinska ekipa zadržana na Jarinju!

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je svim Srpkinjama i Srbima širom sveta, posebno srpskom narodu na KiM, Pravoslavnu Novu godinu, saopšteno je iz te kancelarije.

Petković kaže da je taj praznik čuvar nacionalnog identiteta i da Pravoslavna Nova godina predstavlja naše obeležje, baš kao i naš jezik, pismo i bogata kulturna i verska baština.

Kako kaže, obeležavanje i čuvanje od zaborava praznika i narodne tradicije, istinski su zalog za buduće dane, a za srpski narod na Kosovu i Metohiji to je i način da očuva svoje postojanje, identitet i korene, a onda i da utemelji budućnost na "svetoj kosmetskoj zemlji".

- Imajući veru da su ljubav prema bližnjem i očuvanje mira, osnova skladnog i uspešnog zajedničkog života, ma gde da se nalazimo, svim Srbima i pravoslavnim hrišćanima želim dobro zdravlje, mnogo sreće, uspeha i radosti u svakom danu Nove godine - poručio je Petković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je svim pravoslavnim vernicima predstojeću Novu godinu navodeći da spoj dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, nastavlja svoju tradiciju.

Vučecić je naveo da je Pravoslavna Nova godina specifičnost podneblja u kojem živimo, a da se Novi Sad ponosi time što poštuje dva kalendara, što slavi dve nove godine.

- Činjenica je da smo mi multikulturalna i multikonfesionalna zajednica i nikada nećemo bežati od naših razlika. Nastavljamo i ove godine da negujemo tradiciju i da se ponosimo novosadskom i vojvođanskom raznorodnošću. To je deo naše kulture kojom se dičimo, koju treba uvek da negujemo i po kojoj smo prepoznatljivi u svetu - naveo je Vučević u čestitki.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta uputio je želje za uspešnu i zdravu Novu godinu svim građanima Republike Srbije i Republike Srpske koji je slave po julijanskom kalendaru, kao i svim Srbima koji žive u regionu i dijaspori.

Posebne čestike uputio je Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Baniji koje je pogodio katastrofalni zemljotres.

- Želim svima u 2021. godini mnogo zdravlja, sreće, uspeha, napretka i radosti. Takođe, želim da u Novoj godini bude više sloge, solidarnosti i međusobnog razumevanja i da verno čuvamo naše običaje i tradiciju jer na taj način čuvamo naš nacionalni identitet - poželeo je Linta.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd