fbpx
Skip to main content
Marita i Kastro

Marita Lorenz - žena koju je CIA POSLALA DA UBIJE FIDELA KASTRA a ona postala njegova ljubavnica

FOTO: Facebook/EL PAÍS Brasil
Od trovanja do podmetanja eksploziva, CIA je imala razne ideje kako da ubije kastra a onda se pojavila Marita

Američka vlada se na sve načine dovijala kako da ubije nekadašnjeg kubanskog lidera Fidela Kastra.

UPOZORENJE LEKARA: Dok svi pričamo o koronavirusu, jedna druga pandemija tinja i uskoro može biti nezaustavljiva

UPOZORENJE LEKARA: Dok svi pričamo o koronavirusu, jedna druga pandemija tinja i uskoro može biti nezaustavljiva

OBOREN CRNI KORONA REKORD: Mračni scenario se obistinio, u najvećem evropskom žarištu obolelo više od 800.000 osoba

OBOREN CRNI KORONA REKORD: Mračni scenario se obistinio, u najvećem evropskom žarištu obolelo više od 800.000 osoba

ELTON DŽON NIJE NEUTRALAN: Čuveni britanski pevač uputio podršku jednoj strani u krvavom sukobu na Kavkazu

ELTON DŽON NIJE NEUTRALAN: Čuveni britanski pevač uputio podršku jednoj strani u krvavom sukobu na Kavkazu

CIA je jednom prilikom pokušala da otruje njegov milkšejk, zatim su hteli da ga poprskaju LSD-om kako bi gledali kako ludi tokom radijskog prenosa, a postojala je i ideja da se u njegove cigare ubaci eksploziv. A onda se pojavila Marita Lorenz.

U tekstu "Veniti fera" iz 1993. godine, En Luis Bardak napisala je opširan portret ove dame koju je poslala CIA kako bi ubila Kastra. Međutim, nije mogla da odoli njegovim čarima, pa je postala njegova ljubavnica.

Kako se navodi, Marita je prvi put ugledala Kastra na kruzeru, kojim je upravljao njen otac, kada su uplovili u havansku luku 1959. godine. Odmah ju je oborio s nogu.

- Kada Fidel priča sa vama, veoma je prisan. Gleda vas pravo u oči. Popili smo nekoliko pića. Odmah me je unervozio. Trebalo je da ga ubijem dva sata pre nego što se moj otac probudi, pa sam ga odvela u turu po brodu. Onda sam želela da ga se otarasim, jer sam htela da budem lepša - rekla je.

Nije prošlo dugo, postala je Kastrova ljubavnica, 7 meseci je živela sa njim na njegovom privatnom spratu hotela Havana Hilton. Tolerisala ju je Selija Sančez, dugogodišnja Kastrova partnerka, ali su je mučile i sve njegove druge avanture.

Do proleća 1959. godine, bilo je jasno da su odnosi SAD i Kube pogoršani. Frenk Sturdžis, dvostruki agent, regrutovao je Maritu.

Prema Sturdžisu, koji nikada nije priznao da je radio za Mafiju, vrbovao je Maritu dok je živela sa Kastrom.

- Nagovarao sam je da ga otruje, ali je ona odbila jer bila zaljubljena u gada - naveo je.

Fidel Kastro
FOTO: Facebook/M Cream

Marita je zatrudnela, ali ne postoje pouzdane informacije koje bi pokazale šta se tačno dogodilo sa bebom.

Kako se navodi, u oktobru 1959. godine, bila je trudna 7,5 meseci kada je dobila čašu mleka. Osvestila se u doktorovoj ordinaciji koji joj je rekao da je beba u redu i potom joj je dao injekciju.

Kada se probudila drugi put, rečeno joj je da je beba morala da bude odvedena zbog Fidelovih neprijatelja.

- Fidel uopšte nije bio tu. Bio je na drugom kraju ostrva - rekla je.

Prema izveštaju FBI iz decembra 1959. godine, Lorenzova je agentima rekla da je doživela pobačaj po povratku u Havanu. Nije mogla da pruži jasne podatke, ali je navela da je čula glasine kako je bila drogirana i odvedena u bolnicu gde je izveden abortus.

Posle tog događaja i reakcije Fidela Kastra, odlučila je da se okrene protiv njega.

Ljudi iz njene okoline, uključujući Sturdžisa i njenu majku, nastavili su da joj pune glavu idejom da je Kastro zao. Majka je čak magazinu Poverljivo (Confidental) poslala priču "Fidel Kastro je silovao moju ćerku".

Naposletku, ušla je u špijunske vode. Prvi zadatak koji joj je CIA namenila bio je da ubije Kastra. Tokom Operacije 40 obučavana je u Majamiju, a onda se ponovo našla u avionu za Havanu.

Dali su joj dve pilule botulinskog toksina koji je mogao da ga ubije za 30 sekundi, zajedno sa dve tablete koje je trebalo da popije pre nego što ode.

Marita Lorenc
FOTO: Facebook/CNN en Español

- To je neka CIA-jina roba koju ti daju da bi se osetio snažno, hrabro, kao spid. Međutim, čak i sa tim "tabletama za strah", čim sam videla obrise Havane, znala sam da ne mogu to da učinim - rekla je.

Čak i da je imala hrabrosti da nastavi sa zadatkom, već je uprskala. Pilule je stavila u posudicu sa hladnom kremom, a kad je pokušala da ih izvuče, rastopile su se, pa je morala da sve baci u ve-ce šolju.

Kada se Kastro pojavio, morala je da mu odgovori na pitanja: "Zašto si otišla tako iznenada, da li se vučeš sa onim kontrarevolucionarima u Majamiju?".

Odlučila je da mu odgovori potvrdno.

- Pokušala sam da delujem hladno. Nikad nisam bila toliko nervozna jer su agenti bili u prismotri i morala sam da obratim pažnju na vreme, imala sam tačnu satnicu - da ostanem nekoliko sati sa njim, da naručim hranu, da ga ubijem i sprečim da održi govor te večeri. Bio je veoma umoran i hteo je da spava. Žvakao je cigaru, legao je na krevet i rekao: "Da li si došla da me ubiješ?" Sedela sam na ivici kreveta i rekla: "Da. Želela sam da te vidim". A on je odgovorio: "To je dobro. To je dobro".

Kastro ju je pitao da li radi za CIA, a Marita je odgovorila: "Ne baš, radim za sebe".

- Tada je izvukao pištolj i pružio mi ga. Nije se ni pomerio. Rekao mi je: "Ne možeš da me ubiješ, niko ne može". Nasmejao se i nastavio da žvaće cigaru. Osećala sam se užasno, bio je tako siguran. Samo me je zgrabio, vodili smo ljubav. Razmišljala sam i da ostanem, da pričam sa njim kasnije, posle njegovog govora, ali je bilo prekasno, jer on priča po 8, 10 ili 12 sati. To je bilo najteže, želela sam da me moli da ostanem, ali se obukao i otišao, a ja sam ostala da ležim sama. Ostavila sam mu poruku rekavši da ću se vratiti - opisala je događaje.

Kako je navela, tokom narednih godina imala je nekoliko puta seksualne odnose sa Kastrom.

Fidel Kastro
FOTO: Twitter/@CubaSolidarity

Tokom poslednje posete Havani 1988. godine, ostala je 10 dana. Njen sin je tada radio u Nikaragvi, lečeći žrtve kontrarevolucionara. Kaže da je tada poslednji put videla Kastra.

- Bilo je to poslednji put da smo vodili ljubav, poslednji put iz milosrđa. To je bilo to. Počelo je sa njim i završilo se sa njim - zaključila je Marita.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd