Skip to main content
Trojanski konj

MISTERIJA TROJE: Poprište čuvenih sukoba iz antičkog doba možda nije baš tamo gde su naučnici dugo smatrali

Foto: Profimedia/ilustracija
Opisana i u Homerovoj "Ilijadi" Troja je i danas predmet novih saznanja

Troja, legendarno poprište Trojanskog rata, opisana i u  Homerovoj "Ilijadi" već vekovima izaziva interesovanje istoričara, arheologa, ali i pisaca, pesnika.... Ipak, koliko god sama legenda bila poznata istina je da sa sigurnošću ni danas ne znamo odgovor na osnovno pitanje - gde se Troja nalazila?

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

KORONA SE NE SMIRUJE U RUSIJI: Za jedan dan novih osam hiljada obolelih

KORONA SE NE SMIRUJE U RUSIJI: Za jedan dan novih osam hiljada obolelih

KAKO JE PROTEKLA PRVA NOĆ U PRESTONICI KARABAHA: Radila samo prodavnica vojnog naoružanja i opreme (VIDEO)

KAKO JE PROTEKLA PRVA NOĆ U PRESTONICI KARABAHA: Radila samo prodavnica vojnog naoružanja i opreme (VIDEO)

Počev od toga… Najveći broj arheologa smatra da se Troja nalazila u Maloj Aziji, u današnjoj severozapadnoj Turskoj, u blizini morske obale jugozapadno od Dardanela pod planinom Idom. Istoimeno nalazište nalazi se na oko sat vožnje od Čanakalea, grada na severozapadu Turske.

Nemački arheolog Hajnrih Šliman je iskopavao u tom području tokom 70-ih godina 19. veka i sve tada otkriveno proglasio je za Troju opisanu u Homerovom epu. 

Ipak, kasnija istraživanja otkrila su na tom području više gradova sagrađenih u različitim razdobljima - čak njih deset, od kojih je najstariji iz 3000. godine pre nove ere! Jedan od tih ranijih gradova - Troja VIIa, često se navodi kao "homerska Troja", ali ta je tvrdnja i dalje sporna.

Zašto je sporna?

Upravo to mnoštvo arheoloških tragova i naseobina čini problem. Jer, kako sa sigurnošću tvrditi da neki pronađeni artefakt pripada baš trojanskom periodu, a ne nekom mlađem ili starijem razdoblju? 

Na primer, Šlimanov najspektakularniji nalaz bio je tzv. Prijamovo blago nazvano tako po legendarnom vladaru Troje tokom Trojanskog rata. Ovo otkriće svojevremeno je bilo spektakularno jer je predstavljalo čvrst dokaz da je i Troja zaista postojala i da se sukob odigrao baš tu. 

Pronađeno blago sam Šliman je prozvao Prijamovo, ali još za vreme njegovog života su se pojavile prve naznake da bi ono moglo biti oko hiljadu godina starije nego što je to arheolog pretpostavljao.

Sa druge strane, i na strani onih koji tvrde da ovaj lokalitet predstavlja mesto odigravanja najpoznatije bitke u antičkoj istoriji postoje dokazi - stepen uništenosti pronađenih građevina, pisani trag o Hetitskom sporazumu, kao i prirodna topografija koja odgovara opisima iz Homerovih knjiga.

Danas, lokalitet je namerno očuvan sa minimalnim intervencijama, a iskopavanja na njemu i dalje traju.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd