fbpx
Skip to main content
Tardigrade

MOGU DA PREŽIVE SVE: Podnose jako zračenje, visoke temperature i pritisak, a naučnici su otkrili još jednu SUPERMOĆ

Foto: Profimedia
Iako su tardigrade majušna stvorenja komičnog izgleda, one su jedna od najoptornijih živih vrsta.

Naučnici su uspeli da otkriju da pojedine jedinke mogu da se pohvale još jednim supermoćnim svojstvom, neočekivanim zaštitnim fluorescentnim štitom koji odbija smrtonosno ultraljubičasto zračenje.

Tardigrade, poznate i kao vodeni medvedi ili dugoživci, su mikroskompska bića koja obitavaju na kopnu, u slatkim vodama i jedan mali broj u morima. Veličina tela im se kreće od nekoliko mikrona do jednog milimetra. Telo im je crvoliko i zdepasto, izdeljeno na četiri segmenta i na svakom segmentu se nalazi po par ekstremiteta.

PORUKA IZ SVEMIRA: Ruski kosmonaut preletao preko mesta lansiranja "Sojuz-2.1a", pa poslao poruku kolegama (FOTO/VIDEO)

PORUKA IZ SVEMIRA: Ruski kosmonaut preletao preko mesta lansiranja "Sojuz-2.1a", pa poslao poruku kolegama (FOTO/VIDEO)

DA LI JE ANTIKOVID SPREJ NOVI SPAS ZA SVET? Može se kupiti lako, a pravo pitanje je da li i kako deluje

DA LI JE ANTIKOVID SPREJ NOVI SPAS ZA SVET? Može se kupiti lako, a pravo pitanje je da li i kako deluje

RUSI ODGOVORNO TVRDE: Ozbiljnih neželjenih efekata od vakcine "Sputnjik V" nema

RUSI ODGOVORNO TVRDE: Ozbiljnih neželjenih efekata od vakcine "Sputnjik V" nema

Međutim njihova sposobnost preživljavanja uliva strahopoštovanje. Ova stvorenja mogu da prežive u vakuumu svemira, na ekstremnim temperaturama i pod ekstremnim pritiskom, a podnose i intenzivno jonizujuće i ultraljubičasto zračenje.

Jedna od njihovih taktika preživljavanja je i da imaju sposobnost da se smežuraju u stanju hibernacije u kojem mogu decenijama da opstanu, dok istovremeno proizvode proteine kojima štite svoje ćelije.

Sada je otkriven još jedan zaštitni mehanizam koji izgleda da pomaže tardigradama da se nose sa potencijalno smrtonosnom ultraljubičastom svetlošću, a to je neka vrsta fluorescentne supstance koja apsorbuje takvo zračenje i potom oslobađa energiju kao plavo svetlo.

- Naša studija sugeriše da ova stvorenja mogu da prežive na najsušnijim i najsunčanijim mestima na Zemlji - navodi dr Sandep Esvarapa, koautor studije.

Tardigrade
Tardigrade
Foto: Profimedia/ilustracija

U članku koji je objavljen u častopisu Bajolodži leters, Esvarapa i njegove kolege navode da su pronašli novu vrstu tardigrada u uzorku mahovine koja se nahvatala na zidu njihovog Instituta.

Kada su obe pronađene vrste, nazvane Paramacrobiotus BLR soj, i drugu, H exemplaris, 15 minuta izložili ultraljubičastoj svetlosti, samo je prva preživela. Na njihovo iznenađenje, vrsta koja je preživela, tokom izlaganja je emitovala plavu svetlost.

Da bi detaljnije ispitali ovu pojavu, tim je fluorescentnom supstancom prekrio tardigrade osetljive na UV zračenje. Rezultati su pokazali da je ekstrakt ove supstance pružio barem delimičnu zaštitu, jer je polovina H exemplarisa uspela da preživi nekoliko dana.

- Postoje i druge vrste koje pokazuju toleranciju UV zračenje, ali Paramacrobiotus BLR je jedina koja ima fluorescenciju kao mehanizam da se odupre ovom smrtonosnom zračenju - naglašava Esvarapa.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
16 Beograd