clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NA DANAŠNJI DAN: Paja Patak, Čarls Dikens, Peđa Stojaković i još mnogo toga (9. JUN)

09.06.2023. 13:51
Piše:
Srbija Danas/Miloš Labudić
Foto: Wikipedia/Freepngimg
Foto: Wikipedia/Freepngimg / Izvor: Foto: Wikipedia/Freepngimg

Dobro došli u "NA DANAŠNJI DAN", rubriku u kojoj ćemo svakog dana davati kratku retrospektivu najvažnijih istorijskih događaja koji su se desili, zamislite, na današnji dan.

Dogodilo se na današnji dan - 9. jun:

NA DANAŠNJI DAN: Šaban Bajramović, "1984", Mika Alas i još mnogo toga (8. JUN)

NA DANAŠNJI DAN: Šaban Bajramović, "1984", Mika Alas i još mnogo toga (8. JUN)

NA DANAŠNJI DAN: Dražen Petrović, Eksplozija u rudniku, Gadafi i još mnogo toga (7. JUN)

NA DANAŠNJI DAN: Dražen Petrović, Eksplozija u rudniku, Gadafi i još mnogo toga (7. JUN)

NA DANAŠNJI DAN: Dan D, Aleksandar Sergejevič Puškin, Tetris, NBA i još mnogo toga (6. JUN)

NA DANAŠNJI DAN: Dan D, Aleksandar Sergejevič Puškin, Tetris, NBA i još mnogo toga (6. JUN)

68. Rimski imperator Neron izvršio samoubistvo

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia / Izvor: Foto: Wikipedia

Neron, rimski imperator koji je vladao od 54. do 68. godine, bio je jedan od najkontroverznijih figura u rimskoj istoriji. Rođen 37. godine, Neron je postao imperator sa samo 16 godina, nasledivši presto od svog oca Gneja Domicija Ahenobarba, preko svog ujaka Klaudija.

Neronova vladavina obeležena je kontrastima. U početku je bio dobro prihvaćen, mladi i harizmatični vladar, koji je donosio reforme i podržavao umetnost. Međutim, vremenom je postao sve više nezadovoljan vladarskom ulogom, prepuštajući svoje obaveze senatorima i sprovodeći luksuzan i raskalašan život. Ova promena u ponašanju dovela je do pada njegove popularnosti.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons / Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Jedan od najpoznatijih događaja tokom Neronove vladavine bio je Veliki požar u Rimu 64. godine. Požar je zahvatio veliki deo grada, a Neron je bio optužen da je sam podstakao požar kako bi izgradio svoju palatu, poznatu kao Zlatna kuća (Domus Aurea). Iako su ove optužbe verovatno neutemeljene, Neron je iskoristio priliku da preuredi grad i izgradi monumentalne građevine.

Ipak, sve veća nezadovoljstvo senata, vojske i naroda dovelo je do pobune protiv Neronove vlasti. Uzimajući to u obzir, Neron je izgubio podršku i suočio se s opasnošću da bude osuđen i pogubljen. Pred izvršenje presude, Neron je izvršio samoubistvo 9. juna 68. godine.

Neronovim samoubistvom okončana je vladavina jednog od najkontroverznijih imperatora u rimskoj istoriji. Njegovo nasleđe ostalo je trajno obeleženo podeljenim mišljenjima, s nekim koji ga doživljavaju kao tiranina, dok drugi vide njegovu vladavinu kao period značajnih umetničkih dostignuća. U svakom slučaju, Neron ostaje jedan od najfascinantnijih i najdiskutabilnijih likova rimske istorije.

1672. Rođen Petar Veliki

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons / Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Petar I Aleksejevič Romanov, poznat kao Petar Veliki, bio je ruski car koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji svoje zemlje. Rođen na današnji dan 1672. godine, Petar je postao car Rusije 1682. godine, a njegova vladavina trajala je sve do njegove smrti 1725. godine.

Petar Veliki je bio čovek vizionarskog duha i progresivnih ideja. Odlučan da modernizuje Rusiju i učini je snažnom silom u Evropi, Petar je preduzeo niz reformi koje su promenile tok istorije. Jedna od ključnih promena bila je modernizacija vojske i mornarice. Petar je osnovao nove vojne akademije, unapredio taktiku i opremu, te proširio rusku vojnu moć.

Takođe, Petar je sproveo niz reformi u administraciji, obrazovanju, ekonomiji i kulturi. Podsticao je razvoj industrije, osnivao fabrike, uvodio nove tehnologije i podsticao trgovinu. Izgradio je i nova naselja, kao što je Sankt Peterburg, koji je postao glavni grad Rusije i simbol moderne države.

Jedan od najznačajnijih događaja za vreme vladavine Petra Velikog bio je Veliki severni rat (1700-1721) sa Švedskom. Rusija je tokom tog rata stekla kontrolu nad Baltičkim morem i proširila svoje teritorije. Ovaj rat je bio ključan za afirmaciju Rusije kao velike evropske sile.

Petar Veliki je takođe poznat po svojoj strastvenoj želji za znanjem i obrazovanjem. Putovao je po Evropi i proučavao različite oblasti, poput brodogradnje, vojne tehnike i umetnosti. Uveo je novi julijanski kalendar u Rusiji i osnovao Akademiju nauka.

Nakon dugog i uspešnog perioda vladavine, Petar I Aleksejevič Romanov je preminuo 1725. godine. Ostavio je iza sebe snažnu i modernizovanu Rusiju koja je nastavila da se razvija i igra važnu ulogu u evropskim i svetskim dešavanjima.

1870. Umro Čarls Dikens

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons / Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Čarls Dikens, jedan od najpoznatijih engleskih pisaca, rođen je 7. februara 1812. godine u Landportu, Portsmut, Engleska. Dikens je ostavio izuzetan uticaj na svetsku književnost svojim romanima koji su postali klasici. Njegova dela su obuhvatila različite teme, a kroz svoje priče je često kritikovao socijalne nepravde i siromaštvo u viktorijanskom društvu.

Dikens je bio jedan od prvih pisaca koji je svoje radove objavljivao serijalno, u delovima. Njegovi najpoznatiji romani, poput "Oliver Tvist", "Velika očekivanja" i "Dejvid Koperfild", bili su popularni među čitaocima svog vremena i stekli su trajnu popularnost do danas. Njegovi likovi su duboko emotivni i duhovno bogati, često prikazujući širok spektar društvenih slojeva i moralnih dilema.

Dikens je bio majstor u stvaranju živopisnih opisa i karakterizacije, koristeći bogatstvo jezika i detalja kako bi dočarao svoje priče. Njegovi romani su imali snažan uticaj na društvo i često su pomogli u osvešćivanju javnosti o društvenim problemima. Dikens je bio strastveni zagovornik reformi, posebno u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalnih uslova.

Pored svoje književne karijere, Dikens je bio i novinar i urednik. U svom radu je isticao važnost novinarstva u izveštavanju o društvenim nepravdama i borbi za promene. Takođe je bio poznat po svojim javnim čitanjima, gde bi izvodio odlomke iz svojih dela pred publikom, privlačeći veliku pažnju i popularnost.

Čarls Dikens je preminuo 9. juna 1870. godine, ali njegovo nasleđe nastavlja da živi kroz njegove romane i uticaj koje je imao na književnost. Njegovi likovi i priče su postali deo svetske kulture, a njegova dela i dalje privlače čitaoce širom sveta. Dikens je ostao jedan od najznačajnijih pisaca u istoriji književnosti, čija je snaga i relevantnost ostala snažna i danas.

1915. Rođen Les Pol

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons / Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Lester Vilijams Polsfus, poznat kao Les Pol, bio je američki gitarista, izumitelj i pionir u razvoju električne gitare i multitraka snimanja. Rođen je 9. juna 1915. godine u Vokiši, u Viskonsinu. Les Paul je ostavio dubok trag na svet muzike i tehnologije, postajući jedan od najuticajnijih gitarista i pronalazača u 20. veku.

Les Pol je počeo svirati gitaru u ranom detinjstvu, a njegova strast prema muzici i tehnologiji razvijala se tokom godina. Pored sviranja, Pol je bio fasciniran tehnikom snimanja i eksperimentisao je sa raznim tehnikama kako bi poboljšao kvalitet snimaka. Kroz svoje istraživanje, Les Pol je razvio prve prototipe električne gitare i različite inovacije u dizajnu gitare koje su uticale na razvoj moderne verzije ovog instrumenta.

Jedan od najvažnijih doprinosa Les Paula muzičkoj industriji je izum multitraka snimanja. Koristeći trake za snimanje, Pol je omogućio umetnicima da snimaju različite delove pesme odvojeno i zatim ih kombinuju u završnom snimku. Ova tehnika je revolucionizovala način na koji se muzika snima i omogućila umetnicima veću kreativnost i kontrolu nad svojim snimcima.

Les Pol je takođe bio poznat po svom virtuoznom stilu sviranja gitare. Njegova tehnika, koja je kombinovala brzo sviranje, upotrebu efekata i inovativnu upotrebu vibrata, uticala je na mnoge gitariste širom sveta.

Uz svoje dostignuće u muzici i tehnologiji, Les Pol je dobio i brojna priznanja, uključujući mesto u Rokenrol kući slavnih, kao i tri Gremi nagrade. Njegovo nasleđe nastavlja da inspiriše muzičare i inovatore širom sveta.

Les Pol je preminuo 12. avgusta 2009. godine, ali njegovo nasleđe i uticaj ostaju neizbrisivi. Kao pionir električne gitare i multitraka snimanja, Les Pol je promenio tok muzičke industrije i ostavio nasleđe koje živi i dan danas.

1934. Prvo pojavljivanje Paje Patka

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons / Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Prvo pojavljivanje Paje Patka, u crtanom filmu "The Wise Little Hen" (Mudra mala kokoš) iz 1934. godine, obeležilo je početak jedne od najpoznatijih i najomiljenijih animiranih figura u istoriji. U ovom filmu, Paja se pojavljuje kao simpatični, ali pomalo lenji lik, koji odbija da pomogne maloj kokoški u njenim poljoprivrednim zadacima. Ova priča postavila je temelje za kasniju popularnost Paje Patka i njegovu transformaciju u jednog od najstandardnijih junaka Diznijevog sveta.

Nakon svog prvog pojavljivanja, Paja je brzo stekao popularnost među publikom i postao jedan od ključnih likova u animiranim filmovima. Njegov prepoznatljiv glas, energičnost i komika građena oko njegovog lika doprineli su njegovom uspehu. Paja Patak je kasnije dobio svoje samostalne crtane serije, gde je bio centralni lik i protagonista. U tim serijama, Paja se često suočavao sa raznim avanturama i komičnim situacijama, pružajući gledaocima bezbrojne trenutke smeha i zabave.

Tokom godina, Paja Patak je postao prepoznatljiv simbol Diznijevog univerzuma. Njegov lik se proširio na razne medije, uključujući stripove, knjige, igračke i video igre. Paja je postao neizostavan deo popularne kulture, i njegova jedinstvena pojava često se koristi u marketinške svrhe i kao zaštitni znak kompanije Dizni.

Kako je njegova popularnost rasla, tako su rasle i mogućnosti za širenjem njegovog sveta, te ja Paja vremenom dobio i devojku - Patu, a pored svoje ljubavi, Paja je bio mentor i zaštitnik svojih trojice sestrića - Raje, Gaje i Vlaje. Ova vesela trojka često je pravila nevolje, ali su uvek mogli računati na Pajinu podršku i ljubav. Raja, Gaja i Vlaja su postali popularni likovi u sopstvenim crtanim serijalima, gde su se upuštali u različite avanture i donosili osmehe gledaocima.

Do danas, Paja Patak ostaje omiljen lik mnogih generacija. Sa svojim prepoznatljivim izgledom, kapom, kravatom i karakterističnim glasom, Paja nas podseća na bezbrižnost detinjstva i podstiče nas da se suočimo sa izazovima života sa optimizmom i vedrinom.

Paja Patak je postao simbol veselja, avanture i prijateljstva, čije se nasleđe nastavlja i danas. Sa dugom i bogatom karijerom, ovaj simpatični patak ostaje nezaboravan deo sveta animacije i jedan od najomiljenijih likova svih vremena.

1940. Norveška se predala nacistima u Drugom svetskom ratu

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons / Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U Drugom svetskom ratu, predaja Norveške nacističkim snagama bila je ključan događaj koji je imao duboke posledice za norveški narod i istoriju zemlje. Nakon invazije nacističke Nemačke 9. aprila 1940. godine, Norveška se suočila sa teškim izazovima i odlučivanjem o svojoj sudbini. Među ključnim figurama u toj priči bio je Vidkun Kvisling, čovek koji je postao sinonim za izdaju i saradnju sa nacistima.

Vidkun Kvisling, norveški političar, formirao je svoju stranku Nacionalno jedinstvo i bio poznat po svojim ekstremno desnim političkim stavovima. Kada su nacisti napali Norvešku, Kvisling je očekivao da će biti postavljen kao lider nove marionetske vlade. Međutim, nacisti su postavili Kvislinga samo kao premijera i dozvolili mu da formira svoju vladu koja će sarađivati sa okupatorima.

Norveški kralj Hakon VII i vlada nisu pristali na saradnju s nacistima i napustili su Oslo, uspostavljajući vladu u izgnanstvu. Međutim, Kvislingova marionetska vlada je postala simbol izdaje i saradnje sa nacističkim režimom. On je aktivno podržavao nacističke politike, uključujući progone Jevreja i politiku rasne superiornosti.

Predaja Norveške nacistima bila je rezultat nacističke vojne nadmoći i izdaje unutar zemlje. Kvislingova marionetska vlada je zadržala kontrolu nad određenim delovima zemlje, ali većina Norveške je bila pod nacističkom okupacijom. Norveški otpor i borba za oslobođenje su nastavili uprkos teškim uslovima.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, Kvisling je uhapšen, optužen za izdaju i saradnju s neprijateljem i osuđen na smrt. 1945. godine, Kvisling je pogubljen zbog svojih zločina. Njegovo ime je postalo sinonim za izdaju i saradnju s neprijateljem, a njegova sudbina je ostala trajna opomena za sve one koji bi pomislili da sarađuju s okupatorom.

Danas, termin "kvisling" se koristi kao sinonim za izdaju i saradnju s neprijateljem. On označava pojedinca ili organizaciju koji izdaje svoju zemlju ili ideale zarad ličnih interesa ili koristi, često u situacijama kada je zemlja suočena s neprijateljskom okupacijom ili unutrašnjim sukobima. Kvisling postaje simbol moralne i političke degradacije, i upozorenje da se izdaja neće tolerisati. Taj termin nas podseća na važnost patriotizma, odanosti i hrabrosti u očuvanju vrednosti i slobode svoje zemlje.

1963. Rođen Džoni Dep

Foto: Profimedia/Universal Pictures/Courtesy: Everett Collection
Foto: Profimedia/Universal Pictures/Courtesy: Everett Collection / Izvor: Foto: Profimedia/Universal Pictures/Courtesy: Everett Collection

Džoni Dep je još jedan današnji slavljenik, rođen 9. juna 1963. godine, jedan je od najpriznatijih i najuticajnijih glumaca današnjice. Poznat po svojoj ekscentričnoj ličnosti i svestranom glumačkom talentu, Dep je ostavio neizbrisiv trag u filmskoj industriji.

Sa počecima karijere u televiziji, Džoni Dep je brzo skrenuo pažnju na sebe svojom izuzetnom interpretacijom u kultnom TV serijalu "21 Jump Street". To mu je omogućilo da se prebaci na veliko platno i započne uspešnu filmsku karijeru. Debitovao je u filmu "Strava u Ulici brestova" (1984), ali je pravi proboj doživeo kroz saradnju sa rediteljem Timom Bartonm u filmovima poput "Edvard Makazoruki" (1990), "Ed Vud" (1994) i "Uspavana dolina" (1999).

Džoni Dep je poznat po svojoj sposobnosti da se transformiše u različite likove. Njegovi nastupi su često ekscentrični, mračni i duboko emotivni. Glumački talenat Džonija Depa je dobio posebnu pažnju i priznanje za uloge kao što su Kapetan Džek Sperou u franšizi "Pirati sa Kariba" (2003-2017), Džejms Metju Beri u filmu "U potrazi za nedođijom" (2004) i Džon Dilindžer u filmu "Public Enemies" (2009).

Pored glumačkih dostignuća, Džoni Dep je takođe poznat po svojoj ljubavi prema muzici. On je gitarista i član rok grupe "Hollywood Vampires", a redovno svira gitaru na koncertima Elis Kupera. Njegova strast prema umetnosti se ogleda i u slikarstvu, a takođe je i producent nekoliko filmova.

Džoni Dep je dobitnik brojnih priznanja, uključujući Zlatni globus, nagradu BAFTA i nagradu SAG. Njegova sposobnost da donese dubinu i autentičnost svojim likovima ga je učinila jednim od najcenjenijih glumaca u industriji. Pored ovoga, Džoni Dep obožava decu, te neretko, maskiran u kapetana Džeka Speroua, obilazi bolnice i sirotišta i trudi se da deci izmami osmeh na lice.

Njegov uticaj na filmsku umetnost je nemerljiv, a Džoni Dep ostaje ikona savremene kinematografije. Sa svojim izuzetnim talentom, ekscentričnim pojavom i širokim spektrom uloga, on nas neprestano iznenađuje i oduševljava svojom glumačkom virtuoznošću.

1977. Rođen Peđa Stojaković

profi
profi / Izvor: Foto: JEFF HAYNES / AFP / Profimedia

Peđa Stojaković, rođen 9. juna 1977. godine, srpski je košarkaški igrač koji je ostavio dubok trag u svetu košarke svojim impresivnim dostignućima. Njegova karijera obuhvata uspehe na nacionalnom i internacionalnom nivou, kako u reprezentativnom tako i u klupskom takmičenju.

Između svih velikih reprezentativnih uspeha, svi mi dobro znamo koje zlato najsjajnije sija. U leto 2002. godine, reprezentacija SR Jugoslavije je ostvarila jedan od najvećih uspeha u svojoj košarkaškoj istoriji, osvajanjem zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u košarci, koje se održalo ni manje ni više nego u američkoj i svetskoj kući košarke u Indianapolisu. Peđa Stojaković je imao ključnu ulogu u trijumfu nad Amerikancima u četvrtfinlu pred punom halom, nakon čega je Jugoslavija ostvarila dve rutinske pobede nad Novim Zelandom u polufinalu i Argentinom u finalu, a Peđine impresivne partije na celom prvenstvu su ga dovele do izbora u najbolju petorku turnira. Ovaj uspeh dodatno ističe njegovu ulogu kao jednog od najznačajnijih igrača u istoriji srpske košarke.

U klupskoj karijeri, Peđa Stojaković je ostvario izuzetne rezultate, kako u Evropi, tako i preko bare. Nakon uspešnog igranja za Crvenu Zvezdu i Paok, na draftu 1996. godine, Peđa je izabran kao 14. pik prve runde od strane Sakramento Kingsa i preselio se u NBA ligu. Njegovo vreme provedeno u redovima Kingsa obeleženo je neverovatnim šutiranjem za tri poena i impresivnim poenima koje je postizao. Stojaković je tri puta bio Ol-Star igrač i dva puta zaredom je osvojio nagradu za najboljeg šutera za tri poena na NBA Ol-star vikendu.

Najveći trenutak u Stojakovićevom NBA putovanju dogodio se 2011. godine kada je osvojio šampionsku titulu sa Dalas Maveriksima, zajedno sa Dirkom Novickim kao vođom tima. Ovaj uspeh je bio kruna njegove sjajne karijere i dokazao je da je Peđa Stojaković bio jedan od najtalentovanijih i najboljih igrača svog vremena.

Uzimajući u obzir sve uspehe i dostignuća Peđe Stojakovića, može se zaključiti da je bio jedan od najboljih šutera svoje generacije. Njegova preciznost i konzistentnost u šutiranju za tri poena su ga izdvojili kao izuzetnog igrača, a njegova strast i posvećenost košarci su ga učinili omiljenim među navijačima.

Danas, termin "Peđa" ili "Peja" često se koristi kao sinonim za vrhunsko šutiranje za tri poena u košarci. Stojakovićeva tehnika i uspeh u tom aspektu igre ostavili su trajno nasleđe i postali inspiracija za mnoge mlade igrače. On je i danas priznat kao jedan od najvećih šutera svih vremena i stoji rame uz rame uz Reja Alena, Stefa Karija i ostale velikane ovog segmenta igre.

1986. Izašao "Invisible Touch" grupe Dženezis

Foto: Youtube/Printscreen/Genesis
Foto: Youtube/Printscreen/Genesis / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Genesis

Album "Invisible Touch" grupe Dženezis ugledao je svetlost dana u americi 6. juna 1986. godine, ali svetska premijera i pemijera u rodnoj Engleskoj desila se tri dana kasnije - na današnji dan 1986. godine. Ovaj album se smatra jednim od najuspešnijih ostvarenja benda, koji je tokom karijere postao sinonim za kvalitetnu progresivnu rok muziku.

"Invisible Touch" je postao slavan ne samo zbog svojih hit singlova, već i zbog inovativnog zvuka i kombinacije različitih žanrova. Album je doneo neke od najpoznatijih pesama benda, uključujući naslovnu pesmu "Invisible Touch", "In Too Deep" i "Land of Confusion". Te pesme su postale veliki hitovi širom sveta i osvojile vrhove top-lista.

Album je dobio veliku popularnost i kritički uspeh. Bio je komercijalno uspešan, dostigavši broj jedan na britanskim i američkim top-listama. Takođe je postao najprodavaniji album grupe Dženezis. Kritičari su pohvalili album zbog njegovih zaraznih melodija, pamtljivih tekstova i tehničke virtuoznosti.

"Invisible Touch" je pokazao da Dženezis uspeva da se prilagodi promenama u zvuku i stilu, zadržavajući svoj prepoznatljivi kvalitet i zvuk. Album je doneo pop-rok pristup i zarazne refrene, ali je istovremeno zadržao složene muzičke aranžmane i progresivne elemente koji su bili zaštitni znak benda.

Ovaj album je bio prekretnica za Dženezis, donoseći im ogromnu popularnost i proširujući njihovu publiku. "Invisible Touch" je postao klasičan album osamdesetih godina i ostao trajno upamćen kao jedno od najuspešnijih dostignuća grupe Dženezis i njihovog frontmena Fila Kolinsa uopšte.