fbpx
Skip to main content
sanduk

NAJBIZARNIJE SMRTI U ISTORIJI: Pero, krvarenje iz nosa i obilan obrok koštali su ih života (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Uprkos njegovim uspesima kao vojskovođe, Atilu je ubilo krvarenje iz nosa

Mnogi važni ljudi kroz istoriju, nakon dostojanstvenog boravka na zemlji, završili su živote nedostojnom i apsurdnom smrću.

MILICA NIJE MOGLA DA IZDRŽI: EVO ŠTA JE PRVO PITALA MERIDIANOVOG MILIONERA! (VIDEO)

MILICA NIJE MOGLA DA IZDRŽI: EVO ŠTA JE PRVO PITALA MERIDIANOVOG MILIONERA! (VIDEO)

KRVAVI MASAKR - Ćelija ISIS-a poubijala pripadnike obaveštajne službe! Racija pošla po zlu

KRVAVI MASAKR - Ćelija ISIS-a poubijala pripadnike obaveštajne službe! Racija pošla po zlu

DIVLJE SVINJE PARALISALE GLAVNI GRAD: Zaposele ulice, parkove, škole - situacija van kontrole (VIDEO)

DIVLJE SVINJE PARALISALE GLAVNI GRAD: Zaposele ulice, parkove, škole - situacija van kontrole (VIDEO)

Grigorij Raspućin

Ruski mistik i iscelitelj Grigorij Raspućin vodio je život koji je bio podjednako neobičan kao i njegova smrt. Bio je jedna od najkontroverznijih osoba ruske istorije i osoba koja je imala veliki uticaj na poslednje dane dinastije Romanovih, na cara Nikolaja II Romanova, njegovu ženu Aleksandru i njihovog sina Alekseja. Rasputina su zvali i ‘’Ludi monah’’ iako za svog života nije postao monah. Ubistvo Raspućina je postalo legenda, delom zbog stvari koje su izmislile osobe koje su ga ubile, a delom i zbog toga što je teško bilo saznati stvarni tok tragičnog događaja.

Brzo je postao moćna ličnost u dvoru Romanov, pa se čak i pričalo da je imao aferu sa samom caricom Aleksandrom. Plašeći se Raspućinovog uticaja na kraljevsku porodicu, grupa plemića i desničarskih političara skovala je zaveru da ga ubije. Prvo su ga otrovali kolačima sa cijanidom, ali bez uspeha. Pojeo ih i zatražio malo vina. Popio je tri pune čaše otrovanog vina. Kako i dalje nije pokazivao znake lošeg zdravlja, zaverenici su mu iz revolvera pucali u grudi.

Raspućin je pao na pod naizgled mrtav. Nakon nekoliko minuta ustao je i počeo da beži. Ponovo su ispalili nekoliko metaka u njega, a potom ga bacilli u hladnu reku Nevu. Kada su 3 dana kasnije pronašli mrtvo Rasputinovo telo, autopsijom je ustanovljeno se da su mu pluća bila ispunjena vodom što je značilo da nije bio mrtav kad je bačen u vodu i da je nastavio da se bori za život dok se nije utopio.

Grigorij Raspućin
Foto: Wikipedia

Atila Hunski

Uprkos njegovim uspesima kao vojskovođe, Atilu je ubilo krvarenje iz nosa.

Smrt ga je zadesila u bračnoj postelji. Iako je imao mnogo žena, Atila je 453. godine odlučio da se oženi još jednom, po imenu Ildiko. Dan njihovog venčanja protekao je u žestokom opijanju i slavlju, a mladoženja je sutradan pronađen mrtav. Navodno je umro od prekomerne doze alkohola i jakog krvarenja iz nosa, premda postoje i priče koje njegovu smrt tumače kao zaveru u koju je bio umešan car Markijan.

Atila Hunski
Foto: Wikipedia

Adolf Frederik

Švedski kralj Adolf Frederik otišao je u istoriju ne zbog svojih dostignuća i osvajanja, već zbog potpuno apsurdne smrti.

Adolf Frederick je bio kralj Švedske od 1751. do 1771. godine i ostao je upamćen kao blag monarh. Njegove strasti uglavnom su se ticale ukusne hrane.

Preminuo je 12. februara 1771. godine nakon što je pojeo posebno obilan obrok. Te večeri je pojeo između ostalog tri tanjira čorbe, mnoštvo dimnjenih haringi, jastoga, kavijar, lososa, kiseli kupus i sve to zalio šampanjcem na kraju i začinio desertom u vidu 14 princes krofni. Ova kombinacija je bila smrtonosna za švedskog kralja kome je ubrzo pozlilo, da bi iste noći nakon višesatnih bolova umro u najtežim mukama. Smatra se da bi celokupni obrok koji je švedski kralj pojeo te večeri bio dovoljan za nedeljnu ishranu jednog čoveka.

Adolf Frederik
Foto: Profimedia

Rimski car Klaudije

U antičkim hronikama piše da je preminuo od trovanja pečurkama. Drugi izvori tvrde da je umro od pera koje mu je u grkljan zabio njegov lekar. Uglavnom, u jednom se antički izvori slažu-otrovala ga je njegova žena Agripina, koja se potom postarala da njen sin Neron dođe na vlast.

Li Baj

Li Baj se smatra najvećim kineskim pesnikom. Rođen je 701. godine u današnjem Kirgistanu. Po očevoj liniji bio je direktan potomak kralja Vu Džaoa iz dinastije Lijang, i pripadao je porodici vladajuće kuće dinastije Tang.

Veći deo života je proveo lutajući Kinom jer mu nije odgovarao položaj dvorskog pesnika. Legenda kaže da se utopio u reci pokušavajući da dohvati odraz meseca u vodi. Navodno, nekoliko nedelja pre smrti 762. godine napisao je pesmu pod nazivom "Sam pijem ispod meseca". Po zvaničnim istorijskim zapisima dinastije Tang, umro je od trovanja alkoholom. Treća verzija govori da je umro od eliksira besmrtnosti, koji je sadržao živu.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd