Utorak 19. mar 2024.
korona virus

NAJIŠČEKIVANIJU VAKCINU PROTIV KORONE TRESE SKANDAL: Procureli izveštaj otkriva zašto je pauzirano testiranje

Foto: Reuters
Četiri dana kasnije, "AstraZeneka" je negirala medijske izveštaje da je volonterka obolela od ovog retkog neurološkog stanja koje izaziva upalu kičmene moždine.

Procureli interni izveštaj o bezbednosti farmaceutskog giganta "AstraZeneka" otkriva šta se tačno dogodilo sa dobrovoljcem koji je razvio neželjene efekte na vakcinu protiv korona virusa koju je razvio Univerzitet Oksford u saradnji sa ovom kompanijom.

KORONA BESNI U RUSIJI: Za jedan dan više od 6.000 novih slučajeva, 79 lica preminulo

KORONA BESNI U RUSIJI: Za jedan dan više od 6.000 novih slučajeva, 79 lica preminulo

BROJ ZARAŽENIH U SVETU PREMAŠIO 31 MILION: Ove zemlje su najviše pogođene korona virusom!

BROJ ZARAŽENIH U SVETU PREMAŠIO 31 MILION: Ove zemlje su najviše pogođene korona virusom!

ISPITIVANJE RUSKE VAKCINE U MOSKVI: Prijavljeno više od 60.000 dobrovoljaca

ISPITIVANJE RUSKE VAKCINE U MOSKVI: Prijavljeno više od 60.000 dobrovoljaca

Izveštaj detaljno opisuje kako je volonterka, prethodno zdrava 37-godišnja žena iz Velike Britanije, "doživela transferzalni mijelitis" nakon što je primila drugu dozu vakcine, nakon čega je hospitalizovana 5. septembra.

Četiri dana kasnije, "AstraZeneka" je negirala medijske izveštaje da je volonterka obolela od ovog retkog neurološkog stanja koje izaziva upalu kičmene moždine.

Dokument, pod oznakom "početni izveštaj", opisuje kako je učesnica studije imala problema sa hodanjem, slabost i bol u rukama i brojne druge simptome.

Interni izveštaj sastavljen je 10. septembra, a dan kasnije poslat je lekarima koji predvode klinička ispitivanja oksforske vakcine širom sveta.

Prošlonedeljno saopštenje "AstraZeneke" je najavilo dobrovoljno obustavljanje ispitivanja jer je kod jednog od učesnika primećena "neobjašnjiva bolest". U subotu je ispitivanje nastavljeno u Velikoj Britaniji, dok je u Americi i dalje pauzirano.

Dok svet pomno posmatra proces razvoja vakcina koje najviše obećavaju, nadajući se skorom kraju smrtonosne pandemije, neki naučnici kažu da farmaceutska kompanija nije bila potpuno transparentna po pitanju stanja u kome se pacijent našao.

Portparol kompanije kaže da oni, kao sponzori ispitivanja, "ne mogu da otkrivaju medicinske informacije".

U saopštenju za medeije prošle nedelje, farmaceutski gigant je izjavio da je "posvećen bezbednosti učesnika i najvišim standardima ponašanja u ispitivanjima", kao i da je "samo pitanje vremena" kada će testiranje biti nastavljeno i u Americi.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters
Šta piše u izveštaju?

Dve nedelje nakon što je primila drugu dozu vakcine, kod žene, koja živi u Velikoj Britaniji, potvrđen je transferzalni mijelitis, sa simptomima koji uključuju poteškoće u hodanju i bol i slabost, navedeno je u izveštaju o bezbednosti.

Volonterka je prvu dozu vakcine protiv korona virusa primila početkom juna i tada se osećala dobro. Drugu dozu je dobila krajem avgusta.

Učesnica studije se 2. septembra "saplela, ne pala" dok je trčala. U izveštaju se napominje da nije imala očigledne povrede vratne kičme.

Sledećeg dana imala je simptome koji uključuju otežano hodanje, bol i slabost u rukama, bol i smanjen osećaj u trupu, glavobolju i smanjenu sposobnost upotrebe ruku. Hospitalizovana je 5. septembra.

Izveštaj "AstraZeneke" dva puta pominje da je ženi dijagnostikovan "potvrđeni" trasverzalni mijelitis. Takođe se kaže da je neurolog koji je konsultovan u njenom slučaju "sugerisao da su simptomi u skladu sa dijagnozom transverzalnog mijelitisa“.

Izveštaj je poslat lekarima koji predvode ispitivanje vakcine. Naslovna stranica izveštaja, koju je poslao dobavljač angažovan od strane "AstraZeneke", opisala je njenu bolest kao "potvrđeni“ transverzalni mijelitis. Dobavljač je zatražio da lekari, ako je potrebno, podnesu izveštaj svom institucionalnom odboru za pregled ili lokalnom etičkom odboru.

Izveštaj napominje da je žena posetila neurologa, koji je izjavio da pacijent nije u prošlosti prijavio neurološke simptome ili značajnije bolesti. U drugoj tački rečeno je da postoje "ograničene informacije u vezi sa relevantnom istorijom bolesti subjekta".

Prema izveštaju, nijedan drugi sličan slučaj nije dijagnostikovan među ostalim dobrovoljcima u studiji. Neurolog je primetio da je volonterka u studiji počela da se oseća bolje.

- Olakšanje njenih simptoma desilo se prilično brzo s obzirom na to da je njena bolest započela pre samo četiri dana. Njeni simptomi su se poboljšavali. Snaga i spretnost u rukama postajali su bolji - navedeno je u izveštaju.

korona virus
korona virus
Foto: Reuters
Jeste, pa nije transverzalni mijelitis

"Njujork Tajms" je 8. septembra citirao izvor koji je rekao da je volonterka imala transverzalni mijelitis, a sutradan se pojavila izjava izvršnog direktora kompanije Paskala Soriota da je ispitivanje zaustavljeno jer je žena imala simptome u skladu sa ovom bolešću.

Кasnije tog dana, "AstraZeneka" poslala je saopštenje medijima.

- Izveštaji koji tvrde da se zasnivaju na komentarima koje je ranije dao naš izvršni direktor, navodeći da smo potvrdili da je učesnik u našem kliničkom ispitivanju bolovao od transverzalnog mijelitisa, nisu tačni. Izjavio je da ne postoji konačna dijagnoza i da je neće biti dok je nezavisni odbor ne uspostavi - navedeno je u saopštenju od 9. septembra.

Na pitanje o stanju volonterke, "AstraZeneka" je Si-En-En uputila na informativnu listu za učesnike, ažuriranu 11. septembra na veb stranici Okforda.

Ta lista se odnosi na dobrovoljce u ispitivanju koji su "razvili neobjašnjive neurološke simptome, uključujući promene u osećaju ili slabost udova".

U dokumentu se dalje kaže da se "nakon nezavisnog pregleda smatralo da ove bolesti ili nisu povezane sa vakcinom ili nije bilo dovoljno dokaza da se sa sigurnošću može reći da su bolesti povezane ili nisu povezane sa vakcinom". Dodato je da će se "nastaviti pažljivo praćenje pogođenih pojedinaca i drugih učesnika".

korona virus
korona virus
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Nejasno je zašto se lista za pacijente sa Okforda odnosi na "neobjašnjive neurološke simptome" i ne pominje se transverzalni mijelitis.

Na pitanje o volonterki, portparol Univerziteta u Okfordu napisao je Si-En-Enu da "ne može da otkriva poverljive medicinske informacije o pacijentu".

Način na koji je "AstraZeneka" komunicirala o stanju volonterke, ali i drugog dobrovoljca koji je u julu razvio simptome, izazvao je zabrinutost nekih naučnika da farmaceutska kompanija nije u potpunosti transparentna u vezi sa tokom ispitivanja.

Meri Pol Kini sa Francuskog nacionalnog zdravstveno-istraživačkog instituta u Parizu kaže da se nada će istraživači koji rade na ovoj i drugim vakcinama ubuduće davati više podataka javnosti o pauzama u testiranju.

- Lestvica transparentnosti bi trebalo da bude mnogo viša nego što je bilo u ovom poslednjem slučaju. Kad vakcina jednom bude dostupna svima, poverenje javnosti biće ključno za javno zdravlje. A za to poverenje je potrebna transparentnost - kazala je Kini.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd