fbpx
Skip to main content
Panteon

NAJSTARIJA ZGRADA NA SVETU KOJA SE I DALJE KORISTI: Panteonova dva milenijuma istorije (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia
Panteon u Rimu je najstarija zgrada na svetu koja se i danas koristi

Kada posetioci uđu u Panteon u Rimu i nađu se ispod njegove ogromne kupole, mogu doživeti gotovo isto iskustvo kao i gosti koji su posećivali ovu impozantnu građevinu pre 2.000 godina.

Ispunjenje novogodišnjih želja počinje u STOP SHOP-u

Ispunjenje novogodišnjih želja počinje u STOP SHOP-u

MILIONI KINEZA PUTUJU ZA KINESKU NOVU GODINU: Kako će se kontrolisati ko je od njih zaražen?

MILIONI KINEZA PUTUJU ZA KINESKU NOVU GODINU: Kako će se kontrolisati ko je od njih zaražen?

KO JE EJVRIL HEJNS, GLAVNI OBAVEŠTAJAC AMERIKE: Prvi put u istoriji žena na čelu svih tajnih službi SAD-a (FOTO)

KO JE EJVRIL HEJNS, GLAVNI OBAVEŠTAJAC AMERIKE: Prvi put u istoriji žena na čelu svih tajnih službi SAD-a (FOTO)

- Svako ko zakorači u Panteon odmah oseti težinu ljudske istorije, ali i neverovatnu lakoću ljudske kreativnosti. Kada uđete u ovaj veliki prostor, pogledate prema gore i vidite nebo ili oblak koji prolazi, ne možete prestati da razmišljate kako su to ljudi mogli da naprave pre dva milenijuma -rekao je  Džon Ošendorf, profesor arhitekture na MIT-u i bivši direktor Američke akademije u Rimu.

Panteon je najstarija zgrada na svetu koja se i danas koristi. Građevinu je oko 125. godine posle rođenja Isusa Hrista rekonstruisao rimski car Publije Eli Adrijan i to je ustvari bila treća obnova objekta. Prethodni Panteon je zapaljen oko 80. godine te je obnovljen nedugo nakon toga. Ipak, ponovo se zapalio oko 110. godine kada je u njega udario grom, zbog čega su počele kružiti glasine da je proklet.

 

Niko ne zna čemu je zapravo služio

Panteon znači "svi bogovi" i, iako se uobičajeno smatra da je zgrada bila mesto posvećeno rimskim božanstvima, njegova izvorna svrha zapravo nije poznata.

Uz retka pominjanja ove građevine u drevnim tekstovima, istoričarima nije sasvim jasno čemu je Panteon služio. Iako bi mogao predstavljati hram, istoričarka arhitekture Lin Lenkester kaže da su rimske građevine obično bile višenamenske.

Legende kažu da je to upravo mesto na kojem se osnivač Rima Romul popeo na nebo. Drugi veruju da je u Panteonu rimski car mogao da komunicira s bogovima.

Panteon
Foto: Profimedia

 

- Bez obzira na razne priče, impozantna građevina svakako je predstavljala važan simbol carske moći rekao je Luka Merkuri, trenutni direktor Panteona.

Vekovima nakon izgradnje Panteona mnoge arhitekte su kopirali njegovu unutrašnjost kako bi novim građevinama dali sličnu vrednost, od američkog Kongresa u Vašingtonu do zgrade Somerset Haus u Londonu.

Iako je Panteon već otkrio neke od tajni svojih dizajnera, današnje arhitekte i dalje pronalaze magiju u detaljima ove građevine. Kako dan odmiče, sunce treperi oko unutrašnjosti kupole Panteona, što izgleda poput džinovskog sunčanog časovnika.

- To je jedno od retkih mesta na svetu gde zapravo možete gledati kako se Zemlja okreće - kazala je Lankester.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd