Skip to main content
 • Read more Granični prelaz Društvo

  Vožnja OTEŽANA! Na graničnim prelazima i po PET SATI čekanja

 • Read more Darko Lazić Hronika

  LAZIĆ U INVALIDSKIM KOLICIMA! Pevač u krizi, STALNO PLAČE i moli se BOGU, a za nesreću krivi OVOG ČOVEKA!

 • Read more Jan Veseli i Željko Obradović Košarka

  DA SE NAJEŽIŠ: Veseli postao tata i hteo odmah da igra derbi Evrolige! Željko Obradović mu prišao i jednom rečenicom dokazao kakva je LEGENDA!

 • Read more F-16 Region

  KRŠEVI! Hrvati ostali bez svih F-16 aviona! Nisu prošli tehnički, ali to nije jedina BRUKA!

 • Read more Sloba Radanović Zadruga

  SPOMINJE GOSPODA, MOLI ZA ZAŠTITU: Slobine reči - toliko jake, a pune slabosti! (FOTO)

 • Read more KK Budućnost Košarka

  EVROLIGA: Šou Kalinića u Pireju. Budućnost POBEDILA! Srbi POKORILI Istanbul (FOTO)

 • Read more bane-colak Zadruga

  PUKAO JE KAO LAJSNA, OBRUKAO JE SEBE I NAS: Majka Baneta Čolaka ne krije koliko je potresena zbog sina

Krimski most

NAJZAŠTIĆENIJI MOST NA SVETU?! Ovako Rusija brani Krimski most s KOPNA, MORA, VAZDUHA, ali i iz SVEMIRA!

Foto: Profimedia
Mostu prete razne provokacije

Pitanje zaštite najdužeg mosta u Rusiji je postalo posebno aktuelno nakon pokušaja ukrajinskih nacionalista da izvrše diverziju, a takođe i zbog terorističkih i ekstremističkih pretnji.

Sve ovo može izgledati ludo, ali, sudeći po paranoji suseda, mogu se očekivati bilo kakve provokacije.

Još dok je objekat bio u izgradnji, dobio je status strateškog, pa bi 19 kilometara autoputa koji povezuje Krim sa kopnom Rusije trebalo bi da ima najviši stepen zaštite (kao u nuklearnim elektranama).

Oni koji žele da pređu most će već iz daleka prilazeći mu biti pod visokim merama obezbeđenja. Za zaštitu mosta biće odgovorno nekoliko specijalnih jedinica, podređenih jedinstvenom štabu. To predstavlja jedan zatvoren sigurnosni sistem, kome je vrh u svemiru, a dno na dnu mora.

Odbrana sa neba

Iz kosmosa će most pratiti on-line posmatrački satelit, dok će vazdušni prostor iznad krimskog mosta redovno češljati avioni Su-27, vazduhoplovstvo Južnog vojnog okruga i Crnomorske flote. 

Ruski avion
Foto: Profimedia

Na zemlji

Na obe strane Kerčkog prolaza, most čuva najbolja kopnena oprema, uključujući i protivvazdušni sistem rakete S-400 "Triumf",koje su namenjene za odbranu od udara krstarećih, aerobalističkih i balističkih raketa taktičkih i operativno-taktičkih rakete iz vojnog aviona, taktičkih i strateških aviona, i anti-raketni kompleks-top "Carapace C1" namenjen za protivvazdušne odbrane objekata.

Na Krimu se nalazi i kompleks priobalnih raketa "Bal", koji je namenjen za kontrolu teritorijalnih voda i zaštitu pomorskih baza.

Stotine kilometara vazdušnog prostora oko mosta tokom dana skenira radar iznad horizonta "Suncokret", koji upozorava čak i na one predmete koji se, prema svim zakonima fizike, ne mogu primetiti. A radarska stanica iz Voroneža je još atraktivnija - ona vidi ciljeve na 6000 km duž horizonta i 8000 km vertikalno.

Krimski most
Foto: Profimedia

Odbrana na moru

Krimski most će čuvati ratni brodovi Crnomorske flote Ruske Federacije. Na primer, mali raketni brodovi poput "Štil".

Pored toga, na Krimu, posebna morska brigada Rosgvardija, koja će se nalaziti u blizini Kerčkog prolaza, opremljena je anti-sabotažnim čamcima tipa Gračonok. Brod poseduje mnogo razne specijalne opreme. Navigacioni radar MR 231 "Pala", multifunkcionalni optoelektronski telekompleks osvetljenja u blizini vazduha i nadzor sa površine, automatizovani sistem komunikacije, integrisani Bridge sistemi "most-21980", detekciju sonara podvodne diverzije snage i sredstva "Anapa", daljinski kontrolisan pod vodom aparat "Falkon" radna dubina od 300 metara, pretraživanje i set-pronalaženje "Kalmar" koji omogućava da se istraži donja površina na dubini od 200 metara pri brzini odova do 8 čvorova.

Odbrana pod vodom

Krimski most ima podvodne oči i uši. Ovaj "fin" je sistem za praćenje vodenog područja i objekata na obali. Podaci iz svih izvora stižu do operatera koji se nalazi na obali. On ima Amulet-P sistem, koji radi na dva načina: ako je saboter udaljen nekoliko stotina metara - signal "Upozorenje" se aktivira, ako je već blizu mosta - "Intenzivno upozorenje".

Krimski most
Foto: Profimedia

Kada se detektuje objekat na udaljenosti manjoj od 300 metara, zvučni signal se automatski uključuje - što je upozorenje da je neophodno napustiti ograničeno područje. Ako saboter nastavi da prilazi mostu, na manje od 100 metara, snaga zvučnog signala postaje takva da osoba ne može podneti bol u ušima.

Borba protiv sabotaže u i oko mosta je glavni zadatak borbenih ronilaca Crnomorske flote i specijalne mornaričke brigade Rosgardije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD info

SD hronika

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd