fbpx
Skip to main content
Arktik

NAUČNICI DOŠLI DO NOVOG OTKRIĆA: Smrznute naslage metana u Arktičkom okeanu počele da se otapaju

Foto: Profimedia
Naučnici su pronašli dokaze da su smrznute naslage metana u Arktičkom okeanu - poznate kao "uspavani džinovi ugljeničnog ciklusa" - počele da se otapaju na veliko područje u blizini istočno-sibirske obale.

Visoki nivoi snažnog stakleničkog gasa otkriveni su do dubine od 350 metara u moru Laptev kod Rusije, što je izazvalo zabrinutost istraživača da je možda pokrenuta nova povratna sprega o klimi koja bi mogla ubrzati tempo globalnog zagrevanja.

RUSI UPUTILI PRIJAVU SZO: Hoće ubrzanu registraciju vakcine"Sputnik 5"

RUSI UPUTILI PRIJAVU SZO: Hoće ubrzanu registraciju vakcine"Sputnik 5"

NASA OBJAVILA NOVO OTKRIĆE: I ovo će promeniti KOSMOS zauvek! (VIDEO)

NASA OBJAVILA NOVO OTKRIĆE: I ovo će promeniti KOSMOS zauvek! (VIDEO)

HOROR U OMILJENOM LETOVALIŠTU SRBA: Dečaku (12) ajkula odgrizla ruku, vodiču nogu

HOROR U OMILJENOM LETOVALIŠTU SRBA: Dečaku (12) ajkula odgrizla ruku, vodiču nogu

Sedimenti padina na Arktiku sadrže ogromnu količinu smrznutog metana i drugih gasova - poznatih kao hidrati. Metan ima efekat zagrevanja 80 puta jači od ugljen-dioksida. Američka geološka služba prethodno je navela destabilizaciju arktičkog hidrata kao jedan od četiri najozbiljnija scenarija za nagle klimatske promene.

Međunarodni tim ruskog istraživačkog broda R/V Akademik Keldiš, rekao je da se većina mehurića trenutno rastvara u vodi, ali da je nivo metana na površini četiri do osam puta veći nego što bi se normalno moglo očekivati.

- U ovom trenutku malo je verovatno da će imati nekog većeg uticaja na globalno zagrevanje, ali poenta je da je ovaj proces sada pokrenut. Ovaj sistem hidrata metan na istočnom Sibiru je poremećen i proces će biti u toku - rekao je švedski naučnik Orjan Gustafson sa Univerziteta u Stokholmu.

Naučnici - koji su deo višegodišnje Međunarodne školske ekspedicije - naglasili su da su njihovi nalazi preliminarni. Razmere ispuštanja metana neće biti potvrđene dok se ne vrate, analiziraju podatke i dok njihove studije ne budu objavljene u časopisu sa recenzijom.

Ali, otkriće potencijalno destabilizovanog smrznutog metana izaziva zabrinutost da je postignuta nova prekretnica koja bi mogla povećati brzinu globalnog zagrevanja.

S obzirom da se temperatura Arktika sada povećava više nego dvostruko brže od globalnog proseka, pitanje kada - ili čak i da li - će biti pušteni u atmosferu, bilo je pitanje velike neizvesnosti u klimatskim modelima računara.

60-člani tim iz Akademik Keldiš-a veruje da su prvi koji posmatrački potvrđuju da se ispuštanje metana već odvija u širokom području padine oko 600 km od obale.

Na šest nadzornih tačaka na padini dužine od 150 km i širine od 10 km, videli su oblake mehurića kako se puštaju iz nanosa.

Na jednoj lokaciji na padini mora Laptev na dubini od oko 300 metara pronašli su koncentracije metana do 1.600 nanomola po litru, što je 400 puta više nego što bi se očekivalo da su more i atmosfera u ravnoteži.

Igor Semiletov iz Ruske akademije nauka, koji je glavni naučnik na brodu, rekao je da su ispuštanja bila "znatno veća" od bilo čega što je pronađeno ranije.

- Otkriće aktivnog ispuštanja hidrata je veoma važno i do sada nepoznato - rekao je on.

- Ovo je nova stranica. Potencijalno mogu biti ozbiljne klimatske posledice, ali potrebno nam je više studija pre nego što to potvrdimo - rekao je Semiletov.

Najverovatniji uzrok nestabilnosti je upad toplih atlantskih struja na istočni Arktik. Ova "atlantifikacija" vođena je klimatskim poremećajima izazvanim čovekom.

Najnovije otkriće potencijalno označava treći izvor emisije metana iz regiona. Semiletov, koji je proučavao ovo područje dve decenije, ranije je izvestio da se gas ispušta s arktičkog okeana.

Njegov tim je drugu godinu zaredom našao kratere poput plićaka u manjim delovima mora Lapteva i Istočnog Sibira, koji ispuštaju mehuriće mlaznice metana, koji na površinu mora dolazi desetinama do stotinama puta više nego normalno.

Temperature u Sibiru bile su za 5 stepeni više od proseka od januara do juna ove godine Morski led prošle zime se neobično rano otopio. Zamrzavanje ove zime još uvek nije počelo, već kasniji početak nego bilo kada zabeleženo.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd