Skip to main content
Putin drži maketa bombardera Tu-160

ONI ĆE BRANITI NEBO SRBIJE: Ovo su borbeni avioni koje nam šalje Putin (FOTO)

Foto: Profimedia
Naoružavanje Hrvatske kroz isporuke naoružanja koje dobija od SAD primorava Srbiju da više misli o svojoj bezbednosti. Okosnica odbrane našeg vazdušnog prostora sada čine borbeni avioni MIG 29, a to će činiti i u budućnosti.

Danas se u javnosti pojavila informacija da je ruski predsednik Vladimir Putin izdao direktivu ministru odbrane Sergeju Šojguu da u najkraćem mogućem roku Vojsci Srbije isporuči šest novih MIG-ova 29 opremljenih najmodernijim sistemima. Zbog čega je usledila takva Putinova odluka čitajte KLIKOM OVDE!

Kakve nam to borbene avione šalje Putin?!

MIG 29, koji će Putin poslati našoj zemlji je ruski borbeni avion lovačke namene. Zamišljen je kao naslednik lovaca MIG 21 i MIG 23, a koncept ovog aviona je razvio konstruktorski dvojac Mikojan - Gurevič, pa otuda postoji skraćenica MIG. U službenoj upotrebi je od 1983. godine, a sa određenim modifikacijama je ravnopravan takmac najmodernijim avionima današnjice.

Konstruisan je pre svega za suprotstavljanje američkim i evropskim borbenim avionima F16, F15 "igl", Tornado i Miraž 2000, koji čine okosnicu kako oružanih snaga NATO članica, tako i njihovih saveznika širom sveta, od evropskih zemalja, preko Izraela, do Filipina.

Nemci su 90-tih probali "mig 29" - Ovo su odlike po kojima nije imao premca na Zapadu (FOTO)

Mig-29
Foto: Profimedia

Konstruktori su pred sebe postavili ambiciozan cilj - imali su zadatak da stvore avion sa optimalnim odnosom cene i kvaliteta, koji će po performansama nadmašiti konkurentske zapadne borbene avione, imati vrhunske letne i borbene karakteristike,  visok stepen pouzdanosti,  kao i visok stepen efikasnosti pri izvršavanju borbenih zadataka. Takođe, on mora biti operativan u svim vremenskim i klimatskim uslovima, i prilagođen nedovoljno pripremljenim poletno-sletnim stazama.

Njegova osnovna svrha je da ima superiornu ulogu u borbi protiv neprijateljskih lovaca u vazdušnom prostoru, ali i da ima sekundarnu sposobnost za dejstvo po ciljevima na zemlji. Postoje različite verzije ovog aviona, u zavisnosti od njihove konkretne namene, generacije i dodatnih intervencija proizvođača. Koriste ga čak i NATO članice poput Nemačke, koja u svojoj eskadrili ima verzije MIG 29G i MIG 29GT.

Prednosti koje MIG 29 ima nad drugim borbenim avionima

Njegove prednosti u odnosu na druge borbene avione treće i četvrte generacije su fleksibilnost, kako u pogledu konstruktorskih izmena, tako i u pogledu letenja, operativnost u teškim vremenskim uslovima, jednostavnost upotrebe, i povoljna cena samog aviona i dodatnih intervencija na njemu.

BRATSKA PODRŠKA: Putin nam šalje šest MIG-ova 29!

Avion je do sada korišćen u sukobima na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, Afrike, u Iračkom ratu, NATO agresiji na SRJ i drugim lokalnim konfliktima manjih razmera širom sveta.

MIG 29
Foto: Profimedia

Sredinom osamdesetih godina tadašnja Jugoslavija je kupila 14 MIG-ova 29 za svoje ratno vazduhoplovstvo. Oni su u određenoj meri korišćeni u građanskom ratu koji je usledio, isključivo na strani JNA. Nakon 1995. godine tadašnja SRJ je planirala da razvije višenamenski nadzvučni borbeni avion kroz projekat pod nazivom "Novi avion". Dok se koncept novog aviona ne pretvori u delo, bila je predviđena ograničena interventna nabavka aviona MIG 29 kao privremena ispomoć već zastarelim lovcima MIG 21. Međutim, usled poznatog razvoja situacije, projekat novog aviona nikada nije zaživeo, a 10 MIG-ova je uništeno u toku NATO agresije 1999. godine.

Nove okolnosti u međunarodnim odnosima i globalno pregrupisavanje snaga zahteva odgovor Srbije na regionalno ugrožavanje u vazdušnom prostoru, pre svega od strane Hrvatske. U tome će presudnu ulogu imati nabavka šest MIG-ova 29 koje će nam ustupiti Rusija.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 6 Pogledaj sve komentare
Primus's picture

Primus

naknadno se treba raspisati poternica i krivična prijava za kvislinge koji su bili plaćeni da onesposobe lovačku avijaciju Srbije i Crne Gore 1999.god. Što se mene tiče, smatram da ih treba osuditi za primer, bez obzira gde i u kojoj se državi nalaze sada. Naime, javna je tajna da su na većini aviona, prilikom uzletanja, otkazivali radari, sistemi za navigaciju, upravljanje...

23 | 2
vidim da mislis 's picture

vidim da mislis

Bili smo prodati od strane vrha vlasti 10-ak najtežih godina koje može da prođu kroz istoriju jedne države pa sta očekivati drugo nego pasces pre nego uzletiš

0 | 2
Loša slika's picture

Loša slika

Prva slika nije MIG 29, već Eurofighter... A to nije ni slično. A koliko znam Rusi nikada ništa ne poklanjaju, već daju svoje lovce za novce. Dakle Srbija će platiti te lovce, a da li su oni najbolji na tržištu... To nisam baš siguran.

12 | 23
ispravka's picture

ispravka

Druže, na prvoj slici Putin u ruci drži bombarder firme Tupoljev koji je kopija američkog B1b a na druge 2 slike je MiG 29...

12 | 4
as's picture

as

tupoljev t160 nije kopija b1b, prouči malo razvoj....

8 | 3
domagoj obrenovic's picture

domagoj obrenovic

?

2 | 1

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd