clear sky
19°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NETANJAHUOV TERORISTA! Neočekivani SAVEZNIK izraelskog premijera - da li je OVO KRAJ NJEGOVE VLADAVINE

11.03.2019. 17:50
Piše:
Srbija Danas/Advance.hr
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu / Izvor: Profimedia/ilustracija

Tokom izborne kampanje 2015. godine, koju je Netanjahu praktično vodio sam, visoki službenici Likuda zabrinuli su se da će se taj čovek i stranka potpuno srušiti.

Likudova naknadna pobeda, osvojivši impresivnih 30 mesta, uverila je Netanjahua da je on Likud. Svi ostali članovi Likuda u Knesetu jednostavno su tamo zbog njega. Pobeda 2015. godine ostavila je Netanjahua bez ikakvih ograničenja ili prepreka. Najviše od svega, osećao je da nikome ništa ne duguje, piše Advance.hr.

Američki senator ispao smešan u napadima na Madura: Za NESTANAK STRUJE u Venecueli optužio NEPOSTOJEĆU NEMAČKU BRANU

Američki senator ispao smešan u napadima na Madura: Za NESTANAK STRUJE u Venecueli optužio NEPOSTOJEĆU NEMAČKU BRANU

Drugim rečima, nije se morao savetovati s višim ministrima. Umesto toga, udaljio je ministre koji su mu nekada bili bliski. Premijer sumnja da su gotovo svi oni nelojalni prema njemu, osim Jariva Levina, njegovog ministra transporta, i on ih sigurno ne ceni. Zato danas stoji sam, u najkritičniji dan predizborne kampanje - dan kada je glavni državni tužilac Avikaj Mandelblit objavio optužnice protiv Netanjahua zbog optužbi za korupciju. Što god da se dogodi na izborima, bez obzira na to pobedi li Likud ili ne, rezultat će nositi samo Netanjahuovo ime.

Netanjahuovo ponašanje tokom tekuće izborne kampanje direktan je nastavak onoga što se dogodilo u poslednjoj. Još jednom, on sam vodi napore Likuda. Do sada nije bilo nijedne izborne reklame s ministrom Likuda bez Netanjahua. Očito, proračun kampanje Likuda dolazi iz blagajne stranke, ali se u potpunosti koristi za Netanjahuovu ličnu kampanju, tačnije u njegovoj javnoj borbi protiv optužnica tokom kampanje. Sve dok Netanjahu vodi efejtivnu kampanju i zadrži bazu Likudovih glasača, on ne treba svoje ministre, barem što se njega tiče. Iako je moguće da bi ih mogao regrutovati za kampanju ako se spusti niz klizavu stazu i padne na birališta, to za sada nije slučaj.

Ministri Likuda nisu se mogli naći nigde u medijima tokom poslednjih nekoliko dana. Neki od njih su otišli u inostranstvo, na odmor ili na posao, nakon iscrpljujuće primarne bitke za mesto na stranačkoj listi. Većina je odbila da daje izjave medijima, možda zato što su bili isključeni iz kampanje. U međuvremenu, Netanjahuov tim je zauzet proizvodnjom provokativnih videa koji napadaju medije zbog toga što su navodno pokušali da ga sruše i okrive državnog tužioca za podleganje pritisku s levice.

SI ĐINPING IMA NOVI IMIDŽ: Uradio je nešto što dosada nije viđeno u kineskoj politici, a iza toga postoji SKRIVENI CILJ

SI ĐINPING IMA NOVI IMIDŽ: Uradio je nešto što dosada nije viđeno u kineskoj politici, a iza toga postoji SKRIVENI CILJ

U ovom slučaju, ministri u Likudu su kao i svi drugi, vide samo videozapise nakon što su objavljeni. Za razliku od prethodnih izbornih kampanja, Likud nije čak ni angažovao marketinšku agenciju ili spoljne konsultante. Netanjahu vodi i upravlja kampanjom i njenim porukama, dok mali tim sprovodi njegova uputstva za kratke videozapise. Mnoge desetine miliona šekela namenjenih kampanji koriste se za širenje poruka na društvenim mrežama. Netanjahuova ciljana publika su glasači i pristalice Likuda na desnici pogotovo. Poziva ih da stanu uz njega, čak i nakon njegove optužnice.

Izraelski državni tužilac Avikaj Mandelblit uputio je pismo premijeru Benjaminu Netanjahuu objavivši svoju nameru da optuži izraelskog vođu za optužbe za podmićivanje, prevaru i kršenje poverenja u tri različita slučaja. Policija kaže kako ima snimke inkriminišućih razgovora između Netanjahua i nekoliko svedoka, uključujući njegovog bivšeg glasnogovornika i visokog vladinog činovnika. Netanjahu je optužbe proglasio zaverom za njegovo uklanjanje i istrajava da će ostati premijer u godinama koje dolaze. S izborima za tek nešto više od mesec dana, potencijalna optužnica biće ključno pitanje za birače.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu / Izvor: Profimedia

Većina desničarskih i ortodoksnih stranaka i dalje se drži Netanjahua i njegove konzervativne stranke Likud, ali to možda nije dovoljno. Nova Kačol Lavan (plavo-bela) stranka Benija Ganca i grupa penzionisanih generala smatraju da imaju najbolju šansu za pobedu ako Netanjahu bude uhapšen. Ovi događaji će verovatno podstaknuti barem neke glasače Likuda u njihovu levu stranku. Ishod izbora imaće ogromne posledice za međunarodnu diplomatiju, s obzirom da se očekuje da će administracija Donalda Trampa otkriti svoj mirovni plan na Bliskom istoku ubrzo nakon izbora.

GVAIDO PRAVI SVE VEĆI HAOS: Umišljeni predsednik traži proglašenje vanrednog stanja i opet zove strance

GVAIDO PRAVI SVE VEĆI HAOS: Umišljeni predsednik traži proglašenje vanrednog stanja i opet zove strance

Mandelblit će sada održati niz saslušanja pred Tužilaštvom s Netanjahuovim advokatima, pre nego što donesu konačnu odluku o optužnici za premijera u naredna tri do 12 mjeseci. U međuvremenu, Netanjahu će pokušati da napravi pobedničku izbornu koaliciju. U njoj se nalaze i sasvim radikalne stranke, pri čemu jedna zaista odskače. Premijer Netanjahu nedavno je prešao svaku moralnu liniju zbog političke koristi u izraelskoj politici kada je posredovao u spajanju verske nacionalističke jevrejske stranke s Ocmom Jehuditom, rasističkim naslednikom stranaka Kač i Kahane Čaj, koji su se zalagali za "transfer" Arapa iz Izraela i okupiranih područja. Ovim je završena gotovo potpuna rehabilitacija kahanista u mejnstrim izraelskoj politici, uprkos činjenici da je Ocminom vođi, Mihaelu Ben Ariju, zbog svoje veze s terorizmom, gotovo deset godina zabranjen ulazak u Sjedinjene Države.

Na izraelskim izborima 2009. Ben Ari je bio član Kneseta na popisu Jevrejske unije, uprkos dobro uspostavljenim vezama s pokojnim rabinom Meirom Kahaneom i njegovom strankom Kač, koja je zabranjena u Izraelu zbog rasističkog anti-arapskog programa. Slučaj je bio prilično jednostavan i podržavali su ga svi u odboru. Ben Ari se pridružio pokretu Kač 1979. godine. Američka vlada je 1997. godine imenovala Kač i Kahane Čaj kao terorističke organizacije, iste godine kao i Hamas i Hezbolah. Ben Ari nikada nije odustao od Kača i otvoreno se smatra Kahaninim učenikom. Samo na temelju tih dokaza odobren je zahtev ambasade za zabranu izdavanja viza Ben Ariju.

Sam Ari može biti poznat po svom akademskom ponašanju, ali njegovi saučesnici u izraelskom podzemlju su planirali niz atentata na palestinske gradonačelnike i napad na školu u istočnom Jerusalimu. Oni su stajali iza pokušaja da se digne u vazduh džamija Al-Aksa u Starom gradu. Najzloglasnije je da je 1994. Kačov aktivista Baruh Goldštajn ubio 29 vernika u grobnici patrijarha u Hebronu. Ceo pokret je bio zabranjen u Izraelu nakon što je izrazio podršku terorističkom napadu. Tokom svog boravka u Knesetu, policija je pritvorila Ben Arija zbog odbrane radikalnih doseljenika; podstakao je pobune u trci protiv afričkih imigranata u Južnom Tel Avivu; i pozvao na masakre Palestinaca tokom izraelskih vojnih operacija u Gazi.

Špijunski klub "Pet očiju" za koji svet NIJE ZNAO! Čini ga 5 država, stariji su od NATO-a, a imaju JEDAN CILJ

Špijunski klub "Pet očiju" za koji svet NIJE ZNAO! Čini ga 5 država, stariji su od NATO-a, a imaju JEDAN CILJ

U vreme zabrane ulaska u Sjedinjene Države, Ben Ari se divio tome što je iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad dobio ulazak u tu zemlju (za Ujedinjene nacije) dok on nije. Izraelski predsednik Reuven Rivlin protestovao je u njegovo ime, pišući u službenom pismu američkom ambasaadoru:

- Javni službenik u Izraelu, bliskom savezniku Sjedinjenih Država, ne može biti proglašen članom terorističke organizacije i ne može mu biti zabranjena poseta Americi". Prema Rivlinovoj logici, Ben Ari više nije terorista jednostavno na temelju toga što je izabran u Kneset. Uz Netanjahuovu pomoć, on sada može ići korak dalje, pa i postati deo vladajuće koalicije. Nažalost, ovo govori više o radikalnoj desničarskoj transformaciji izraelske vlade nego o Ben Ariju.

Izraelski lideri sve više prihvataju svoje autoritarne i etnonacionalističke pristupe. Ben Ari je u pravu kada kaže da više ne mora predstavljati Kahanea u Knesetu; Njegovi anti-arapski stavovi sada imaju mnogo sledbenika u glavnim političkim strankama. Poslednjih dana, vodeći izraelski političari i generali, na čelu s Benijem Gancom i Žairom Lapidom, okupili su se kako bi oformili Plavu i Belu stranku s namerom da pobede Netanjahuovu krajnje desničarsku koaliciju. Netanjahu je ovaj napor okarakterisao kao "novu levu vladu, slabu, na čelu s Lapidom i Gancom, s većinom blokiranih arapskih stranaka."

OBRAČUN ŽUTIH PRSLUKA SA MASONIMA: Aktivisti UNIŠTILI Veliku ložu Francuske (VIDEO)

OBRAČUN ŽUTIH PRSLUKA SA MASONIMA: Aktivisti UNIŠTILI Veliku ložu Francuske (VIDEO)

U napadu na njihove akreditacije, vodeći politički lideri ponovno su izbegli direktno odbacivanje Bena Arija i drugih kahanista. Američke institucije, uključujući AIPAC i Američki jevrejski odbor, govorile su protiv Ocme Jehudita, ali nisu rekle ništa o Netanjahuovom udvaranju od njihove podrške. U tesnom nadmetanju Rivlin, koji je branio Ben Arija od zabrane izdavanja viza, biće u poziciji da odluči koja stranka može da osnuje vladu i hoće li ta koalicija uključivati jevrejske teroriste.