fbpx
Skip to main content
Vakcina

NI UPRKOS SMRTI DOBROVOLJCA: Ne obustavlja se ispitivanje oksfordske vakcine protiv korone

Foto: Profimedia
Treća faza kliničkih ispitivanja obavlja se u Brazilu, Velikoj Britaniji, Indiji i Južnoj Africi.

Zdravstvene službe Brazila saopštile su da je preminuo volonter, koji je učestvovao u programu razvoja vakcine protiv korone britansko-švedske kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu, a da će program biti nastavljen, jer je on bio deo kontrolne grupe, kojoj je data vakcina za meningitis.

Sunčani oktobar i uživanje na obali Crvenog mora

Sunčani oktobar i uživanje na obali Crvenog mora

"NASTAVIĆEMO GDE STE STALI!" Francuska u suzama: Sahranjen profesor kome je mučki odrubljena glava (FOTO/VIDEO)

"NASTAVIĆEMO GDE STE STALI!" Francuska u suzama: Sahranjen profesor kome je mučki odrubljena glava (FOTO/VIDEO)

Predsednik Brazila: Nećemo kupovati kinesku vakcinu

Predsednik Brazila: Nećemo kupovati kinesku vakcinu

Ispitivanja vakcine protiv kovid-19 kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu u Brazilu bilo bi obustavljeno da je dobrovoljac, koji je umro, bio deo aktivne grupe, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Ovaj komentar nagoveštava da je dobrovoljac bio deo uporedne kontrolne grupe, kojoj je data vakcina protiv meningitisa.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa saopštio je da će se nastaviti razvoj vakcine protiv korone uprkos smrti volontera.

Učesnicima i istražiteljima nije rečeno u kojoj su grupi.

Federalni Univerzitet u Sao Paulu je u odvojenom saopštenju potvrdio smrt volontera, navodeći da je u pitanju brazilski državljanin.

I sa Univerziteta Oksford potvrđeno da će će nastaviti rad na razvoju vakcine i da je nezavisnom istragom utvrđeno da nema razloga za zabrinutost kada je reč o bezbednosti programa.

- Posle pažljivog proučavanja slučaja u Brazilu, utvrđeno je da nema razloga za zabrinutost kada je reč o bezbednosti kliničkog razvoja, a i brazilski reguilator je u nezavisnoj istrazi došao do zaključka da treba nastaviti sa programom - saopšteno je iz Univerziteta u Oksfordu.

Oksfordski Univerzitet je u septembru saopštio da će se testiranje vakcine protiv korona virusa u saradnji sa farmaceutskom kućom Astra Zeneka nastaviti, nakon što je zaustavljeno kada se jedan od ispitanika razboleo.

Sa Oksforda su u septembru prvo objavili da se volonter neobjašnjivo razboleo, a kasnije su dodali da je zapaljenska promena na kičmenoj moždini kod jednog ispitanika bila povod privremenog prekida treće faze ispitivanja vakcine koja je jedan od favorita za vakcinu protiv korone.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd