clear sky
19°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NOVA TEORIJA NA POMOLU? Kinezi tvrde da su uvezli virus - korona uopšte NIJE KRENULA iz Vuhana!

14.11.2020. 19:34
Piše:
Srbija Danas/Telegraf.rs
Korona, Kina
Korona, Kina / Izvor: Profimedia

Kinezi veruju da je korona u Vuhan ušla preko zamrznute hrane iz SAD dodatno pooštrili kontrole.

Kina već mesecima pokušava u potpunosti da eliminiše novi korona virus, nakon što je uspela da primiri prvu eksploziju opasne bolesti. Međutim, sporadični klasteri se i dalje javljaju uprkos tome što ova zemlja ima najstrožije kontrole granica i mere karantina.

NAJJAČA EVROPSKA DRŽAVA UVODI RIGOROZNIJE MERE NEGO U MARTU! Sve ide pod katanac, izlazak samo uz posebnu dozvolu

NAJJAČA EVROPSKA DRŽAVA UVODI RIGOROZNIJE MERE NEGO U MARTU! Sve ide pod katanac, izlazak samo uz posebnu dozvolu

PORODIČNO PROKLETSTVO Naslednica (19) jedne od najpoznatijih porodica na svetu UMRLA U SVOM DOMU, a to je samo nastavak niza tragedija koji ih prati

PORODIČNO PROKLETSTVO Naslednica (19) jedne od najpoznatijih porodica na svetu UMRLA U SVOM DOMU, a to je samo nastavak niza tragedija koji ih prati

CRNI BILANS U AUSTRIJI: Najveći broj od početka pandemije, 7.063 novozaraženih i 85 umrlih

CRNI BILANS U AUSTRIJI: Najveći broj od početka pandemije, 7.063 novozaraženih i 85 umrlih

Osim što veruju da im virus donose stranci, kineski zvaničnici su uvereni da im virus stiže i kroz pakovanja smrznute robe koju uvoze iz inostranstva. Ova teorija se znatno kosi sa saopštenjima međunarodnih zdravstvenih organizacija. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da je veoma, tačnije, gotovo nikakva mogućnost da neko dobije kovid-19 preko hrane ili pakovanja hrane. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da rizik postoji, ali da je veoma mali.

Obe organizacije kažu da nema dokaza da za takvu transmisiju virusa. Međutim, Kina tvrdi da je dokazala da je moguće zaraziti se kovidom preko pakovanja hrane i sada na sve moguće načine pokušava da to spreči.

- Sve je više dokaza da zamrznuto meso i morska hrana mogu da donesu virus iz zemalja koji gore od korone ponovo u Kinu - tvrdi Vu Zinjou, glavni epidemiolog kineskog CDC-a.

U proteklih pet meseci, Kina je pronašla tragove korona virusa na pakovanjima smrznute hrane od više različitih uvoznika - na pakovanjima škampi iz Ekvadora, lignji iz Rusije, ribe iz Norveške i Indonezije, kao i na pakovanjima govedina i pilećih krilaca iz Brazila.

dezinfekcija ulica
dezinfekcija ulica / Izvor: Profimedia/ilustracija

Eksperti kažu da kineski testovi možda detektuju genetske fragmente mrtvog virusa koji više nije infektivan.

Međutim prošlog meseca kada je ponovo korona krenula da bukti u gradu Kingdao, kineski CDC je saopštio da je pronašao i izolovao živ korona virus na pakaovanju uvezene smrznute ribe. To otkriće, prvo u svetu, pokazalo je da kontakt sa "kontaminiranim pakovanjem" može da dovede do zaražavanja.

Pojačana kontrola

CDC je potom izdao saopštenje u kom nisu, pak, izneti odgovori na mnoga pitanja. Zvaničnici Kingdaoa rekli su da je zaraza krenula od dva lučka radnika koji su pozitivni, ali CDC nije naveo da li su se radnici zarazili preko pakovanja hrane ili na neki drugi način.

Džin Dongjan, virolog na Univerzitetu u Hongkongu, kaže da za to postoji mogućnost, ali da CDC nije pružio čvrste dokaze o takvoj vrsti prenosa virusa. On je rekao da su radnici mogli da se zaraze bilo gde i da potom oni kontaminiraju pakovanja hrane.

On je rekao da fali informacija o genetskom kodu virusa koji je izuzet od radnika u luci, ali i od radnika koji su pakovali hranu u zemlji iz koje je hrana uvezena.

koronavirus, Češka
koronavirus, Češka / Izvor: Profimedia/ilustracija

 - Svaki virus ima svoj "pečat". Ukoliko se on poklapa to možemo nazvati dokazima - rekao je Dongjan.

Ipak, zvaničnici Kingdaoa su naredili strožiju kontrolu i zahtevaju da svaki komad uvezene robe bude testiran. Radnici koji istovaruju i prenose uvezenu robu moraju da se testiraju na svakih tri do pet dana.

Nemačka govedina zadala glavobolje

Ove nedelje, Kinezi su dodatno pooštrili procedure, pošto je radnik kompanije koja se bavi distribucijom zamrznute hrane u gradu Tianjin, testiran pozitivno na korona virus.

Ova infekcija je otkrivena nakon što su vlasti ustanovile da je deo tovara svinjetine iz Nemačke, koja je uvezen preko Tianjina, ima tragove korona virusa. Virus je otkriven prilikom testiranja u drugoj kineskoj provinciji. Istovremeno je ustanovljeno da je zaražen i vozač kamiona koji je prevozio sporni tovar. Prošlog ponedeljka kineska vlada je saopštila da sva uvezena roba mora biti dezinfikovana pre nego što se pusti u promet.

Ovo znači da će biti dezinfikovani i sadržaj kao i samo pakovanje, ali i vozila koja se koriste za prevoz te robe.

- Ozbiljno ćemo sprovesti preventivnu dezinfekciju uvozene smrznute hrane u ulaznim lukama i ojačati međuagencijsku saradnju kako bismo zaustavili uvoz Covid-19 kroz prehrambene proizvode - rekao je Bi Kekin, viši zvaničnik zadužen za bezbednost hrane u Upravi carina.

Koronavirus, Austrija
Koronavirus, Austrija / Izvor: Profimedia

Kao da same mere nisu dovoljne, Kina je u četvrtak odlučila da zaustavi uvoz od 99 kompanija iz 20 zemalja gde su radnici dobili pozitivan nalaz na korona virus. Istovremeno, radnici na carini širom Kine sve više vrše testiranja uvezene hrane, pogotovo smrznutih morskih plodova. Od četvrtka su testirali više od 870.000 uzoraka, a na 13 su pronašli virus.

Kompanije čiji su proizvodi kontaminirani virusom imaju zabranu izvoza u Kinu u periodu od jedne do četiri nedelje. Do sada je osam kompanija dobilo zabranu da izvozi u Kinu.

Za sve im je kriv uvoz

Kina je počela da "češlja" svu uvezenu robu nakon što je virus buknuo na najvećem tržištu u Pekingu tokom juna. Pre toga Peking nije imao nijedan slučaj lokalnog prenosa zaraze 56 dana. Vu, glavni epidemiolog CDC-a tvrdi da je virus donesen na prodajno mesto ili preko smrznute hrane ili preko zaražene osobe, ali istragom bi trebalo da se ustanovi kako je tačno virus ušao.

Četiri meseca kasnije Vu je siguran u to da je zaraza ponovo buknula zbog kontaminirane smrznute hrane.

- Peking je prvi u svetu ustanovio da zamrznuta hrana može da izazove novi klaster kovida - rekao je Vu ove nedelje, ali nije obrazložio kako je došao do ovog zaključka. Njegovu tvrdnju podržali su i drugi kineski stručnjaci.

U studiji koja je prošlog meseca objavljena u National Science review, magazinu koji vodi kineska Akademija nauka a u kojoj rade eksperti iz CDC-a u Pekingu, navedeno je da nova zaraza u Pekingu krenula baš od smrznute hrane.

Džin, virolog iz Univerziteta u Hongkongu i dalje je skeptičan.

- To je nepotkrepljena studija iz koje se ništa ne može zaključiti - smatra Džin.

Pandemija nije krenula iz Vuhana?

S druge strane, zdravstveni zvaničnici i državni mediji sve više podržavaju i guraju teoriju da zaraza stiže preko zamrznute hrane. Sve je otišlo toliko daleko da neki tvrde da je tako zaraza prvi put buknula u Vuhanu u decembru prošle godine, što su Džin i neki drugi stručnjaci odbacili kao nemoguće.

Prethodno su pojedini mediji ali i zvaničnici krenuli da tvrde da korona virus nije potekao iz Kine, već iz Amerike i da je to učinjeno kako bi ceo svet Kinu optuživao da je kriva za pandemiju. I dok sve više raste zabrinutost zbog zaražene smrznute hrane, građani na društvenim medijima pozivaju na potpunu obustavu uvoza tih proizoda. Ipak, kineski CDC tvrdi da je rizik po krajnjeg potrošača veoma mali.

Vuhan
Vuhan / Izvor: Profimedia

Kineski stručnjaci su potom rekli da bi zabrana uvoza dovela do destabilizacije tržišta, s obzirom na to da Kina ima neverovatnu potražnju za zamrznutim dobrima. Tokom 2019. godine uvezli su više od 4,8 miliona tona mesa i 6,2 miliona tona morskih plodova. Kako bi se stabilizovalo tržište i zadovoljila potražnja, u prvih šest meseci ove godine uvezeno je čak 4,7 miliona tona meseca.

Da li je moguće zaraziti se preko kontaminiranog pakovanja hrane?

Naučnici su više puta dokazali da se korona virus najčešće prenosi sa osobe na osobu, i to kapljično, kada zaraženi kija, kašlje ili govori. I dok je teoretski moguće zaraziti se preko kontaminiranog pakovanja hrane, naučnici kažu da za to mora da se poklopi niz događaja. Za početak, zaraženi radnik trebalo bi da kontaminira hranu ili njeno pakovanje sa "velikom količinom virusa", odnosno da direktno kašlje, kija ili pljuje po pakovanju a da pritom ne nosi masku.

Potom, virus treba da pretrpi dugo putovanje od mesta proizvodnje i pakovanja i da ostane aktivan u trenutku istovara. Potom bi radnik koji radi na istovaru robe trebalo da dotakne zaraženo pakovanje, a potom da sebe dodirne po očima, ustima ili nosu kako bi virus uneo u sebe. Dakle, šanse su zaista veoma male.

Prethodna istraživanja su pokazala da korona virus može da preživi od nekoliko sati do nedelja, u zavisnosti od uslova kojima je izložen, koji uključuju spoljnu temperaturu, vlagu i površinu na kojoj se nalazi.

Hong Kong
Hong Kong / Izvor: Profimedia

Jedna studija je dokazala da virus može da preživi 72 sata na plastici i površinama od nerđajućeg čelika, na sobnoj temperaturi, a druga dokazuje da u takvim uslovima virus može da živi i do šest dana.

Virus može da preživi još i više na hladnom i voema suvom mestu i da preživi i ekstremno niske temperature.

- Uopšteno, korona virus ostaje stabilan u zamrznutom stanju, a istraživanja pokazuju da na temperaturi od -20 stepeni Celzijusa može da živi i do dve godine - saopštili su iz SZO.

Studija magazina Lancet pokazuje da virus može da preživi i do dve nedelje i duže na temperaturi od 4 stepena Celzijusa (temperatura u frižideru).

Kako se zaštititi?

Infektolog Dejl Fišer sa Univerziteta u Singapuru istražuju koliko bi korona virus dugo mogao da preživi na mesu i ribi koja se drži u frižideru i zamrzivaču. Njegovo istraživanje bi trebalo da pomogne da se spreči dalje širenje zaraze na ovaj način.

On kaže da bi radnici na oba kraja (i koji spremaju za izvoz i koji rade se robom prilikom uvoza), trebalo da održavaju strogu higijenu tako što će redovno prati ruke i čistiti svoje radne površine.

Fišer smatra da krajnji potrošači nisu ugroženi i da ne mogu tako lako da dobiju virus sa pakovanja hrane koja se skladište u frižiteru i zamrzivačima jer se virus "rastresa i slabi" sa svakim pomeranjem i pipkanjem.

- Samo razmislite koliko puta se to dogodi. Od spremnja za utovar, utovara, istovara, prepakivanja, transporta, pa sve do dolaska u vaš dom - objašnjava Fišer.

Kina, koronavirus
Kina, koronavirus / Izvor: Profimedia

On je rekao da u zemljama gde ima veliki broj obolelih niko ne bi ni primetio da se radnik koji rukovodi sa zamrznutom hranom zarazio, već da je to veoma očigledno samo u zemljama gde je veoma mali broj zaraženih ili nema obolelih uopšte.

Ipak, da je mogućnost zaraze na ovaj način realna možda najbolje ilustruje slučaj sa Novog Zelanda, koji je krajem avgusta zabeležio 100 dana bez lokalne transmisije. Međutim, tada se zarazio jedan radnik koji je radio na prepakivanju zamrznute robe...

Fišer kaže da je moguće da se na ovaj način prenese, ali smatra da je mogućnost veoma mala i teško uočlijiva, te da stoga ne bi trebalo braniti uvoz i izvoz.

- Treba delovati preventivno i voditi računa o higijeni i ispoštovati sve protokole kako uopšte korona ne bi došla u kontakt sa hranom ili pakovanjem - zaključuje Fišer.