Utorak 19. mar 2024.
Nagorno-Karabah

POČEO KRVAVI SUKOB JERMENIJE I AZERBEJDŽANA: Oborena dva helikoptera, bombe padaju na naselja, ljudi beže u skloništa (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen Twitter/@PAraqelyan
Međunarodna zajednica je izrazila zabrinutost zbog trenutnih dešavanja

Jermenska ministarka odbrane Šušan Stepanjan rekao je da su jermenske snage u Nagorno-Karabahu oborile dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice.

U ŠVAJCARSKOJ BI SITUACIJA MOGLA BITI "GORA OD BREGZITA"? Građani glasaju o ukidanju sporazuma sa EU

U ŠVAJCARSKOJ BI SITUACIJA MOGLA BITI "GORA OD BREGZITA"? Građani glasaju o ukidanju sporazuma sa EU

KOLUMBIJA U KANDŽAMA KORONE: Broj zaraženih sve bliži milionu, preminulo više od 25.000 ljudi

KOLUMBIJA U KANDŽAMA KORONE: Broj zaraženih sve bliži milionu, preminulo više od 25.000 ljudi

PANIKA SE VRATILA: U Britaniji ponovo nestašica toalet papira kao na početku pandemije (FOTO)

PANIKA SE VRATILA: U Britaniji ponovo nestašica toalet papira kao na početku pandemije (FOTO)

Prema njegovim rečima, ta oblast se našla pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga. Predstavnik za medije nepriznate Republike Nagorno-Karabah Vagram Pogosjan rekao je da je artiljerijski napad izvršen na više naselja, uključujući centralni grad Stepanakert.

Pozvao je stanovništvo da se sakrije u skloništa.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima. Jermenska strana nije komentarisala ove navode. Pomoćnik azerbejdžanskog predsednika zadužen za spoljnu politiku Hikmet Gadžijev kaže da jermenska vojska nastavlja intenzivnu vatru po pozicijama azerbejdžanske vojske i naseljima.

- Rano jutros vojska Jermenije otvorila je vatru na azerbejdžanske pozicije, naselja i objekte duž linije razdvajanja... I sada se intenzivno napadaju pozicije azerbejdžanske vojske - navodi se u saopštenju Gadžijeva.

Iz Jerevana je saopšteno da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu ka Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti.

Oružani sukobi na jermensko-azerbejdžanskoj granici izbili su prethodno 12. jula. Međunarodna zajednica je izrazila zabrinutost zbog tih događaja, a o tome su u telefonskom razgovoru diskutovali i predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan. Iz Kremlja su tada saopštili da su se lideri složili da diplomatsko rešenje problema Nagorno-Karabaha nema alternativu.

Putin je naglasio važnost sprečavanja svih dejstava koji podstiču eskalaciju napetosti. Predsednici su tada izrazili spremnost da koordiniraju napore u cilju stabilizacije situacije u regionu.

Sukob Azerbejdžana i Jermenije

Sukob Azerbejdžana i Jermenije počeo je u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavila o izlasku iz azerbejdžanske republike. Nakon toga, u septembru 1991. godine, u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je uspostavljanje Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd