overcast clouds
15°C
08.05.2024.
Beograd
eur
117.1119
usd
108.7491
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Od KOMANDANTA specijalnih jedinica do KONTROVERZNOG političara: Ko je Benjamin Bibi Netanijahu?

20.12.2017. 09:25
Piše:
Srbija Danas/Advance.hr
Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu / Izvor: Reuters

Priča o premijeru Izraela

Između heroja i huškača

Za jedne ratni heroj i jaki lider, za druge korumpirani ekstremista i ratni huškač, Benjamin Netanijahu je danas jedna od najkontroverznijih političkih ličnosti današnjice.

Od vođe tima elitnih izraelskih komandosa „Sajeret Matkala“, gde je učestvovao u brojnim operacijama oslobađanja taoca i vojnim akcijama u Egiptu, Libanu i Siriji, preko političkih pregovora s Jaserom Arafatom pa sve do ratova sa Hamasom, Netanijahu je simbol i ikona cele jedne epohe.

Grad oko kojeg se LOME KOPLJA: Zašto je Jerusalim važan?

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu / Izvor: Profimedia

Šta kaže istorija, ko je Benjamin Netanijahu?

Benjamin Netanijahu, poznat pod nadimkom "Bibi" je rođen u Tel Avivu 1949. godine. 1963. godine porodica se seli u SAD gde je njegovom ocu Bencionu, (istoričar i cionistički aktivista), ponuđeno akademsko radno mesto.

Sajeret Matkala
Sajeret Matkala / Izvor: Profimedia

Komandos Sajeret Matkala

Sa 18 godina, Benjamin Netanijahu se vratio u Izrael i pet godina provodi u vojsci. Služeći je kao kapetan elitne specijalne jedinice komandosa „Sajeret Matkal“, učestvovao je u brojnim delikatnim operacijama u inostranstvu. Neke od najpoznatijih su napad na bejrutski aerodrom 1968. godine kada je u znak odmazde uništeno 12 civilnih aviona u vlasništvu libanskih kompanija i oslobađanje taoca otetog aviona „Sabena 571“ 1972.

Džon Keri izneo šokantne podatke: Arapske države i Izrael tražile od SAD da bombarduju Iran

Ehud Barak (prvi) i Benjamin Netanijahu (drugi) - prva kolona
Ehud Barak (prvi) i Benjamin Netanijahu (drugi) - prva kolona / Izvor: Profimedia

Crni septembar 

Za vreme tog dramatičnog događaja, pripadnici palestinske organizacije „Crni septembar“ oteli su avion sa 90 putnika i zahtevali oslobađanje palestinskih zatvorenika. U operaciji u kojoj su taoci na kraju uspešno oslobođeni učestvovao je uz Netanijahua i Ehud Barak, takođe budući izraelski premijer.

Izrael
Izrael / Izvor: Profimedia

Obrazovanje u SAD

Iste godine Netanijahu se vratio u SAD gde je studirao na Tehnološkom Masačusets Institutu (MIT), a 1973. sa izbijanjem Jomkipurskog rata, kada su Damask i Kairo napali Izrael, prekida studije i ponovo se pridružuje „Sajeret Matkalu“ i učestvuje u operacijama u Egiptu i u Siriji. Nakon što se vratio u SAD uspeo je, uprkos prekidu zbog rata, da završi svoje studije za samo 2 i po od predviđene 4 godine. Njegov profesor ga je opisao kao naročito briljantnog i inteligentnog studenta, osobu koja tačno zna šta želi i kako do svojih ciljeva da dođe.

Palestincima je DOZLOGRDILO: Prekidaju svaku vrstu komunikacije sa Trampom

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu / Izvor: Profimedia

Porodična tragedija

Sledeće godine, 1976. Netanijahua je pogodila porodična tragedija, kada je njegov brat Jonatan Netanijahu, takođe vođa tima „Sajeret Matkala“, ubijen u uspešnoj operaciji oslobađanja 100 taoca aviona Er Fransa u Ugandi. Njegova smrt imala je značajan uticaj na porodicu Netanijahua, a njegovo ime postalo je legendarno u Izraelu. 

Izrael
Izrael / Izvor: Profimedia

Prijateljstvo sa Mit Romnijem

Nakon sto je završio fakultet kao vrhunski student, Benjamin se zapošljava u konsultantskoj kompaniji u Bostonu gde sklapa dugotrajno prijateljstvo sa Mit Romnijem, republikanskim predsedničkim kandidatom na izborima 2012. koje je izgubio od Baraka Obame.

Saudijska Arabija gura Izrael u rat protiv Irana i Rusije?!

Mit Romni
Mit Romni / Izvor: Profimedia

Napredovanje u karijeri

Vrativši se u Izrael 1978, Netanijahu je uspostavio Institut za borbu protiv terorizma u sećanje na svog brata Jonatana i privukao pažnju tadašnjeg izraelskog ambasadora u SAD i budućeg ministra spoljnih poslova Moše Arensa koji 1982. Netanijahua postavlja na poziciju zamenika šefa misije u izraelskoj ambasadi u Vašingtonu.

Frederik Fred Tramp
Frederik Fred Tramp / Izvor: Profimedia

Prijateljstvo sa ocem Donalda Trampa

Od tog trenutka, javni život i politička karijera Netanijahua je lansirana preko noći. Elokventni engleski govornik sa prepoznatljivim američkim naglaskom postao je poznato lice na američkoj televiziji kao uticajni zagovornik države Izrael. 1984 Bibi je imenovan za stalnog predstavnika Izraela u UN u Njujorku. Za vreme života u Njujorku, Netanijahu se sprijateljio i sa Fredom Trampom, ocem aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.

Saudijska Arabija kreće u RAT protiv Irana: Izrael čeka ZELENO SVETLO da udari na Liban

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu / Izvor: Profimedia

Najmlađi premijer Izraela postaje 1996. godine

1996. postaje najmlađi premijer od osnivanja Izraela na čelu sa desničarskom strankom Likud. Uprkos tome što je žestoko kritikovao Sporazum iz Osla, Netanijahu je 1997. potpisao sporazum kojim je predao 80 odsto Hebrona pod kontrolu Palestinskih vlasti i dalje dogovore koji su predviđali delimično povlačenje sa Zapadne obale. 1999. godine je poražen od strane Ehuda Baraka, njegovog bivšeg zapovednika u „Sajeret Matkalu“, koji je obećao uspostavu trajnog mirovnog sporazuma i povlačenje iz južnog Libana što se i dogodilo 2000. godine.

Palestina
Palestina / Izvor: Reuters

Nakon poraza, Netanijahu je podneo ostavku na mesto člana Kneseta i predsednika Likuda, poziciju koju je preuzeo od Ariela Šarona. Nakon što je 2001. godine Šaron izabran za premijera, Bibi se vraća u vladu, najpre kao ministar spoljnih poslova, a potom i kao ministar finansija. Godine 2005. podneo je ostavku u znak protesta zbog izraelskog povlačenja iz Pojasa Gaze.

Izraelski obaveštajac o Balkanu: Kosovo je centar Srbije uz koju smo uvek bili, a Hrvatima nećemo NIKAD oprostiti

Jerusalim
Jerusalim / Izvor: Reuters

U vladi sa nacionalistima i verskim fundamentalistima

Njegova šansa je ponovo došla iste 2005. godine, kada se Šaron - neposredno pre moždanog udara koji ga je ostavio u komi - odvojio od Likuda i osnovao novu više umereniju stranku Kadima. Netanijahu je osvojio vođstvo Likuda i po drugi put je izabran za premijera u martu 2009. godine, sa vladom sastavljenom od većinom desničarskih, nacionalističkih i verskih stranaka pre nego što je kasnije formirao koaliciju nacionalnog jedinstva.

Jerusalim
Jerusalim / Izvor: Reuters

Na udaru kritika zbog izgradnje jevrejskih naselja u Istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali

Njegova vlada se u godinama koje su usledile konstantno nalazi na udaru kritika zbog podsticanja izgradnje naselja u Istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali kao i manjka perspektive mirovnog sporazuma. Ipak, tu se mora naglasiti kako politika širenja jevrejskih naselja nije rezultat Netanijahuovog nacionalizma i ekstremizma, već pragmatizma. Naime, na vlasti ga drži krhki savez nacionalističkih i verskih stranaka i kako bi udovoljio svojim desničarskim saveznicima, primoran je da sprovodi takvu politiku.

Dokument koji je UNIŠTIO Bliski istok: Otkrivena ULOGA ROTŠILDA u stvaranju Izraela

Jevreji
Jevreji / Izvor: Profimedia/ilustracija

Eskalacija sukoba u Pojasu Gaze

Naročito od 2015. Bibi se konstantno javno udaljavao od ideje stvaranja palestinske države, tvrdeći kako trenutno takvo rešenje nije moguće ni prihvatljivo. Krajem 2012. godine izraelski premijer je pozvao na prevremene izbore, a ubrzo pre istih Netanijahu je naredio veliku vazdušnu ofanzivu protiv militanata u Gazi nakon eskalacije raketnih napada na Izrael.

Hamas
Hamas / Izvor: Reuters

Krvavi sukobi u Pojasu Gaze

Nakon nedelju dana, operacija je okončana bez slanja kopnenih trupa, pa je uveliko percipirana u Izraelu kao uspeh. Međutim, nakon relativne smirenosti, nasilje je ponovo eskaliralo i nakon talasa raketnih napada u julu 2014. Netanijahu je pokrenuo još jednu ofanzivu na Gazu. Ovaj 50-dnevni rat ostavio više od 2.100 mrtvih Palestinaca, većinom civila, prema UN-ovim i palestinskim zvaničnicima. Na izraelskoj strani ubijeno je 67 vojnika i šest civila.

Možemo samo da im ZAVIDIMO: Svet dao svoj sud na pokušaj otuđenje suverene španske teritorije

Izrael
Izrael / Izvor: Reuters

Napeti odnosi sa Barakom Obamom

Iako je tokom sukoba Izrael imao podršku Sjedinjenih Država, svog najbližeg saveznika, odnosi između Netanijahua i američkog predsednika Baraka Obame su bili sve vreme vrlo napeti pa su se pogoršali pri kraju trećeg mandata izraelskog premijera.

Benjamin Netanijahu i Barak Obama
Benjamin Netanijahu i Barak Obama / Izvor: Profimedia

Obraćanje američkom Kongresu 2015. godine

Dosegli su posebno nizak stepen kada se Bibi obratio Kongresu u martu 2015. godine upozoravajući na „loš posao“ koji proizlazi iz američkih pregovora s Iranom oko nuklearnog programa. Obamina administracija, koja nije bila informisana o dolasku izraelskog premijera je ostala neprijatno iznenađena, i ozbiljno je osudila posetu pa ju je definisala kao posetu mimo protokola. Nekoliko godina ranije, 2012.godine, Netanijahu je održao svoj simbolični govor u Generalnoj Skupštini UN-a, a slika u kojoj izraelski premijer pokazuje crtež sa bombom je postala ikona kampanje protiv Irana.

Netanijahu TRLJA ruke od SREĆE: Čestitao Trampu povodom ODBIJANJA nuklearnog sporazuma sa Iranom

Ehud Barak (levo) i Benjamin Netanijahu (desno)
Ehud Barak (levo) i Benjamin Netanijahu (desno)

Iran - "opasnost za celo čovečanstvo"

Svih ovih godina Bibi je ostao istrajan u svom stavu da Iran predstavlja opasnost ne samo za Izrael već i za celu međunarodnu zajednicu i ukazao na spremnost Izraela da upotrebi i silu kako bi zaustavio pretnju iranskog nuklearnog programa.

Iran
Iran / Izvor: Profimedia

Kontroverzna ličnost Benjamina Netanijahua

Benjamin Netanijahu je jedna od najkontroverznijih političkih ličnosti današnjice. Za jedne, on je ratni heroj, zapovednik tima specijalnih jedinica koji se nebrojeno puta iskazao u odbrani domovine. Takođe, njegov doprinos domovini je i stvar ličnog, budući da je brat komandosa „Sajeret Matkala“ koji je poginuo spašavajući sunarodnike od palestinskih otmičara. Za kraj, Netanijahu je Izraelu puno politički doprineo u ranijim godinama, kada je predstavljao snažan glas izraelskih interesa u Americi gde je školovan.

Da li je moguće REŠENJE KRIZE U JERUSALIMU?

Jaser Arafat, jordanski kralj Husein, Bil Klinton i Benjamin Netanijahu
Jaser Arafat, jordanski kralj Husein, Bil Klinton i Benjamin Netanijahu / Izvor: Profimedia

Optužbe zbog korupcije i premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim

S druge strane, u kasnijim godinama Netanijahu je počeo konstantno da se nalazi pod optužbama zbog korupcije, pa se pokazao kao proračunati političar koji koristi sukobe za lične interese. Naime, kako bi se održao na vlasti, stvorio je koaliciju sa nacionalističkim i verskim strankama koji podstiču izgradnju jevrejskih naselja, agresivan stav prema Iranu i premeštanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. A ništa od toga ne pomaže u normalizaciji odnosa na Bliskom istoku. 

Neviđeno za 30 godina: Netanijahu ocenio Trampovo obraćanje u Ujedinjenim nacijama

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu / Izvor: Reuters

Neizvesna budućnost Benjamina Netanijahua

Za kraj, kako god ocenili njegovo političko delovanje, radi se o veoma inteligentnom i sposobnom političaru. Njegova budućnost je neizvesna, ipak, za očekivati je da će se Bibi uspešno održati na vlasti sve dok u regiji vladaju napetosti i konflikti, poput mogućeg rata u Libanu, iz kojih izvlači legitimitet i kojima i sam doprinosi, iako bi to dugoročno moglo značiti možda i veliku tragediju za državu Izrael i jevrejski narod.