fbpx
Skip to main content
Vakcina protiv koronavirusa

OKSFORDSKA VAKCINA RAZVIJA JAK IMUNITET KOD STARIJIH: Kao bomba odjeknulo najnovije istraživanje!

Foto: Profimedia
Oksfordska vakcina, koja se daje u dve doze, koštaće 10 evra

Oksfordska vakcina protiv korona virusa razvila je snažan imunološki odgovor kod osoba u 60-im i 70-im godinama, što budi nadu da bi moglo pružiti dobru zaštitu najugroženijim grupama.

KORONA GAZI AMERIKU SA VIŠE OD 250.000 MRTVIH: Dr Fauči poslao dramtično upozorenje za ceo svet

KORONA GAZI AMERIKU SA VIŠE OD 250.000 MRTVIH: Dr Fauči poslao dramtično upozorenje za ceo svet

SRAMNA ODLUKA UJEDINJENIH NACIJA: Rusi će na ovo oštro odreagovati! (FOTO)

SRAMNA ODLUKA UJEDINJENIH NACIJA: Rusi će na ovo oštro odreagovati! (FOTO)

NOVI KORONA REKORD U RUSIJI: Niko se nije nadao ovakvim brojkama, najviše zaraženih u Moskvi

NOVI KORONA REKORD U RUSIJI: Niko se nije nadao ovakvim brojkama, najviše zaraženih u Moskvi

Naučnici koji rade na razvoju vakcina kazali su kako su rezultati druge faze kliničkih ispitivanja, koja je sprovedena na 560 zdravih dobrovoljaca, "ohrabrujući" te da sada rade na trećoj fazi gde se testira može li cepivo sprečiti zarazu korona virusom. Preliminarni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja trebali bi biti objavljeni u narednim nedeljama.

Nisu zabeležene značajne nuspojave

Sudionici druge faze ispitivanja primili su dve doze oksfordske vakcine ili placebo.

- Ispitanici sve tri starosne grupe (18-55, 56-79 i 70+) koji su primili cepivo imali su slične razine neutralizujućih antitela i reakcija T ćelija - naveli su istraživači koji rade na cepivu i dodali kako tokom ispitivanja nisu zabeleženi nikakvi štetni zdravstveni problemi, odnosno nuspojave.

Dve nedelje nakon druge doze, više od 99 odsto sudionika imalo je neutralizujuća antitela, dok 14 dana nakon prve doze cepiva, zabeležen je vrhunac reakcije T ćelija, još jedne mere dobre reakcije imunološkog sistema.

Cena oksfordskog cepiva je 10 evra za dve doze. Prioritet u vakcinisanju imaće stariji od 65 godina, zdravstveni radnici i zaposleni u domovima za starije.

Problem s imunološkim sistemom kod starijih osoba

Stručnjaci su tokom razvoja vakcine trebalo da osiguraju da će ona delovati i kod starijih osoba. Naime, vakcine imaju tendenciju izazivanja bolje reakcije kod mlađih ljudi zbog slabijeg imunološkog sistema kod starijih osoba, navodi BBC.

Ali rezultati ispitivanja Univerziteta Oksford, recenzovani u časopisu Lanset, pokazuju da to ne bi trebalo  da bude problem s njihovim cepivom i da su starije odrasle osobe u dobi između 56 i 69 te one starije od 70 imale sličan imunološki odgovor kao one mlađe od 55 godina.

- Drago nam je bilo da vidimo da su starije osobe ne samo dobro reagirale na cepiva već i imale sličan imunološki odgovor kao mlađi ispitanici. Sledeći korak je testiranje da će li imunološki odgovor biti dovoljan kao zaštita od zaraze covidom-19 - rekla je infektolog Maheši Ramasami iz oksfordske grupe za vakcinu.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
13 Beograd