fbpx
Skip to main content
vakcina

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA OKSFORDSKE VAKCINE: Svet medicine sada zna najvažnije o njoj

Foto: Profimedia
Poznato je na kom će principu delovati Oksfordska vakcina protiv korona virusa

Rezultati testiranja vakcine protiv korona virusa Univerziteta Oksford i kompanije AstraZeneka pokazali su kako vakcina može imati značajnu delotvornost u borbi protiv korona virusa.

MUČI VAS GRLO? Kod grebanja, upale i bola vam OVO može pomoći!

MUČI VAS GRLO? Kod grebanja, upale i bola vam OVO može pomoći!

LEDENI PAKAO VLADIVOSTOKA: Okovani ledom, odsečeni od sveta danima (VIDEO)

LEDENI PAKAO VLADIVOSTOKA: Okovani ledom, odsečeni od sveta danima (VIDEO)

KOLONE IZBEGLICA IDU KA NAGORNO-KARABAHU: Rusi ne daju ni prići! (VIDEO)

KOLONE IZBEGLICA IDU KA NAGORNO-KARABAHU: Rusi ne daju ni prići! (VIDEO)

Prema poslednjim informacijama, rezultati testiranja Oksfordove vakcine pokazali su da će ova vakcina imati 70% delotvornost u borbi protiv korona virusa. Ipak, naučnici s Oksforda su istakli da će vakcina, ukoliko se bude koristila u manjim dozama, dostići efikasnost do 90%.

S obzirom na to da su poznati i ostali detalji kada je reč o skladištenju same vakcine i njenoj distribuciji, postavlja se pitanje na kojem će tačno principu funkcionisati Oksfordov proizvod.

Kako su naveli, Oksfordova vakcina pod nazivom ChAdOx napravljena je od genetski modifikovanog virusa koji prouzrokuje virus prehlade kod šimpanzi. Međutim, kada je u pitanju efikasnost protiv korona virusa, naučnici s Oksforda prilagodili su taj virus, izmenili njegovu strukturu te je približili strukturi korona virusa.

S obzirom na to da je izmenjena struktura virusa prehlade slična strukturi korona virusa, telo će prilikom ubrizgavanja vakcine prepoznati o kojem tačno virusu je reč te će početi proizvoditi antitela i T-ćelije za koje mnogi govore da su ključne u odbrani protiv korona virusa.

Kako su naveli iz Oksforda i firme AstraZeneka, nakon vakcinacije, ukoliko ljudi dođu u kontakt s korona virusom, telo neće više imati problem kada je u pitanju odbrana od virusa.

Najveći broj doza Oksfordove vakcine naručila je Velika Britanija kojoj će AstraZeneka isporučiti 100 miliona doza ove vakcine.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd