Skip to main content
Antarktik

Naučnici ZANEMELI: Otkrivene NEPOZNATE VRSTE u antarktičkim pećinama (FOTO)

Foto: Profimedia
Ovo otvara vrata novom i uzbudljivom svetu

Australijski istraživači rekli su da je Mount Erebus, aktivni vulkan na ostrvu Rosa na Antarktiku, okružen pećinama koje su izdužene parnom vodom u ledu. Uzorci tla iz pećina otkrili su intrigantne tragove DNK od mahovina, algi i malih životinja. Istraživanje je objavljeno u časopisu Polar Bajolodži.

- Može da bude jako toplo u pećinama, čak i do 25 stepeni u nekim od njih. Mogao bi da obučeš majicu i bilo bi ti udobno - rekao je Dr. Keridven Fraser.

Hakerski napad odgovoran za krađu ličnih podataka 143 MILIONA ljudi

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Zmija progutala mačku, pa se sakrila ispod sudopere, vlasnica zatekla prizor od kojeg se prevrće stomak

- Postoji svetlo blizu ulaza u pećine, gde je led tanji ponekad svetlo ode i dublje - rekao je doktor.

Dr Fraser je rekao da većina DNK liči na to što se nalazi u biljkama i životinjama iz ostatka Antarktika. Ali da se neke sekvence ne mogu u potpunosti identifikovati.

Ko-istraživač profesor Krejg Kari, sa univerziteta u Vaikato na Novom Zelandu, rekao je da su prethodna istraživanja pokazala da je u antarktičkim vulkanskim pećinama živelo niz bakterija i gljiva.

Antarktik
Foto: Profimedia

- Nalazi iz ove nove studije ukazuju na to da u pitanju mogu biti i veće biljke i životinje - objasnio je profesor Kari.

Ali profesor Lori Konel, ko-autor sa Univerziteta u Mejnu, kaže da rezultati nisu potvrdili da biljke i životinje i dalje žive u pećinama.

- Sledeći korak će biti da bliže pogledaju pećine i potraže žive organizme. Ako postoje, to otvara vrata novom i uzbudljivom svetu - objasnila je ona.

Postoje brojni drugi vulkani širom Antarktika, istakli su istraživači, tako da podglacijalni sistemi pećine bi mogli biti zajednički na celom kontinentu.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd