fbpx
Skip to main content
Amerika

POČELA JE POBUNA U SAD: Korenita promena najavljena u jednoj bitnoj saveznoj državi - u skladu je sa USTAVOM (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Izabrani komesari u dva okruga Nevade izjavili su da će podržati Povelju o pravima (usvojen 1789. godine), čak i ako to znači suprotstavljanje protivustavnim aktima državnih i saveznih vlasti

Prema rezoluciji usvojenoj u okrugu Elko 2. juna, zloupotreba ustavno zaštićenih prava građana u okruzima Elko i Lander biće "tretirana kao kriminalna aktivnost".

DA LI JE MOGUĆE? Posle stravičnih scena korona PONORA, Indijci sada ne mare za virus, SJATILI SE U TRŽNE CENTRE

DA LI JE MOGUĆE? Posle stravičnih scena korona PONORA, Indijci sada ne mare za virus, SJATILI SE U TRŽNE CENTRE

SVET STREPI OD ISHODA SASTANKA PUTINA I BAJDENA: Decenijama unazad planeta pomno prati odluke lidera RUSIJE I SAD

SVET STREPI OD ISHODA SASTANKA PUTINA I BAJDENA: Decenijama unazad planeta pomno prati odluke lidera RUSIJE I SAD

PUTINOV AVION NIJE MOGAO DA SLETI ZBOG BAJDENA: Na nebu iznad Ženeve odigrala se prava drama

PUTINOV AVION NIJE MOGAO DA SLETI ZBOG BAJDENA: Na nebu iznad Ženeve odigrala se prava drama

Zvaničnici okruga Lander odobrili su sličan napor. Pod vođstvom šerifa i izabranih poverenika, dve ruralna okruga u Nevadi odlučila su da postanu "ustavni okruzi" u kojima će prava građana biti zaštićena od svih napada.

To znači da lokalne vlasti nameravaju da podrže čitav Bilten o pravima u tim jurisdikcijama, i da čak i savezni i državni zvaničnici moraju da se pridržavaju američkih zakona.

Kao deo napora da postanu ustavni okruzi, lokalne vlade takođe su postale prve u državi koje su se zvanično pridružile Ustavnom udruženju šerifa i mirovnih oficira (CSPOA). Nacionalna organizacija koju čine šerifi i drugi službenici za sprovođenje zakona posvećeni ispunjavanju zakletve Ustavu SAD i obučavaju šerife o njihovoj ustavnoj ulozi.

Bezbrojni zakonodavci iz cele Amerike su pojedinačni članovi. Ali pre 2021. godine nijedna vlada okruga nikada nije zatražila da se pridruži kao okrug, a CSPOA to nije imala ni kao mogućnost članstva. Sada su se dva pridružila u poslednjih mesec dana.

- Ljudi iz ovih okruga i njihovi izabrani zvaničnici imali su problem sa neustavnim diktatima i mandatima - rekao je penzionisani šerif Richard Mack, osnivač i šef CSPOA.

Prema toj meri, županijski zvaničnici, uključujući šerifa i zamenike, strogo su obavezani zakletvom da će podržati SAD. Ustav i zaštita prava birača - čak i ako to znači prkositi onome što oni smatraju neustavnim naredbama, mandatima, uredbama ili statutama državnih ili saveznih vlasti.

Dotična dva ruralna okruga su velikom većinom odobrila odluke da postanu zvanični članovi CSPOA i upozorila zvaničnike sa svih nivoa vlasti da se pridržavaju zakletve. "Rukovodstvo okruga Elko primer je celoj Nevadi i celoj zemlji da tiranija više neće biti prihvatljiva", rekao je šerif Mek, dodajući da izabrani zvaničnici u tim okruzima razumeju da su dužni zaštititi slobode svog naroda od bilo koga.

On je rekao da lokalni izabrani zvaničnici kažu saveznim i državnim vlastima da će se u njihovim jurisdikcijama podržati Zakon o pravima koji će zaštititi bogomdane slobode sa kojima je rođen svaki građanin. "Ovo je mirno i efikasno rešenje za koje se milioni Amerikanaca mole da vrate Ameriku po županijama i državama po državama", nastavio je.

- Ovi javni službenici zapravo rade nešto što je veoma dugo izgubljeno u političkoj korektnosti; oni hrabro drže svoje zakletve da će podržavati, braniti i čuvati Ustav Sjedinjenih Država i Ustav Nevade - dodao je Mek, koji je slavno tužio administraciju Bila Klintona i dobio je na Vrhovnom sudu.

Godinama je šerif Mek putovao po naciji obrazujući šerife i zajednice o onome što je, kako kaže, njihova dužnost zaštititi ustavom zagarantovane slobode svojih birača od napora da ih potkopaju - čak i od saveznih i državnih vlada. U svojoj značajnoj tužbi iz 1997. protiv saveznih programa za kontrolu oružja, Vrhovni sud je doneo veliku pobedu zagovornicima desetog amandmana, koji zadržava sva ovlašćenja koja nisu delegirana SAD vlada za države ili narod.

Ustavni stručnjaci tvrde da je slučaj bio među najvažnijim presudama Vrhovnog suda koji štite prava država.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd