fbpx
Skip to main content
Pravoslavna crkva u Japanu

Mitropolit japanski i episkop kineski: Zvuči vam čudno, ali pravoslavlje u ovim zemljama ima dugu tradiciju, a evo kako je dospelo na Daleki istok (VIDEO)

Foto: Profimedia
Kada se pomenu Kineska i Japanska pravoslavna crkva mnogi hrišćanski vernici prvo pomisle na male zajednice vernika. Međutim, često se zaboravlja da je pravoslavlje u ovim zemljama odavno prisutno i da ima bogatu istoriju i tradiciju.

Japanska pravoslavna crkva je jedna od najmlađih autonomnih pravoslavnih crkava. Kada govorimo o autonomnosti određene crkve, to znači da ova crkva nije samostalna crkva, već zavisi od svoje majke crkve.

Raskol uzima maha: Ukrajinci predali čuvenu crkvu iz 18. veka vaseljenskom patrijarhu

U slučaju Japanske crkve, njena majka crkva je Ruska pravoslavna crkva koja je i započela pokrštavanje Japanaca.

Pokrštavanje Japanaca počinje u 19. veku. Rusija šalje svoje ljude u diplomatsku misiju u Japan, kako bi pregovarali o primiriju, između Rusije i Japana. Jedan od onih koji je bio u misiji je Nikolaj Kasatkin (1836-1912) koji je tada naučio japanski jezik. Nikolaj nije ni bio svestan da će mu taj put promeniti život i da će postati prvi misionar među Japancima.

Japanska pravoslavna crkva stekla je autonomiju 1970. godine. Prvi poglavar autonomne Crkve bio je Vladimir Nagoski, a od 1972. poglavar je Japanac, Teodosije Nagašima. Njegova je titula "Arhiepiskop Tokija i mitropolit celog Japana". Sedište Crkve je u Tokiju. Danas ima tri episkopije, Tokio, Sendai i Nagašima. Japanska crkva nije tako brojna. Pravoslavnih Japanaca ima oko 40.000. U Tokiju je otvorena Bogoslovija, gde studiraju budući japanski sveštenici, mada mnogi mladi svoje studije bogoslovlja završavaju u Evropi i Americi.

NATO komunicira samo preko medija, iniciraju skup sa ZADNjOM namerom: Moskva zabrinuta zbog odsustva dijaloga

Kineska pravoslavna crkva je dobila autonomni status od Moskovske patrijaršije 1956. godine.

Istoriju pravoslavlja u Kini možemo da pratimo još od 17. veka kada je zabeleženo prvo pravoslavno stanovništvo u ovoj zemlji. Broj pravoslavnog stanovništva u Kini se u 20. veku veoma povećao, uglavnom zahvaljujući doseljavanju. Arhimandrit Inokentije Figurovski, koji je 1902. godine postao prvi episkop Pekinga, je započeo prevod pravoslavnog katihizisa i liturgijskih tekstova na govorni kineski jezik.

VELIKI RASKOL U PRAVOSLAVLJU: Pada krv zbog priznanja Ukrajinske crkve!? Rusija sada ima OVA PRAVA!

Većina Rusa je napustila Kinu kada su 1949. godine na vlast došli komunisti. Neki su se vratili u Rusiju, a mnogi drugi su emigrirali u Australiju ili Severnu Ameriku.

Danas, postoji oko 15.000 hrišćana koji su uglavnom nisu povezani sa sveštenicima i crkvenim vođama.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
23 Beograd