few clouds
23°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NA POMOLU DRUGI KRUG IZBORA U TURSKOJ: Erdogana u Ankari dočekala okupljena masa, Kiličdaroglu mu sve BLIŽI (FOTO/VIDEO)

14.05.2023. 17:58
Piše:
Srbija Danas
Turska
Turska / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Birališta su zatvorena u 17 časova po lokalnom, odnosno u 16 sati po našem vremenu

U Turskoj su održani parlamentarni i predsednički izbori. Građani su birali predsednika između aktuelnog šefa države Redžepa Tajipa Erdogana, glavnog opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua i Sinana Ogana.

Rezultati na osnovu 96 odsto obrađenih glasova

Na osnovu 96,15 odsto obrađenih glasova i dalje vodi aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan. Ovo je broj glasova po kandidatima:

Redžep Tajip Erdogan: 49,44 odnosno 26.076.350 glasova

Kemal Kiličdaroglu: 44,86, odnosno 23.661.335 glasova

Sinan Ogan: 5,26, iliti 2.776.11 glasova

Muharem Inče: 0,44 ili 231.744 glasova

Erdogan stigao u Ankaru

Erdogan je stigao u Ankaru, gde se nalazi sedište njegove stranke. Na službenom Tviter nalogu stranke objavljen je snimak stranačkih pristalica koji mašu zastavama ispred stranke uz poruku: "Balkon je spreman, nacija čeka svog vođu".

Kiličdaroglu: Naša zemlja nema strpljenja za nestabilnost

Lider opozicije Kemal Kilidždaroglu obratio se javnosti dok se prebrojavanje glasova bližilo kraju. U vrlo kratkom govoru, rekao je da vladajuća stranka blokira sistem podnošenjem prigovora na rezultate u kojima je Kilidždaroglu imao veći broj glasova:

- Nemojte da blokirate volju nacije. Neka rezultati dođu i neka svi znaju rezultate. Zemlja nema više strpljenja za nestabilnost. Ne možete upravljati situacijom manipulacijom, nemojte se bojati volje naroda - rekao je on.

Opozicionar je zatim poručio da neće otići dok se ne prebroje svi glasovi.

Kemal Kiličdaroglu
Kemal Kiličdaroglu / Izvor: Profimedia

Sve izvesniji drugi krug izbora

Na osnovu 95,5 odsto prebrojanih glasova Redžep Tajip Erdogan ima 49,3 odsto glasova, dok opozicioni kandidat Kemal Kilidždaroglu ima 45 odsto glasova. Na trećem mestu je Sinan Ogan sa 5,3 odsto, dok je na četvrtom Muharem Inče sa 0,4 odsto glasova, piše Milliyet.

Rezultati agencije Anka - obrađeno više od 95,5 % glasova

Redžep Tajip Erdogan - 49,3 % glasova

Kemal Kiličdaroglu - 45 % glasova

Sinan Ogan - 5,3 % glasova

Obrađeno više od 95 odsto glasova - Turska nacija podeljena: Erdogan 49,63%, Kiličdaroglu 44,63%

Na osnovu obrađenih 93,67 odsto biračkih mesta, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osvojio je 49,63 odsto glasova, dok je glavni kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu osvojio 44,63 procenata glasova, javlja Si-En-En Turk, pozivajući se na podatke agencije Anadolija.

Treći kandidat na predsedničkim izborima Sinan Ogan osvojio je 5,29 odsto glasova. Na parlamentarnim izborima, Erdoganova koalicija ima 49,86 odsto, dok opozicija ima 34,88 procenata. 

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) osvojila je 35,72 odsto glasova, dok je Kiličdarogluova Republikanska narodna stranka (CHP) osvojila 24,91 procenata glasova.

Turska
Turska / Izvor: Profimedia

"Ni pod kojim uslovima ne napuštajte glasačke kutije"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na Tviteru pristalice da ostanu blizu glasačkih kutija do zvaničnog objavljivanja rezultata opštih izbora u Turskoj 14. maja.

Turski predsenik je poručio svojim pristalicama:

"Činjenica da su izbori 14. maja održani u atmosferi velikog demokratskog slavlja, mira i spokoja izraz je demokratske zrelosti Turske", naveo je Erdogan u saopštenju na Tviteru.

Aktuelni predsednik Turske je napomenuo da su izbori održani u "pozitivnoj i demokratskoj atmosferi“. Istovremeno je naglasio da bi brzopleto objavljivanje njihovih rezultata bila "uzurpacija nacionalne volje“.

Prebrojano 90 odsto glasova

Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan sada ima 49,86%, sledi njegov opozicioni rival sa levog centra Kemal Kiličdaroglu sa 44,38%, a nacionalista Sinan Ogan ima 5,30%. 

Erdogan: Krađa narodne volje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je večeras da je žurba da se objave rezultati dok traje prebrojavanje ustvari predstavlja "krađu narodne volje", dok je njegov glavni rival, kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu upozorio vlasti da treba da evidentira rezultate iz cele zemlje.

- Dok su izbori održani u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi, a prebrojavanje i dalje traje, pokušavanje da se na brzinu objave rezultati znači uzurpaciju narodne volje - naveo je Erdogan na Tviteru, preneo je Rojters. 

Redžep Erdogan
Redžep Erdogan / Izvor: Foto: Tanjug/Umit Bektas/Pool Photo via AP

Kiličdaroglu: Nema spavanja, narode

Prema ranije objavljenim rezultatima nakon prebrojanih manje od 30 odsto glasova, Erdogan je imao veću prednost sa 55,03 odsto glasova, dok je glavni kandidat opozicije Kiličdaroglu osvojio 39 procenata glasova, preneo je ranije CNN pozivajući se na Anadoliju. A prvi rezultati su Erdoganu davali čak 60 odsto glasova. Međutim, ta se prednost topila sa novim pristiglim rezultatima.

- Fikcija, koja je počela sa 60%, sada je pala ispod 50% - napisao je Kiličdaroglu na Tviteru.

- Posmatrači na glasačkim mestima i zvaničnici biračkih odbora nikada ne bi trebalo da napuštaju svoja mesta. Nećemo spavati večeras, ljudi moji. Upozoravam ISK [izbornu komisiju], morate da date podatke iz pokrajina.

Drugi krug sve bliži

Kako javljaju turske agencije, do sada je prebrojano oko 82% glasova.

Aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan sada ima 50,30%, sledi njegov opozicioni rival sa levog centra Kemal Kiličdaroglu sa 43,91%, a nacionalista Sinan Ogan ima 5,31%.

Rojters navodi da izvori i iz vladajuće stranke AKP predsednika Rrdogana i CHP njegovog opozicionog rivala Kiličdaroglua kažu da na osnovu dosadašnjih rezultata, ni jedan od njih verovatno neće preći prag od 50 odsto potreban za potpunu pobedu, pa se očekuje održavanje drugog kruga.

Jaz između kandidata se smanjuje

Sa oko 61% prebrojanih glasova, prema državnoj novinskoj agenciji Anadolija jaz između dva vodeća predsednička kandidata se smanjuje.

Aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan sada ima 51,56%, sledi njegov opozicioni rival sa levog centra Kemal Kiličdaroglu sa 42,61%, a nacionalista Sinan Ogan ima 5,32%.

Opozicija tvrdi: "Vodimo"

Opozicija optužuje Anadolu da je prvo emitovala prebrojane glasove AKP u iskrivljenoj slici ukupnog rezultata i kaže da su oni u prednosti.

Najveća opoziciona partija, Republikanska narodna partija (CHP) vodi paralelno prebrojavanje tako što postavlja svoje posmatrače kod svake glasačke kutije i fotografiše svaki glasački listić dok se prebrojava.

- Prema našim rezultatima, sa 23,87 odsto prebrojanih glasova, ispred je Kemal Kılıcdaroglu - rekao je Mansur Javaš, koji je i gradonačelnik Ankare, dodajući: "Ovi podaci dolaze iz cele Turske i mogu reći da smo u vođstvu u Istanbulu i Ankari".

Kılıčdaroglu je kratko tvitovao: "Mi vodimo". 

Kiličdaroglu vodi u Istanbulu

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) saopštila je da rani rezultati izgledaju pozitivno za Kiličdaroglua.

Faik Oztrak, portparol stranke, rekao je u televizijskom govoru: - Prema podacima koje smo do sada dobili, na tabelu gledamo veoma pozitivno. Kada broj otvorenih glasačkih kutija dostigne značajnu cifru, počećemo da objavljujemo broj glasova.

Šef CHP stranke u Istanbulu i vodeća opoziciona ličnost Džanan Kaftandžıoglu je objavio prve rezultate iz tog grada i oni prednost ipak daju Kiličdarogluu.

Sa 15% glasačkih kutija unetih u sistem u Istanbulu, situacija je takva da je Kiličdaroglu u vođstvu sa 51,33% glasova, a Erdogan ima 43,94, dok Sinan Ogan ima 4,45%.

Čini se da je ovaj potez osmišljen da smiri zabrinute opozicione birače dok se prebrojavanje nastavlja.

U međuvremenu, već je počelo da se govori o opasnosti od nameštenih izbora.

- Nikada ne ostavljajte glasačke kutije bez nadzora, ni na trenutak, bez obzira na sve - rekao je Kiličdaroglu, glavni Erdoganov protivnik na Tviteru.

- Želim da pozovem naše heroje demokratije. Nikada ne ostavljajte glasačke kutije dok se ne dostavi konačni potpisani izveštaj o glasačkim kutijama - napisao je on. 

Obraćeno više od 32 odsto glasačkih listića

Prebrojana je gotovo trećina glasova posle izbora u Turskoj, tačnije 32,26 odsto! Kiličdaroglu smanjio je prednost Erdogana.

Međutim, Erdogan i dalje ima vođstvo i prema poslednjim podacima za njega je glasalo 53,37 odsto izašilh birača

Kiličdaroglu se popeo na 40,68, a Ogan je sada na 5,39 posto.

Ako ne dođe do darastičnih promena, Erdogan i dalje ima više od 50 posto što znači da će već večeras će imati novi predsednički mandat.

21,3 odsto glasačkih listića

Nakon 21,3 posto obrađenih glasačkiih listića Edrogan vodi sa oko 18 posto glasova više od Kiličdaroglua. Kada to mpretvorimo u postotke, podaci pokazuju da Erdogan ima 56,0, a Kiličdaroglu 38,1 posto glasova. Ogan je trenutno na 5,4 posto.

Erdogan zasad ima podršku 58 provincija, a Kiličdaroglu 23. 

Devet odsto prebrojanih glasačkih listića

Redžep Tajip Erdogan na izborima za predsednika Turske ima 59,47 odsto glasova, a Kemal Kiličardoglu 34,79 odsto glasova, pokazuju rezultati više od devet odsto prebrojanih glasačkih listića, prenosi televizijski kanal Haber.

Predsednik centralne izborne komisije Turske Ahmet Ener saopštio je da nije bilo značajnijih nepravilnosti na izborima.

Kandidatu je potrebno više od 50 posto glasova u prvom krugu da bi pobedio. Ako niko ne pređe granicu od 50 posto, dva najbolja kandidata snage će odmeriti u drugom krugu za dve sedmice.