fbpx
Skip to main content
ruske mirovne snage

PRVO ZAKUVALI, SAD BI DA MIRE: Rusi su im samo zagrmeli - "NJET!" (VIDEO)

Foto: Reuters
Rusija se protivi da turske mirovne snage budu raspoređene u Nagorno-Karabahu

Turska ne odustaje od želje da i njeni mirotvorci dođu u Nagorni Karabah, mada je to nelogično jer je direktno učestvovala u ratu protiv Jermena. U Ankari se ne zadovoljavaju da budu samo prisutni zajedno sa Rusima u centru za promatranja koji bi bio u Azerbejdžanu, dok bi se situacija na terenu pratila pomoću dronova.

NIŠTA BEZ ČVRSTE RUKE PUTINA! Ruska vojska stala uz goloruk narod! (VIDEO)

NIŠTA BEZ ČVRSTE RUKE PUTINA! Ruska vojska stala uz goloruk narod! (VIDEO)

PAŠINJAN SE DRŽI SVOG STAVA: "Status tek treba da dođe na red!" (VIDEO)

PAŠINJAN SE DRŽI SVOG STAVA: "Status tek treba da dođe na red!" (VIDEO)

NEMAJU NITI JEDAN SLUČAJ LOKALNOG PRENOSA KORONE: Popuštanje mera od 1. decembra

NEMAJU NITI JEDAN SLUČAJ LOKALNOG PRENOSA KORONE: Popuštanje mera od 1. decembra

Rusija se protivi da turski vojnici dođu na teritoriju Nagornog Karabaha jer bi to izazvalo gnev Jermena koji bi ih doživeli kao okupatore. Turci žele da imaju na teritoriji Azerbejdžana svoj samostalni "centar za nadgledanje" bez prisustva Rusa, odakle bi pratili situaciju u Karabahu.

Dolazak turskih vojnika u Azerbejdžan ne bi iritirao samo Jermene nego i jedan broj zapadnih zemalja na čelu sa Francuskom i SAD.

Dogovor Rusije, Jermenije i Azerbejdžana definisao je i boravak ruskih mirotvoraca na pet godina. Vrlo je važno što obe strane ruske vojnike doživljavaju kao mirotvorce i prema njima nemaju nikakvu sumnju. Turci su želeli da oni budu zajedno sa ruskim mirotvorcima, ali u Moskvi na to nisu pristali.

 

Turska bila inicijator zaoštravanja odnosa u regionu

Viktor Nadein Rajevski, naučni saradnik Instituta svetske ekonomije i međunarodnih odnosa Ruske akademije nauka, kaže da Tursku nisu pozvali kao mirotvorca u Karabah jer je ona bila inicijator zaoštravanja odnosa i gurala je Azerbejdžan u sukob sa Jermenima. Zbog toga se Tursku ne može smatrati neutralnom snagom.

- Apetiti Turske su veliki, ona hoće da se nametne kao lider muslimanskog sveta pa bi htela da ima i svoje snage u Azerbejdžanu - kaže Viktor Nadein Rajevski.

Ko prati ponašanje i ambicije turskog predsednika Tajipa Erdogana lako može da shvati zašto on želi da uzme deo lovorika posle vojničke pobede Azerbejdžana. Njemu su potrebni dokazi da dokaže da je lider muslimanskog sveta, čemu se sa druge strane protive Saudijska Arabija, Egipat i niz arapskih zemalja.

Jermenski listovi pišu da je gradski savet Pariza priznao nezavisnost Arcaha (Nagorni Karabah) pa se očekuje da se narednih dana o tome raspravlja i u francuskom senatu. Koliko je zaista uticajan mnogo hvaljeni jermenski lobi, tek će se videti. Zasada je predsednik Makron poslao avionima humanitarnu pomoć u Jerevan.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd