fbpx
Skip to main content
Miroslav Lazanski

Putin je napravio RASKOL NA ZAPADU, počinje ZAOKRET u istoriji EVROPE! Sve OTKRIVENO kod Lazanskog

Foto: Profimedia/Youtube/printscreen/DefenseNewsX/Jutarnji Program TV HAPPY
Minhenska bezbednosna konferencija na videlo je iznela raskol u zapadnoj porodici. Rascep u transatlantskim odnosima više je u nagoveštajima, nego što je politička činjenica, ali prvi put je tako uočljiva i drastična u svojoj pojavi.

O rezultatima posledicama novog bezbednosnog skupa u Minhenu u emisiji "Na nišanu Lazanskog" govorili su istoričar i publicista Srđa Trifković i dugogodišnji dopisnik lista "Politika" iz Nemačke Miroslav Stojanović.

Bezbednosni forum u Minhenu, prema Stojanovićevom mišljenju, nije doneo tako radikalnu i dramatičnu situaciju kao što je bila ona iz 2007, kada je ruski predsednik Vladimir Putin objavio kraj američke svetske hegemonije, ali je ipak doneo nešto novo.

NOVA AMERIČKA PROVOKACIJA: Špijunski avion SAD preleteo u blizini Krima! (FOTO)

NOVA AMERIČKA PROVOKACIJA: Špijunski avion SAD preleteo u blizini Krima! (FOTO)

- Doneo je raskol u zapadnoj porodici, daleko veći nego što je ikada bio, gotovo frontalan, gotovo na svim poljima i na svim tačkama. To je činjenica koja je obeležila ovogodišnju konferenciju u Minhenu. Ona jeste neka vrsta političkog seizmografa ne samo za političku atmosferu u svetu, nego i za strujanja, tendencije i nagoveštaje onoga što bi moglo da usledi - objašnjava Stojanović.

ruska vojska
Foto: Profimedia

Američka delegacija nikada nije bila brojnija na Minhenskoj konferenciji kao što je bila ove godine, a kinesku delegaciju je predvodio član Politbiroa zadužen za međunarodne odnose, što je prema kineskoj političkoj hijerarhiji viša funkcija od ministra spoljnih poslova, navodi Stojanović.

Rascep u transatlantskim odnosima više je u nagoveštajima, nego što je politička činjenica, ali prvi put je tako uočljiva i drastična u svojoj pojavi, kaže Stojanović.

NATO PRED VELIKIM PORAZOM ZBOG S-400! Lazanski otkriva tajne foruma u Minhenu koje bole Amerikance (VIDEO)

NATO PRED VELIKIM PORAZOM ZBOG S-400! Lazanski otkriva tajne foruma u Minhenu koje bole Amerikance (VIDEO)

Kao član američke delegacije pojavio se i bivši američki potpredsednik Džo Bajden. Njegov dolazak u Minhen poruka je da se pobornici neoliberalnog konsenzusa u američkom establišmentu nisu predali, smatra Trifković.

- Drugim rečima, da im stavi do znanja da Tramp može greškom da dođe i pre ili kasnije da ode. Ali što se establišmenta unutar Vašingtona tiče, da su i dalje pobornici atlantskog multilateralizma, pobornici EU, prema kojoj je Tramp izrazio skepsu i, naravno, NATO-a zauvek - kaže Trifković.

Donald Tramp
Donald Tramp
Foto: Reuters

Bal vampira, reči su kojima Trifković opisuje Bezbednosnu konferenciju u Minhenu. Na njoj su se okupili pobornici neoliberalnog konsenzusa, koji je svoj vrhunac doživeo bombardovanjem SRJ 1999. Tu su bili i pobornici talasokratske i atlantističke Evrope u kojoj je zauvek Nemačka podređena Vašingtonu i ne istražuje geopolitičke mogućnosti diversifikacije svojih odnosa sa drugim zemljama.

MARIJA ZAHAROVA: Humanitarna pomoć Venecueli je provokacija, ako želite da pomognete odmrznite im račune!

MARIJA ZAHAROVA: Humanitarna pomoć Venecueli je provokacija, ako želite da pomognete odmrznite im račune!

Prema Trifkovićevim rečima, raskol koji se dogodio u Minhenu jako je dobrodošla stvar, jer Trampova parola "Amerika na prvom mestu" ne podrazumeva hegemonističku politiku, već to da Amerika spoznaje svoje interese i globalne obaveze, kao i to da se više ne vezuje za floskulu o zajedničkim vrednostima između Zapadne Evrope i SAD, jer tih zajedničkih vrednosti u stvari nema.

- Pobornici evropsko-briselskog koncepta žele otvorene granice, tako da čak i imigranti okrivljeni za silovanja i ubistva u Nemačkoj ne mogu da budu proterani… Oni, recimo, osuđuju Orbana ili Salvinija ili Poljake zbog toga što žele da zaštite identitet svojih zemalja i da izbegnu promenu njihove demografske strukture, jer videli smo kakve to katastrofalne posledice nosi u zapadnoevropskom svetu. Tramp želi da napravi zid - objašnjava Trifković.

vladimir-putin
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na drugoj strani se nalazi briselska birokratija otuđena od demokratskih tradicija, koja želi da nametne, kako Trifković kaže, plišani totalitarizam.

Stigla potvrda iz Evropske unije: Uvode nove sankcije Rusiji!

Stigla potvrda iz Evropske unije: Uvode nove sankcije Rusiji!

To što će gasovod "Severni tok 2" biti završen, događa se, prema Trifkovićevom mišljenju, ne zato što su zemlje-članice EU jedinstvene, već upravo suprotno - zato što su razjedinjene.

- Da je Brisel uspeo da se umuva između Moskve i Berlina, u nekom posredovanju oko "Severnog toka", on se nikada ne bi desio. I dalje mislim da je, nažalost, glavnina nemačkog političkog establišmenta na liniji očuvanja transatlantske pupčane vrpce, ne u trampovskom, nego u ovom neoliberalno-demokratsko-klintonovskom obliku - kaže Trifković.

ruska raketa
Foto: Profimedia

Za razliku od Trifkovića, koji smatra da je govor nemačke kancelarke Angele Merkel bio pun opštih mesta, Stojanović smatra da je ona govoreći u Minhenu bila hrabrija nego ikada pre.

ŽESTOK RASKOL: Tramp optužio bivšeg šefa FBI za izdaju!

ŽESTOK RASKOL: Tramp optužio bivšeg šefa FBI za izdaju!

- Njen govor je za mnoge bio iznenađenje, pošto je ona od onih koji govore dosta suvo i ravno. Ovoga puta je bila temperamentnija nego što je njena kancelarska priroda bila u ovih minulih 14 godina. Ona je otvorila jedan dosta širok front otpora Trampu. Na svim tačkama, ne samo energetskim, nego i trgovinskim - kaže Stojanović.

Govor Merkelove, dodaje on, diktira nemačka privreda, osetljiva na nedostatak energenata, izvozno orijentisana, sa trećinom radne snage vezane za izvozne poslove. Takva privreda je pogođena Trampovom politikom i njegovim namerama da uvede carine na uvoz nemačkih automobila od 25 odsto.

Uspešno okončanje "Severnog toka 2" i izvesna turska kupovina ruskih protivraketnih sistema S 400, uprkos upozorenju američkog potpredsednika Majka Pensa, biće dva američka poraza.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd