Skip to main content
Vladimir Putin

PUTIN OBJASNIO POZNATOJ AMERIČKOJ VODITELJKI: Naše oružje probija svaku odbranu (VIDEO)

Foto: Profimedia
"Svi testovi su bili uspešni"

Putin je u današnjem intervjuu voditeljki Megan Keli za "NBC" odbacio optužbe zapadnih medija da je prikazivanjem novog nuklearnog naoružanja izazvao novi talas trke u naoružanju, rekavši da je to samo još jedan vid propagande.

- Po mom mišljenju, pojedinci koji tvrde da je sada počeo novi Hladni rat nisu zaista analitičari. Oni se bave propagandom - rekao je Putin i optužio Vašington da je 2002. godine, povlačenjem iz Antibalističkog raketnog sporazuma iz 1972, doveo do eskalacije.

- Ako ričamo o trci u naoružanju, ona je započeta upravo tog trenutka, objasnio je i dodao da je to učinio Džordž Buš, koji je povlačenjem iz sporazuma, okončao mirni period koji je trajao gotovo 30 godina.

Putin je podsetio da su u godinama koje su sledile tom potezu, SAD opkolile Rusiju "raketnim štitom", uključujući i instalacije u Rumuniji i Poljskoj, kao i da su dovukle sistem Patriot u Litvaniju. Na ovakve poteze, Rusija je odgovorila razmeštanjem raketnih sistema Iskander u Kalinjingradu.

Putin je objasnio da je konfrontacija mogla da bude izbegnuta prihvatanjem njegovog poziva, koji je više puta upućivao Sjedinjenim Državama, da zajednički razvijaju odbrambeno naoružanje i da, nakon odlučnog odbijanja od strane Vašingtona, Rusija nije više mogla da sedi mirno.

Vladimir Putin je na provokaciju Megan Keli da se "priča da je prikazao animacije zbog toga što probe nisu uspele", Putin je odgovorio da sistemi lako izbegavaju svaki PRO i da su testovi bili "veoma uspešni".

Predsednik Rusije ipak veruje da Rusija i SAD i dalje mogu da se skoncentrišu na ono što mogu da rade zajedno.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd