Utorak 19. mar 2024.
Vladimir Putin

Putin se slaže sa Trampom: Trka u naoružanju nas samo UDALJAVA

Foto: Profimedia
Upravo to razara postojeći svetski poredak

Govoreći o američkim sankcijama, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je neophodno dogovarati se sa SAD o jedinstvenim pravilima ponašanja.

- Upravo to razara postojeći svetski poredak. S američkim partnerima moramo da se dogovaramo o nekakvim jedinstvenim pravilima ponašanja. To je izuzetno važno, zbog toga što je upravo to ono što je u osnovi našeg današnjeg razgovora — poverenje. Njega ili ima ili nema, a ako ga nema, onda ništa dobro ne može da se dobije - rekao je Putin tokom plenarnog zasedanja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. 

- Tada, zaista, kao što sam govorio, osim elementa sile u međunarodnim poslovima ništa neće ostati, a to, na kraju krajeva, može da dovede do tragedije - naveo je Putin. 

Donald Tramp
Foto: Profimedia

- Gospodin Tramp je predložio da se održi poseban sastanak, ali to za sada ne uspevamo, ima mnogo novih problema. Spremni smo, međutim, na to da vodimo ovaj dijalog, koji treba da bude sadržajan. Mislim da je on odavno sazreo - rekao je Putin tokom diskusije. 

Ruski predsednik se nije složio s ocenom francuskog kolege Emanuela Makrona da je američki predsednik Donald Tramp izgubio time što je izašao iz iranskog nuklearnog sporazuma, ali je istakao da ukoliko taj sporazum bude propao, mnogi će izgubiti. 

- Ne mislim da je predsednik Tramp izgubio, zbog toga što ispunjava svoje predizborne obaveze i u tom smislu je čak delimično politički pobedio, ali, ipak, ukoliko sporazum bude propao, onda zaista mnogi mogu da izgube. Mi smo dužni da učinimo sve da se to ne dogodi. Za to je potrebno sarađivati sa svim učesnicima u procesu, a pre svega sa SAD - rekao je Putin. 

IZDALI PARIZ: Dva francuska špijuna odala državne tajne Kini?

Prema njegovim rečima, taj sporazum je zaključen, pre svega, na osnovu dijaloga SAD i Irana.

- Dakle, bez obzira na sve poteškoće, dve zemlje su tada uspele da se dogovore - naglasio je Putin. 

On je ocenio da Tramp nije zatvorio vrata za pregovore s Iranom, kao i da ne treba vršiti pritisak ukoliko postoji želja da se sporazum sačuva.

Ruski predsednik je, međutim, istakao da deli zabrinutost Donalda Trampa u vezi s mogućom trkom u naoružanju.

- Donald Tramp je izrazio zabrinutost povodom moguće nove trke u naoružanju. Ja sam s njim potpuno saglasan. Potezi u vezi sa Severnom Korejom i Iranom, o kojima upravo sada govorimo, naravno, ne zbližavaju nas. To je, međutim, takođe povod za razgovor o ovim pitanjima - naglasio je Putin.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd