clear sky
24°C
18.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PLANETA NA IVICI TREĆEG SVETSKOG RATA! Izrael gađaju iz više država, Bajden preti! Situacija izmakla kontroli

10.10.2023. 07:48
Piše:
Srbija Danas
Hamas
Hamas / Izvor: Foto: YouTube/Printscreen/Wall Street Journal

Završen i četvrti dan sukoba na Bliskom Istoku

Sukob Izraela i palestinskog Hamasa i nasilje koje je do sada odnelo više od 1.500 života, ušlo je u četvrti dan, a izraelska vojska je danas saopštila da izvodi masovne udare na mnoge lokacije islamista u pojasu Gaze i da će uskoro saopštiti detaljnije o tim napadima.

NOVI JEZIVI SNIMAK IZ IZRAELA: Ovako je počeo POKOLJ, Hamasovci izrešetali vozilo, pa uleteli u kibuc! Kamera sve snimila (VIDEO)

NOVI JEZIVI SNIMAK IZ IZRAELA: Ovako je počeo POKOLJ, Hamasovci izrešetali vozilo, pa uleteli u kibuc! Kamera sve snimila (VIDEO)

ZAŠTO CEO SVET ZAZIRE OD HEZBOLAHA?! Sve oči uprte u libansku opasnu silu koju Zapad smatra terorističkom

ZAŠTO CEO SVET ZAZIRE OD HEZBOLAHA?! Sve oči uprte u libansku opasnu silu koju Zapad smatra terorističkom

SITUACIJA KULMINIRA: Američki nosač aviona stigao na obalu Izraela (FOTO/VIDEO)

SITUACIJA KULMINIRA: Američki nosač aviona stigao na obalu Izraela (FOTO/VIDEO)

Izraelski TV kanali objavili su da je u napadima Hamasa do sada poginulo najmanje 900 osoba, i da je još 2.600 povređeno, uz desetine zarobljenih, prenosi Rojters. 

Novi jezivi snimak iz Izraela: Pogledajte kako "hamasovci" upadaju u kibuc

Uprava izraelskog kibuca Beri objavila je danas snimak koji pokazuje infiltraciju Hamasovih militanata u tu oblast u subotu ujutro. Na snimku se vidi kako borci Hamasa koriste dolazak vozila jednog stanovnika kibuca da otvore kapiju i krenu prema kućama.

Više o tome pročitajte OVDE

Mia Kalifa podržala Hamas: "Okrenite telefone i snimajte pogubljenja horizontalno"

Nekadašnja glumica u filmovima za odrasle i medijska ličnost Mia Kalifa otpuštena je iz onlajn magazina Plejboj nakon što je na svojim nalozima na društvenim mrežama pružila podršku palestinskoj militantnoj organizaciji Hamas.

Više o tome pročitajte OVDE.

Američki nosač aviona "USS Džerald Ford" stigao je u Izrael

On je sa grupom propratnih brodova stigao na obalu Izraela u Sredozemno more.

USS Džerald R. Ford (CVN-78) je ime dobio po 38. predsedniku SAD.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ko je Dušan Mihalek?

Unuk Dušana Mihaleka je pronađen mrtav. Pretužnom objavom na svom Fejsbuk nalogu, Dušan Mihalek, najpoznatiji srpski turistički vodič po Svetoj zemlji, javio je da je Mor pronađen mrtav. Mihalek je pre tri dana objavio da je njegov najstariji unuk nestao na granici sa Gazom.

Više o tome pročitajte OVDE

Blinken narednih dana putuje u Izrael

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, otputovaće narednih dana u Izrael, saopšteno je.

- Sekretar se raduje susretu sa visokim liderima izraelske vlade i nastavku razgovora - saopšteno je.

Izrael obelodanio prioritet u sukobu sa Hamasom

Ubijanje rukovodećih pripadnika palestinske militantne grupe Hamas glavni je prioritet Izraelskih odmbrambenih snaga (IDF), izjavio je danas portparol IDF, Danijel Hagari.

Nećemo se zaustaviti u nastojanju da se eliminišu visoki zvaničnici Hamasa, to nam je glavni prioritet, rekao je Hagari, nakon što su sinoć u izraelskim udarima ubijena dva visokorangirana pripadnika Hamasa, i dodao da izraelske trupe još traže teroriste u južnom Izraelu - prenosi Times of Israel.

Istakao je da je danas u tim potragama ubijeno devet terorista u raznim izraelskim gradovima na jugu zemlje.

Direktiva snagama je jasna: "Pronađite teroriste i uništite ih" - rekao je on.

Istakao je da su pored toga pronađena tela 103 terorista samo u kibucu Beri, nakon što su ubili više od 100 Izraelaca u tom kibucu.

Napad na Izrael iz Sirije

Izraelska vojska je na svom nalogu na društvenoj mreži X saopštila da je nekoliko granata ispaljeno na Izrael iz pravca Sirije.

- Zabeleženo je nekoliko lansiranja sa sirijske teritorije na teritoriju Izraela. Neki od njih prešli su na teritoriju Izraela i očigledno pali na otvoreno područje - navela je IDF.

Navodi se da je IDF odgovorila artiljerijskom i minobacačkom vatrom.

Mediji nezvanično prenose da je gađana Golanska visoravan.

Najavljen kraj Hamasa

Izrael prelazi na ''potpunu ofanzivu'' na Pojas Gaze, pošto sporadični sukobi sa palestinskom militantnom grupom Hamas na jugu Izraela traju već četvrti dan, poručio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galant.

- Uklonio sam sva ograničenja, povratili smo kontrolu nad područjem, i sada prelazimo na potpuni napad.  Imaćete mogućnost da promenite stvarnost ovde. Videli ste da se cene plaćaju i videćete promenu. Hamas je želeo promenu u Gazi, a promena će biti 180 stepeni drugačija od onoga što je zamislio - rekao Galant u svom obraćanju izraelskim vojnicima na granici sa Pojasom Gaze, prenosi "Tajms of Izrael". 

On je vojnicima rekao da će videti promenu, kao i da Gaza "nikad neće vratiti na ono što je bila".

Vanredno obraćanje Bajdena

Američki predsednik Džo Bajden rekao je nakon razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom da Izrael ima dužnost da odgovori na opake napade.

On je zatim rekao da je najmanje 14 amerikanaca ubijeno u napadima u Izraelu.

Bajden je tokom razgovora sa Netanjahuom rekao da će odgovor SAD biti odlučan i brz.

Mi poštujemo zakone rata, važno je da postoji razlika - rekao je Bajden.

Američki predsednik je rekao da su među taocima i ljudi koji su prežilevi holokaust.

- Hamas je silovao i napadao žene. Roditelji su iskasapljeni dok su pokušavali da svojim telima zaštite decu - dodao je Bajden.

On je zatim dodao da će SAD poslati dodatnu pomoć Izraelu.

- U pitanju je municija, kao i dopuna za Gvozdenu kupolu. Potrudićemo se da Izrael ne ostane bez kritičnih sredstava za odbranu svojih gradova - poručio je Bajden.

Unuk Dušana Mihaleka pronađen mrtav

Unuk Dušana Mihaleka, dugogodišnjeg urednika muzičkog programa radija Novi Sad, a danas najpoznatijeg srpskog turističkog vodiča po Svetoj zemlji, nestao je u blizini granice sa Gazom.

Za njim je tragano dva dana, a informaciju o njegovom nestanku je na svojoj Fejsbuk stranici potvrdio i sam Mihalek.

- Nema više našeg Mora (24). Došli su iz armije i socijalne službe da nam kažu da je pronađeno njegovo telo. Nema više nade - napisao je Dušan Mihalek na svom Fejsbuk profilu.

Jemenski Huti zapretili Americi

Lider jemenskih Huta, Abdel Malek el Huti, izjavio je da će ta grupa, ako SAD budu direktno intervenisale u Gazi, odgovoriti ispaljivanjem bespilotnih letelica i projektila.

Dodao je da će Huti, u tom slučaju, preduzeti i druge vojne operacije, prenosi Rojters.

Postoje crvene linije kada je u pitanju Gaza - rekao je, dodajući da su Huti spremni da koordiniraju sa drugim grupama i intervenišu.

Hezbolah udario na Izrael

Izraelska vojska je saopštila da je u utorak sa libanske teritorije ispaljeno približno 15 raketa, četiri su presretnute, a 10 je navodno palo na otvorenim područjima. Navodi se da potom helikopter pogodio osmatračnicu libanskog pokreta Hezbolah kao odgovor na lansiranje rakete iz Libana.

- Helikopter IDF-a je pogodio osmatračnicu koja pripada terorističkoj organizaciji Hezbolah kao odgovor na protivtenkovsku raketu koja je nedavno ispaljena sa libanske teritorije na vojno vozilo u oblasti Avivim - navodi se u saopštenju izraelske vojske na Telegramu.

Dva izraelska vojnika su navodno ubijena tokom granatiranja na libanskoj granici. To prenosi TV kanal i24Nevs pozivajući se na izvor iz vojske.

- IDF izveštava o smrti još dva vojnika u razmeni vatre na granici sa Libanom - navodi se u publikaciji kanala.

Marin Le Pen

Šefica poslaničke grupe francuske desničarske stranke Nacionalno okupljanjeMarin Le Pen, izjavila je danas da se mora dozvoliti Izraelu da iskoreni Hamas i da se palestinskom stanovništvu dozvoli da se evakuiše iz Pojasa Gaze.

Izraelu mora biti dozvoljeno da iskoreni Hamas. Mislim da za ovo, možda, treba da osiguramo da deo palestinskog stanovništva bude zaštićen - rekla je ona u intervjuu za emisiju Evropa 1, prenosi BFM TV.    

Ona je navela da bi međunarodna zajednica trebalo da zatraži od Egipta da otvori azil, kako bi palestinsko stanovništvo bilo evakuisano iz Pojasa Gaze.    

Deo palestinskog stanovništva verovatno podržava Hamas, ali drugi deo su za njih taoci - navela je francuska političarka.   

Ona je prethodno u francuskom parlamentu potvrdila podršku "napaćenom izraelskom narodu".   

SAD šalju još jedan nosač aviona kod obale Izraela?!

SAD bi mogle da rasporede drugi nosač aviona u blizini Izraela, rekao je neimenovani izvor američke vojske za Wall Street Journal.

Navodno bi američki nosač aviona "USS Dvajt D. Ajzenhauer" i njegovi prateći brodovi trebalo da ove nedelje isplove za Bliski istok. Očekuje se da će do Bliskog istoka stići za otprilike dve nedelje, rekli su zvaničnici odbrane.

Očekuje se da će USS Gerald R. Ford i prateći brodovi, od kojih neki imaju nuklearne sposobnosti, stići do obale Izraela danas kasno uveče, saopštili su neimenovani izvori.

Iz pravca Libana lansirano 15 raketa na severni Izrael

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je iz pravca Libana lansirano 15 raketa na severni Izrael, ali da nije pričinjena materijalna šteta.

IDF je dodao da je četiri projektila presreo PVO sistem ''Gvozdena kupola'', dok su ostali pali na otvorenim površinama i nisu uzrokovali nikakvu štetu ili povredili bilo koga, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael koristi municiju sa belim fosforom

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je u utorak izraelske oružane snage da koriste municiju sa belim fosforom koja je zabranjena međunarodnim konvencijama.

Izraelske okupacione snage su koristile beli fosfor, zabranjen međunarodnim konvencijama, protiv Palestinaca u oblasti Karama u Pojasu Gaze - navodi se u saopštenju.

Prema pisanju medija, Izrael sada baca međunarodno zabranjene bombe sa belim fosforom i na južni deo Libana.

Beli fosfor gori i spaljuje pri kontaktu.

Horor scene na jugu Izraela

Borci Hamasa navodno su masakrirali najmanje 40 beba i dece u bolesnom divljanju u jednom gradu, a neke su pronađene obezglavljene, tvrde izraelske vlasti, prenosi "The Sun".

Izraelski vojnici otkrili su scene nezamislivog užasa u Kfar Azi, selu blizu granice sa Gazom koje su dva dana držali militanti Hamasa, javlja britanksi portal.

Izraelska vojska je ponovo preuzela kontrolu nad opkoljenim selom i njeni vojnici se sada suočavaju sa mučnim zadatkom otkrivanja mrtvih.

Opremljeni oružjem, granatama i noževima, Hamasovi teroristi su u subotu rano ujutro navodno kasapili muškarce, žene, decu i bebe u njihovim krevetima.

Erdogan pobesneo na Vašington

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, rekao je da Ankara strahuje da bi palestinsko-izraelski sukob mogao da eskalira, i da se neće završiti brzo.

Naša zabrinutost oko ovoga je veoma, veoma velika. Nisam siguran da će se sve ovo završiti za nedelju ili dve. Tražimo rešenja za posredovanje, kako bismo zaustavili ovo što se dešava - rekao je on.

Erdogan je poručio i da raspoređivanje američkog nosača aviona u istočnom Mediteranu postavlja pitanje o svrsi tog poteza.

Sjedinjene Države šalju svoj nosač aviona u Izrael. Imam pitanje šta američki nosač aviona radi u Izraelu? ​​Učestvovaće u veoma ozbiljnim masakrima, udarajući na Gazu brodovima i avionima - istakao je on na konferenciji sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Irak zapretio Vašingtonu

Hadi Al-Amiri, moćni irački političar blizak Iranu i ključna ličnost u međustranačkom savezu koji podržava iračku vladu, zapretio je da će se američki interesi naći na meti ukoliko SAD vojno intervenišu na strani Izraela u sukobu sa Hamasom u Pojasu Gazi.

Amiri predvodi organizaciju Badr, šiitsku, pro-iransku političku grupu čiji članovi čine veći deo iračkih Narodnih mobilizacionih snaga (PMF), državne paravojne organizacije u kojoj su udružene brojne pro-iranske frakcije, prenosi Rojters.

Ako oni budu intervenisali i mi ćemo intervenisati... Ako bi Amerikanci otvoreno intervenisali u ovom sukobu, svi američki interesi biće legitimni ciljevi i nećemo oklevati da ih gađamo - rekao je Al-Amiri tokom plemenskog skupa u Bagdadu.

Raketni napad na Aškelon

Hamas je upozorio stanovnike izraelskog grada Aškelona da ga napuste do 17:00 sati po lokalnom vremenu, preteći napadom.

CNN u prenosu uživo javlja da su, nakon što je istekao rok, grad zasuli raketama.

Kako su ranije javili mediji, sirene koje upozoravaju na raketne napade oglasile su se po treći put danas u Aškelonu na jugu Izraela i oblastima u blizini pojasa Gaze.

Sirene su se oglasile u Aškelonu i oblastima u blizini pojasa Gaze - navodi se u saopštenju vojske.

Prvo oglašavanje Putina o palestinsko-izraelskom ratu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je oštra eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba primer neuspeha politike Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku.

On je ocenio da se SAD nisu bavile traženjem kompromisa prihvatljivog za obe strane, već su promovisale sopstvene ideje i vršile pritisak na sukobljene strane.

Prema Putinovim rečima, Vašington je pokušao da "monopolizuje" traženje rešenja u regionu, prenosi RIA.

- Ukrajinska kriza se nastavlja i istovremeno vidimo naglo pogoršanje situacije na Bliskom istoku. Mislim da će se mnogi složiti sa mnom da je ovo jasan primer neuspeha politike Sjedinjenih Država na Bliskom istoku - poručio je Putin.

Izrael likvidirao dva visoka zvaničnika Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u napadima u Pojasu Gaze ubile ministra ekonomije palestinske militantne grupe Hamas, Džavada Abu Šamalu.

Pored njega, ubijen je i Hamasov zvaničnik, Zakarija Abu Mamar.

IDF je ubio ministra ekonomije terorističke organizacije Hamas. On je upravljao sredstvima u organizaciji i izdvajao ih za finansiranje i upravljanje terorizmom unutar i izvan Pojasa Gaze - navodi se u objavi IDF-a na društvenoj mreži X.

Dodaje se da je ubijeni zvaničnik Hamasa, militantne grupe koja upravlja Pojasom Gaze, ranije bio na pozicijama u terorističkoj organizaciji na kojima je vodio više operacija usmerenih protiv građana Izraela.

Napadnut Tel Aviv

U severnom delu Tel Aviva dejstvuje PVO

Broj poginulih Izraelaca prešao 1.000

Izraelska ambasada u SAD objavila je da je broj poginulih u sukobima sa Hamasom na izraelskoj strani veći od 1.000. Pored toga, povređeno je više od 3.400 osoba. Kako dodaju iz ambasade, Hamas je do sada ispalio skoro 5.000 raketa na Izrael.

„Bajden dao Izraelu zeleno svetlo za etničko čišćenje“

Bivši poslanik izraelskog Kneseta Sami Abu Šehadeh optužio je američkog predsednika Džozefa Bajdena da je „dao Izraelu zeleno svetlo za etničko čišćenje“.

- Oni (Izrael) su vođeni mentalitetom destrukcije i osvete, imaju snagu da to urade i rade to već četiri dana - rekao je Sami Abu Šehadeh, nekadašnji poslanik zajedničke liste četiri arapske partije u Izraelu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vazdušna opasnost u celom Izraelu

Rakete lansirane iz Pojasa Gaze pale su u kibuc Zikim, gde su oštetile imovinu i fabriku i kod grada Aškelona. Rakete su pale i kod Talmei Elijahua, gde ima teško povređenih.

Vazdušna opasnost oglašena je u Tel Avivu i centralnom Izraelu, sirene su se oglasile i u Ašdodu i  Sderotu.

Hamas poziva na masovna okupljanja

Hamas je pozvao na masovna okupljanja na Zapadnoj obali, u Jerusalimu i širom arapskog i muslimanskog sveta u petak u znak podrške njihovoj borbi protiv Izraela.

Hamas je pohvalio dostignuća svog vojnog krila i pozvao mlade Palestince na Zapadnoj obali da „ustanu i izađu na glasnom skupu“ i sukobe se protiv doseljenika i vojnika u tom području.

Više o tome pročitajte OVDE.

Nema pregovora o puštanju talaca

Šef političkog biroa Hamasa, Ismail Hanije, rekao je da su o tome obavešteni svi koji su kontaktirali tu grupu u vezi sa oslobađanjem talaca, prenosi BBC.

- Obavestili smo sve strane koje su nas kontaktirale u vezi sa neprijateljskim zarobljenicima da ovaj dosije neće biti otvoren pre kraja sukoba, a to će biti samo po ceni koja će za nas biti prihvatljiva - rekao je on.

Hamas raketama odgovorio na vazdušni napad Izraelaca

- U poslednjim raketnim napadima iz Pojasa Gaze poginule su tri osobe, svi stranci - saopštile su izraelske bezbednosne službe 

Do sukoba ne bi došlo da se na vreme formirala palestinska država

- Eskalacija između Izraela i Palestinaca mogla je da bude izbegnuta da je to pitanje ranije rešeno putem formiranja palestinske države - rekao je za francuski Figaro bivši šef izraelske obaveštajne službe Šin Bet i nekadašnji komandant izraelske mornarice

Palestinci upali u izraelsku bazu

Na društvenoj mreži X (bivši Twitter) pojavio se snimak na kome se vidi kako palestinski vojnici upadaju u izraelsku improvizovanu bazu i vičući "Allahu akbar" ubijaju sve pred sobom.

Savetujemo oprez, VIDEO koji ćete otvoriti sadrži uznemirujuć sadržaj.

Izrael demantovao navodni apel stanovnicima Gaze da odu u Egipat

Izraelska vojska demantovala je da je bilo ko iz njenih redova zvanično pozivao stanovnike Pojasa Gaze da ga napuste i odu u Egipat

Snimak Gaze iz vazduha
Nemačka pokrenula istragu protiv pripadnika Hamasa

Nemačka je pokrenula istragu protiv pripadnika islamističke organizacije Hamas zbog sumnje da su počinili krivična dela ubistvo, ubistvo iz nehata i uzimanje talaca, izjavio je danas portparol saveznog tužilaštva.

Prema nemačkom zakonu, tužilaštvo je u obavezi da pokrene istrage zločina u inostranstvu počinjenih nad nemačkim državljanima, prenosi Rojters.

- Intenzivno saradjujemo sa Izraelom povodom slučajeva kidnapovanih i nestalih lica. Trudimo se da učinimo što je više moguće više da bismo obezbedili slobodu, živote i zdravlje ovih ljudi - rekao je nemački kancelar Olaf Šolc

Otpočet strašan vazdušni napad na Pojas Gaze

Izraelski avioni bombardovali su prelaz Rafah između Pojasa Gaze i Egipta, blokirajući tako jedini kopneni prelaz iz enklave, tvrde američki mediji. U pojedinim izveštajima navodi se da su bombe pale u blizini prelaza.

Ranije je izraelska vojska pozvala Palestince iz Gaze da napuste tu enklavu i pređu u Egipat preko tog prelaza kako bi se sklonili od izraelskog bombardovanja, da bi kasnije objavila kako je taj prelaz zatvoren.

Izraelski ministar infrastrukture Izrael Kac naredio je da se odmah obustavi dotok vode u Pojas Gaze i potvrdio da su obustavljene isporuke struje i goriva.

U Gazi život izgubilo 770 ljudi

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 770 ljudi ubijeno u Pojasu Gaze otkako je Izrael u subotu pokrenuo svoje osvetničke vazdušne napade nakon Hamasovog napada u Izraelu. Procenjuje se da je oko 4.100 ljudi povređeno.

Ambasador Palestine u Srbiji: "Mir kad se Izrael povuče sa palestinskih teritorija"

Ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Al Namur izjavio je danas da Palestinci neće odustati od prava na suverenitet i da je jedino rešenje za mir povlačenje izraelske vojske sa okupiranih palestinskih teritorija.

On je rekao da postoji mogućnost da sukob započet u subotu, kada je palestinska militantna grupacija Hamas pokrenula napad na Izrael iz Pojasa Gaze, zapali ceo Bliski istok, ali da se nada do toga neće doći jer, ocenio je, to zavisi od izraelskih akcija.

Ceo intervju sa ambasadorom Palestine u Srbiji pročitajte OVDE.

Izrael pogazio Međunarodno pravo

U vazdušnim napadima izraelske vojske na pojas Gaze pogođene su stambene zgrade, uključujući višespratnice, kao i škole i objekte Ujedinjenih nacija, što je dovelo do civilnih žrtava, izjavio je danas visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk.

Više o tome čitajte OVDE.

Izrael naoružava 10.000 dobrovoljaca

Izrael će danas početi da deli hiljade jurišnih pušaka pripadnicima dobrovoljačkih jedinica za brzo reagovanje u pograničnim naseljima, kao i u etnički mešovitim jevrejsko-arapskim gradovima, objavio je danas na društvenim mrežama izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir.

Više o tome čitajte OVDE.

Oglasio se portparol Hamasa Husam Badran zbog apela palestinskom stanovništvu da napusti Pojas Gaze

Ovo su jasni pozivi za transfer palestinskog naroda i priprema za genocid i stoga se svet mora boriti protiv njih na ovoj osnovi - rekao je Badran.

Više o tome čitajte OVDE.

Borelj: "Susret s istorijom"

Ministri spoljnih poslova EU počeli su danas hitan sastanak sa Savetom za saradnju arapskih država zaliva, na kojem će razgovarati o nedavnim dešavanjima u Izraelu i u regonu Bliskog istoka.

27.GCC/ EU Ministarski sastanak počinje u Muskatu. Imamo susret s istorijom: moramo da udružimo snage da smirimo situaciju u Izraelu/Palestini i radimo na dugoročnim rešenjima. I moramo da ojačamo naše strateško partnerstvo, za prosperitet i stabilnost oba regiona - napisao je Borelj na platformi X (Tviter).

Ministar Dačić: Većina naših turista napustila Izrael, Er Srbija ne obustavlja svoje letove

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je rekao da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći za naše ljude koji su tamo i naveo da je počela da funkcioniše solidarnost između država kada je reč o pomoći u evakuaciji ljudi iz Izraela, pa je Er Srbija pre dva dana prevezla pojedine crnogorske državljane, a Crnogorci su sinoć prevezli 11 naših ljudi.

- U Izraelu je bilo oko 200 naših turista, većina ih je napustila ovu zemlju ali se stalno javljaju novi ljudi. Tamo nisu samo naši turisti i hodočasnici, ima i ljudi koji rade u Izraelu, kao što je čovek koji je ranjen. Neki naši su tražili azil u Izraelu i sada ih zadesilo loše vreme za to i verovatno će tražiti način kako da se izvuku odatle - rekao je on.

Naveo je da je za organizovanje evakuacionog leta bilo neophodno da odluku o tome donese Vlada Srbije, što je i urađeno, pa je jedan let bio evakuacioni, a ostali su bili redovni letovi Er Srbije.

- Er Srbija, za razliku od drugih kompanija, i dalje leti za Izrael. I ovi naši hodočasnici i ostali koji su bili u Izraelu nisu tamo otišli Er Srbijom, nego preko drugih avio-kompanija, kao što je Viz Er i slično, ali one se nisu pobrinule da ih vrate u Srbiju, već ih je prevezla Er Srbija - rekao je Dačić.

Jeziva ispovest Izraelke koja je preživela masakr na muzičkom festivalu

Mlada Izraelka koja je bila na rejv festivalu nedaleko od granice s Gazom kada su pripadnici Hamasa počeli da se infiltriraju među mlade i ubijati ih, uspela je da preživi krijući se sedam sati ispod tela onih koji su ubijeni u napadu.

Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže / Izvor: Foto: Društvene mreže

Njenu ispovest možete pročitati OVDE.

Netanijahu: Tek smo počeli - ono što sledi odjekivaće generacijama

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je nekoliko palestinskih naoružanih napadača još uvijek u zemlji i da napad na Hamas u Gazi "tek počinje".

- Jedna stvar koja je najvažnija je ostati miran. Znam da svi želimo rezultate upravo ovde, odmah, ali trebaće neko vreme. Obećavam vam da će na kraju rata naši neprijatelji znati da je napad na Izrael bio kardinalna greška - kaže on.

Netanijahu takođe optužuje naoružane pripadnike Hamasa za ubijanje dece s lisicama na rukama.

- Svako mesto na kojem Hamas deluje pretvoriće se u ruševine. To se već događa i nastaviće da se događa. - dodao je.

Hamas porede sa Islamskom državom

Visoki američki predstavnik usporedio je napad Hamasa s "divljaštvom na nivou ISIS-a", što je slično stavu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, koji je juče rekao da Hamasov napad odražava one koje je izvela džihadistička organizacija Islamska država.

Pripadnici Hamasa izrešetali Izraelca na auto-putu

Više o tome čitajte OVDE.

Ništa od Egipta - prolaz je zatvoren

Izraelska vojska izmenila je danas prethodnu preporuku da Palestinci, koji beže od vazdušnih udara u pojasu Gaze, krenu ka Egiptu, i saopštila da je glavni granični prelaz sa tom zemljom zatvoren.

Više o tome čitajte OVDE.

Španija i Francuska protiv obustave pomoći Palestini

Španski vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Hose Manuel Albares rekao je danas da se njegova vlada protivi predloženoj obustavi pomoći Evropske unije Palestini.

- Ova saradnja se mora nastaviti, ne možemo brkati Hamas, koji je na popisu terorističkih organizacija Evropske unije, s palestinskim stanovništvom, ili palestinskim vlastima ili organizacijama UN-a na terenu - prenosi Reuters, rekao je Albares u intervjuu za španjolski radio.

Dodao je da će Palestini verovatno trebati više pomoći u bliskoj budućnosti.

Slične stavove ponovilo je i francusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je jutros u Parizu objavilo saopštenje.

- Nismo za obustavu pomoći koja iapsolutno znači palestinskom narodu, a to smo juče jasno stavili do znanja Evropskoj komisiji. - navodi se u saopštenju.

Sahrana dvojice palestinskih novinara stradalih u izraelskom bombardovanju
Ekskluzivni intervju iz Jerusalima

Izraelci se pripremaju za veliku kopnenu ofanzivu u Gazi, što nisu radili bar 10 godina, izjavio je danas novinar agencije AP Džon Gambrel, koji se nalazi u Jerusalimu.

Ceo intervju pročitajte OVDE.

Amerika neće slati trupe u Izrael

Sjedinjene Američke Države ne planiraju da šalju svoje snage na Bliski istok radi učešća u sukobima između Izraela i Palestine, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

On je na brifingu takođe najavio da će SAD u narednim danima objaviti o novoj vojnoj pomoći Izraelu. Prema njegovim rečima, Vašington namerava da pošalje vojnu pomoć izraelskim vlastima što je brže moguće.

Pripreme za Abasovu posetu Moskvi

Palestinski ambasador u Rusiji Abdelhafiz Nofal, izjavio je da su u toku pripreme za posetu Moskvi palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Održavamo svakodnevne kontakte sa Moskvom. Sada su u toku pripreme za posetu predsednika Abasa Moskvi - rekao je u ponedeljak ambasador novinarima, odgovarajući na pitanje da li su zvanični kontakti Palestine i Rusije mogući u bliskoj budućnosti.

Više o tome čitajte OVDE.

Iz Izraela tvrde da su likvidirali preko 1500 pripadnika Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da je 900 Izraelaca ubijeno od početka rata između Izraela i Hamasa.

Pored toga, tela 1500 militanata Hamasa pronađena su na teritoriji Izraela, rekao je predstavnik IDF-a

Izraelci poručili Palestincima da beže u Egipat

Izraelska vojska savetovala je danas Palestincima u Pojasu Gaze, koji beže od njenih vazdušnih udara, da idu ka Egiptu.

Neki strahuju i od potencijalnog nuklearnog napada, budući da je Izrael nuklearna sila i procenjuje se da u skladištima imaju od  80 do čak 400 nuklearnih bombi.

Više o tome pročitajte OVDE.

Izraelci tvrde da je njihova vojska stigla do ograde Pojasa Gaze

Izrael je u potpunosti uspostavio kontrolu nad svojom granicom sa Pojasom Gaze, saopštila je jutros izraelska vojska, a objavio Skaj njuz.

Trenutno se postavljaju mine u delovima granične ograde kroz koje su u subotu upali hamasovci.

Više o tome pročitajte OVDE.

Direktno pogođena škola u pojasu Gaze

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je  da se u njenim skloništima u Gazi nalazi više od 137.000 ljudi, koji su se sklonili zbog izraelskih napada.

Agencija je saopštila da su 83 škole UNRWA pretvorene u skloništa, prenosi CNN.

Navedeno je da je jedna škola UN-a u kojoj se nalaze raseljene porodice, "direktno pogođena", ali se ne navode dodatni detalji.

Nije poznato koliko je ljudi bilo u skloništu u trenutku napada.

Novinarka

Novinarka CNN-a Klarisa Vard privukla je pažnju javnosti ovih dana, pošto se na društvenim mrežama pojavio snimak kako izveštavanja o ratu između Izraela i Palestine, dok leži u rovu, a okolo se čuju borbena dejstva i detonacije.

Više o tome čitajte OVDE.

Hamas će izvoditi javne egzekucije

Oružano krilo palestinske militantne grupe Hamas, brigada Ezedin al-Kasam, upozorila je Izrael zbog ubijanja civila u opkoljenom Pojasu Gaze, najavljujući da će po jedan izraelski zarobljenik biti pogubljen svaki put u slučaju napada na civile.

- Svako gađanje nedužnih civila bez upozorenja biće kažnjeno pogubljenjem jednog od zarobljenika u našem pritvoru i bićemo primorani da javno emitujemo egzekuciju - rekao je sinoć portparol brigade Abu Obeida, prenosi agencija Irna.

Više o tome pročitajte OVDE.

Hamas
Hamas / Izvor: Profimedia

Oglasile se velesile

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija, izrazile su čvrstu podršku Izraelu i nedvosmisleno osudile palestinsku militantnu grupu Hamas zbog njenih "užasnih terorističkih akata".

- Jasno stavljamo do znanja da terorističke akcije Hamasa nemaju opravdanje, legitimitet i da se moraju osuditi. Nikada nema opravdanja za terorizam - navodi se u zajedničkom saopštenju ovih zemalja objavljenom sinoć na sajtu Bele kuće.

Saudijska Arabija podržala Hamas

Palestinski predsednik Mahmud Abas sinoć je telefonom razgovarao sa prestolonaslednikom i premijerom Saudijske Arabije, princom Mohamedom bin Salmanom.

Abas je izrazio zahvalnost Saudijskoj Arabiji i princu Bin Salmanu za napore koje čini da podrži palestinski narod, prenela je palestinska agencija WAFA.

Bin Salman je istakao je da će Saudijska Arabija nastaviti da stoji uz palestinski narod i da Saudijska Arabija ulaže velike napore da povrati mir i stabilnost u tom regionu.

Borelj sazvao vanredni sastanak šefova diplomatija EU

U Briselu će danas biti održan vanredni sastanak šefova diplomatija zemalja članica EU posvećen situaciji u Izraelu i regionu.

- Sazivam za sutra hitni sastanak ministara spoljnih poslova EU o situaciji u Izraelu i regionu - saopštio je u ponedeljak visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na društvenoj mreži X.