clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

UKRAJINA PROGLAŠAVA RATNO STANJE: Porošenko doneo odluku koja će ga skupo koštati! (FOTO/VIDEO)

26.11.2018. 10:03
Piše:
Srbija Danas
Ukrajina
Ukrajina / Izvor: Profimedia

Juče su brodovi ruske obalske straže zaplenili tri vojna ukrajinska broda nedaleko od Krima u Azovskom moru, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz.

22:30 - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je danas poslanicima da će ratno stanje u toj zemlji biti uvedeno samo u regionima koji se graniče sa Rusijom, Belorusijom i Pridnjestrovljem.

Porošenko je precizirao da će ratno stanje biti primenjeno na 10 od ukupno 27 regiona Ukrajine. Više o tome čitajte OVDE

21:40 - Američki predsednik Donald Tramp prokomentarisao je minule događaje u Kerčkom moreuzu rekavši da mu se ne dopada to što se dešava i da se nada da će to biti ispravljeno, prenosi Rojters.

On je istakao da zajedno sa evropskim liderima radi na pitanju rusko-ukrajinskih odnosa.

Donald Tramp
Donald Tramp / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Oni nisu oduševljeni time. Mi svi zajednički radnimo na tome - rekao je Tramp.

21:01 - FSB: Ukrajinac priznao da je reč o provokaciji

Ruska Federalna bezbednosna služba saopštila je danas da je jedan od pritvorenih ukrajinskih mornara priznao da je prolazak ukrajinskoh brodova kroz Kečki moreuz bila provokacija.

- Radio zahtev (ruske obalske straže) bio je namerno ignorisan. Na brodu je bilo oružje i municija. Bio sam svestan da je reč o provokativnoj akciji - rekao je ukrajinski kapetan treće klase Vladimir Lesovoj, prenela je agencija Tas s.

On je rekao da mu je bilo naređeno da iz Odese doplove do Marijopolja.

20:51 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija mora da razume da će njena dejstva u Kerčkom moreuzu imati određene posledice.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg / Izvor: Profimedia

On, međutim, nije odgovorio na pitanje novinara da li će Alijansa preduzeti bilo kakve konkretne mere u vezi sa incidentom.

20:40 - Ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje ratnog stanja u trajanju od 30 dana u određenom broju regiona Ukrajine, uglavnom onih kojih se graniče sa Rusijom.

Kako prenose mediji, ovu odluku podržalo je 276 poslanika.

Ukrajinska Vrhovna rada
Ukrajinska Vrhovna rada / Izvor: Profimedia

19:51 - Rusi ispitali pritvorene ukrajinske mornare

Ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) saopštila je da je ispitala ukrajinske mornare pritvorene posle incidenta u Kerčkom moreuzu.

FSB je objavio snimak saslušanja, prenela je agencija Tass.

19:39 - FSB: Hitac upozorenja ispaljen jer su ukrajinski brodovi odbijali da se zaustave

Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je ruski brod "Izumrud" ispalio hitac upozorenja prema ukrajinskim brodovima tek nakon što su oni izignorisali zahteve ruske strane da se zaustave i nastavili da izvode manevre.

Federalna služba bezbednosti
Federalna služba bezbednosti / Izvor: Profimedia

Kako se navodi, paljba sa ruskog broda je izvedena sa razdaljine na kojem se moglo videti da je u pitanju hitac upozorenja.

19:28 - Šef ukrajinske diplolmatije Pavel Klimkin izjavio je da Kijev još uvek nije spreman da u potpunosti prekine diplomatske odnose sa Moskvom, iako smatra da odnosi više praktično ne postoje.

19:12 - Na jednom od tri ukrajinska broda koja su zaplenjena u Kerčkom moreuzu nalazila su se dva pripadnika ukrajinske bezbednosne službe, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Kako je rekao, oni su imali specijalni zadatak da obave u akvatoriji Kerčenskog moreuza, iako nije precizirao o čemu je reč.

19:00 - Ukrajinske snage pripremaju u Donbasu provokaciju sa korišćenjem hemijskog oružja uz učešće zapadnih specijalnih službi, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Donbas
Donbas / Izvor: Profimedia/ilustracija

On je podsetio da je ukrajinska vojska dopremila do linije razgraničenja raketne komplekse "Buk", S-300, RS30 "Grad" i „Uragan“, kao i da je intenzivirala gađanje naseljenih mesta u Donbasu.

18:54 - Rusija će žestoko reagovati na bilo koje nasrtaje na njen suverenitet i na njenu bezbednost, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

18:04 - Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Savetu bezbednosti UN Dmitrij Poljanski izjavio je da Ukrajina "podgreva" temu militarizacije Azovskog mora zajdeno sa SAD.

Štaviše, kako je precizirao, Kijev i Vašington tu inicijativu nastoje da proguraju u poslednjih nekoliko meseci.

18:02 - Pred glasanjem u Savetu bezbednosti stalna predstavnica SAD Niki Hejli je izjavila da Amerika, Holandija, Poljska, Švedska i Velika Britanija ne žele da razmatraju to pitanje jer "kategorički podržavaju suverenitet i teritorijalni intergritet Ukrajine u skladu sa njenim međunarodno priznatiim granicama, kao i teritorijalnim vodama".

Niki Hejli
Niki Hejli / Izvor: Profimedia

- Izražavamo duboku zabrinutost zbog incidenta koji se dogodio u Kerčkom moreuzu i koji predstavlja kršenje međunarodnog prava - rekla je ona ocenivši da su SAD i njeni saveznici spremni da razgovaraju o temi ruske provokacije ukoliko se postavka pitanja tako i uokviri.

17:30 - Savet bezbednosti UN blokirao je predlog Rusije da večeras razmatra incident u Kerčkom moreuzu.

Naime, protiv ubacivanja ovog pitanja u dnevni red glasalo je sedam članica, četiri su bile uzdržane, izjavio je predstavnik Kine, koji ujedno i predsedava Savetom bezbednosti ovog meseca.

Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN / Izvor: Profimedia

17:10 - Odložena sednica na kojoj se odlučivalo o ratnom stanju

Ukrajinska Vrhovna rada odložila je današnju sednicu na kojoj je trebalo da bude odobren ukaz o proglašenju ratnog stanja koji je potpisao predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Kako prenosi TAS S, članovi nekoliko opozicionih stranaka su po početku sednice blokirali podijum u parlamentu i zahtevali detaljnu diskusiju o trenutnoj situaciji, nakon incidenta u Kerčkom moreuzu.

Opozicija smatra da je Porošenko doneo svoju odluku bez saglasnosti lidera parlamentarnih grupa, čime se krši procedura donošenja odluka.

16:44 - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je potpisao ukaz o uvođenju ratnog stanja na celoj teritoriji zemlje, koje će stupiti na snagu 28. novembra u 9 časova prepodne po kijevskom vremenu, u slučaju da ga Vrhovna rada usvoji.

Petro Porošenko
Petro Porošenko / Izvor: Reuters

Takođe, Porošenko je u obraćanju javnosti predložio poslanicima ukrajinske Skupštine da ratno stanje uvedu na period od 30 dana umesto na 60 kako je ranije predlagano, kako se ova mera ne bi negativno odrazila na predstojeće izbore koji su planirani za mart 2019. godine.

16:20 - Odgovornost zbog negativnog razvoja situacije u Azovskom i Crnom moru u potpunosti leži na Kijevu, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

16:04 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uručilo je protestnu notu otpravniku poslova ambasade Ukrajine u Moskvi Ruslanu Nimčinskom zbog incidenta u Kerčkom moreuzu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova / Izvor: Profimedia

Takođe, Ministarstvo je izrazilo nezadovoljstvo i zbog nedavnih napada ukrajinskih nacionalista na predstavništva ruske diplomatske misije  u Ukrajini.

15:47 - Ukrajinski mornari, koji su činili posadu tri ukrajinska broda, biće procesuirani zbog nezakonitog presecanja ruske državne granice, izjavio je premijer Krima Sergej Aksjonov.

- Njima ništa ne preti sem krivične odgovornosi prema zakonu Ruske Federacije zbog narušavanja državne granice - istakao je.

15:28 - Nemci spremni da posreduju između Rusije i Ukrajine

Nemačka je spremna da posreduje između Rusije i Ukrajine u okviru Normandijske četvorke kako bi se pronašlo rešenje u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

Hajko Mas
Hajko Mas / Izvor: Reuters

- Svima ćemo dati do znanja da pozivamo obe strane da projave suzdržanost i da, ukoliko to bude bilo potrebno, posredujemo između Moskve i Kijeva da ovaj incident ne preraste u ozbiljnu krizu - istakao je.

15:23 - Francuska izrazila duboku zabrinutost zbog situacije u Kerčkom moreuzu i pozvala Rusiju i Ukrajinu da budu suzdržane i da izbegnu bilo kakvu eskalaciju tenzija, navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva inostranih poslova

Dodaje se i da, uzimajući u obzir činjenice svega što se dogodilo, nema nikakviih opravdanja za primenu sile od strane Rusije. Ministarstvo je pozvalo ruske vlasti i da u najkraćem mogućem periodu oslobode ukrajinske mornare i vrate Ukrajini njene brodove.

15:16 - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko naložio je pograničnoj službi da pojača odbranu državne granice sa Rusijom, između ostalog i sa Krimom.

Petro Porošenko
Petro Porošenko / Izvor: Profimedia

14:58 - Berlin pozvao Moskvu i Kijev da smanje napetost nakon incidenta u Kerčkom moreuzu

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas pozvao je Moskvu i Kijev na deeskalaciju napetosti nakon pomorskog incidenta u Kerčkom moreuzu.

- Situacija zabrinjava. Neprihvatljiva je ruska blokada prolaza prema Azovskom moru. Važno je da se blokada ukloni. Pozivamo obe strane na deeskalaciju - napisao je Mas na svom nalogu na Tviteru.

14:37 - Otpravnik poslova ambasade Ukrajine stigao u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Otpravnik poslova ambasade Ukrajine u Rusiji Ruslan Nimčinski stigao je u Ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinski diplomata nije odgovarao na pitanja medija.

Ranije je portparolka Ministarstva saopštila da su "razlog za taj poziv agresivne i provokativne akcije ukrajinske strane" u Kerčkom moreuzu.

14:29 - Bez kontakta Putina i Porošenka

Za sada nisu planirani kontakti predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka, u vezi sa incidentom u moreuzu Kerč, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je, na pitanje novinara da li će između predsednika biti nekih bilateralnih kontakata, kratko odgovorio: "Nije mi poznato".

Portaprol Kremlja je dodao da do sada Putin i Porošenko nisu razgovarali o novonastaloj situaciji.

- Ako mislite na razgovore između dvojice predsednika, nije ih bilo - kazao je Peskov.    

14:25 - U Kijevu nacionalisti organizovali protest, traže prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom (video)

Nekoliko stotina predstavnika partije Nacionalni korpus i Nacionalne družine organizovalo je protest ispred zgrade administracije predsednika Ukrajine Petra Porošenko zbog incidenta u Crnom moru. Oni zahtevaju da se uvede ratno stanje u zemlji, prekinu diplomatski odnosi sa Rusijom i nacionalizuje njena imovina.

11:33 - U sedištu NATO-a u Briselu su odbili da kažu da li će biti sastanka ambasadora država-članice Alijanse povodom jučerašnjeg incidenta u Kerčkom moreuzu, u Azovskom moru.

AP prenosi da je portparolka NATO-a Oana Lungesku kazala da je Alijansa u kontaktu s ukrajinskim vlastima. Ona je navela da NATO poziva Rusiju i Ukrajinu da pokažu uzdržanost.

- Pozivamo ih na uzdržanost i deeskalaciju - rekla je Lungeskuova.

11:24 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je situaciju u Kerčkom moreuzu jasnom provokacijom i prema njegovoj proceni, Kijev je prekršio ključne odredbe međunarodnog prava.

- Što se tiče jučerašnjeg incidenta, to je očigledna provokacija - naglasio je Lavrov.

- Prekršene su ključne odredbe međunarodnog prava, ne samo pomorskog, već i opšteg međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, uključujući Konvenciju o pomorskom pravu iz 1982. godine i druge međunarodno-pravne instrumente koji višestruko zahtevaju od svih država da poštuju suverenitet druge zemlje - dodao je ministar.

Kremlj
Kremlj / Izvor: Profimedia/ilustracija

10:58 - Miroslav Lazanski, vojno politički komentator, na interesantan način prokomentarisao je najnoviju krizu u Ukrajini i proglašenje ratnog stanja posle incidenta u Kerčkom moreuzu.

- Proglašenje ratnog stanja praktično ne znači ništa – istakao je Lazanski i dodao da tamo već godinama traje ratno stanje.

Lazanski ističe da je u Kerčkom moreuzu prekršena procedura pri prelasku kroz ruske teritorijalne vode.

- To što se desilo u Kerčkom moreuzu, koji je uzak i pripada teritoriji Rusije, je kršenje svih procedura.

ruski brod
ruski brod / Izvor: Profimedia

Ukrajina je narušila proceduru Međunarodnog pomorskog prava – kaže Lazanski i objašnjava - Kad strani brodovi prelaze preko teritorijalnih voda, svo naoružanje mora biti u potpalublju ili prekriveno ciradom. Ukrajinski artiljerijski čamci nisu imali cirade i došli su nenajavljeni. Kada idete sa ratnim brodovima kroz nečije teritorijalne vode morate poštovati proceduru.

Ceo tekst pročitajte klikom OVDE.

10:53 - Sjedinjene Američke Države i niz zapadnih zemalja povećavaju napetost u blizini granica Rusije, zbog čega se pogoršava atmosfera strateške neizvesnosti i nastaju situacije kada se može preći "tačka bez povratka", izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u pismenom obraćanju učesnicima 12. Evropskog ruskog foruma u Evropskom parlamentu.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov / Izvor: Profimedia

- Aktuelnost tema današnjeg zasedanja ne može se preceniti. Mračno stanje stvari u Evroatlantiku je direktna posledica kratkovide politike širenja Severnoatlantskog saveza i stvaranja novih linija podele u Evropi - navodi se u govoru koji je na forumu pročitao stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov.

STRAŠAN SNIMAK KATASTROFALNE NESREĆE: Vojni helikopter turske vojske pao na naselje, ima mrtvih (FOTO/VIDEO)

10:52 - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zahteva od Rusije da odmah oslobodi ukrajinske vojnike i brodove koji su zadržani u Kerčkom moreuzu i da ih izruči Kijevu.

- Pozivam rukovodstvo Rusije da odmah oslobodi ukrajinske vojnike koji su zbog kršenja međunarodnog prava zadržani u Kerčkom moreuzu i čija je sudbina neizvesna. Hitno zahtevamo da se vojnici isporuče Ukrajini - izjavio je Porošenko na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i dodao da Ukrajina zahteva deeskalaciju situacije, kako na Azovskom moru tako i na drugim poljima.

10:07 - U Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine danas će biti pozvan otpravnik poslova u ambasadi Ukrajine u Moskvi, izjavila je portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

NAPADNUTA RUSKA AMBASADA U KIJEVU! Kulja gust dim iz objekta, diplomate ŽIVOTNO UGROŽENE?! (FOTO/VIDEO)

Otpravnik poslova u ambasadi Ukrajine u Moskvi Ruslan Nimčinski biće pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u vezi sa provokativnim akcijama Kijeva u Azovskom moru, izjavila je portparolka Ministarstva, Marija Zaharova.

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

Ruske snage su zarobile dva artiljerijska broda i tegljač ("Berdjansk", "Nikopolj" i "Jani Kapu") koji su potom odvučeni u luku Kerč na Krimu.

RUSKI ZVANIČNIK OTKRIO POROŠENKOV PRLJAVI PLAN: Ne interesuje ga njegov NAROD, izazvao bi RAT da ostane na VLASTI (VIDEO)

Ukrajinci su na taj način povredili ruske teritorijalne vode i izazvali žestoku reakciju ruskih snaga, koje su upotrebile oružje kako bi ukrajinske brodove prisilila da se zaustave.

U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, kojima je pružena momentalna pomoć i koji su van životne opasnosti. Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su-25.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da će parlamentu predložiti uvođenje ratnog stanja u zemlji, nakon incidenta sa ruskim brodovima u Crnom moru. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

PAKLENA PATROLA: Ruski LETEĆI TENKOVI u BRIŠUĆEM LETU nad Krimom, odgovoriće na NAJMANJU PROVOKACIJU (VIDEO)

NATO je sinoć saopštio da prati razvoj situacije u Azovskom moru i moreuzu Kerč i da je u kontaktu sa vlastima Ukrajine, čiji teritorijalni integritet podržava. To je na svom Tviteru napisala portparolka NATO-a Oana Lungesku i dodala da ta vojna alijansa poziva na uzdržanost i deesklaciju sukoba.

Rusija je otvorila Kerčki moreuz za saobraćaj, a sva tri zaplenjena broda su odvučena u luku Kerč.