Utorak 19. mar 2024.
T-90

RUSI ''NABUDŽILI'' TENK T-90: Sada je još precizniji, a tu je i TURBODIZEL (VIDEO)

Foto: Profimedia
Osnovni borbeni tenk T-90MS, namenjen izvozu u inostranstvo, zaštićen je od savremenog protivtenkovskog oružja i opremljen je visokopreciznim topom, izjavio je za RIA Novosti direktor ruskog Konstruktorskog biroa za saobraćajno inženjerstvo, glavni konstruktor Andrej Terlikov.

Tenk T-90MS biće predstavljen na Međunarodnoj izložbi odbrane INDEX 2019, koja će se održati od 17. do 21. februara u Abu Dabiju (UAE).

- Prema glavnim pokazateljima, a to su zaštita, vatrena moć i mobilnost, T-90MS nema konkurenciju. Opremljen je novom dinamičkom zaštitom 3. generacije modularnog dizajna, pružajući visoko efikasnu sveobuhvatnu zaštitu od modernih protivtenkovskih oružja - rekao je Terlikov.

"Sudbina Venecuele već određena" Lavrov pozvao Zapad da ne POSTAVLJA ULTIMATUME Maduru

"Sudbina Venecuele već određena" Lavrov pozvao Zapad da ne POSTAVLJA ULTIMATUME Maduru

Prema njegovim rečima, tenk je opremljen novim sistemom za kontrolu vatre, izgrađenim na modernim digitalnim tehnologijama sa kompleksom stabilizovanih nišana komandira i nišamdžije.

- Sistem kontrole vatre je integrisan sa terminalom sistema borbene kontrole za dobijanje taktičkih informacija u automatizovanom sistemu kontrole jedinice - istakao je glavni konstruktor.

On je izjednačio T-90MS sa visoko preciznim oružjem.

- Povećana je preciznost i trajnost 125-milimetarskog topa. Prisustvo širokog spektra različite municije, uključujući navođenu raketu i visoko-eksplozivni fragmentirani projektil sa programabilnim eksplozivom na daljinsko upravljanje, čini naoružanje tenka veoma preciznim oružjem - objasnio je Terlikov.

Prema njegovim rečima, tenk je zadržao tradicionalnu za rusku vojnu opremu, visok nivo pouzdanosti, lakoću održavanja i jednostavnu borbenu upotrebu.

- Tenk je opremljen snažnim turbodizelom, koji pruža odlične karakteristike brzine i manevarske sposobnosti. Operativni parametri motora i menjača kontrolišu kompjuterizovani vozački kompleks - završava glavni konstruktor.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd