fbpx
Skip to main content
FSB

RUSKI BEZBEDNJACI POSTAJU JOŠ JAČI: Surovi profesionalac postaje novo lice u vrhu FSB-a, Putin prezadovoljan

Foto: Profimedia
Novi prvi zamenik direktora FSB-a već ima višegodišnje iskustvo u bezbednosnom radu

Federalna služba bezbednosti Rusije dobila je novog prvog zamenika direktora, general-pukovnika Sergeja Koroljova. Za ovog stručnjak za ekonomsku bezbednost kažu da je iskusni i surovi profesionalac, a eksperti ocenjuju da će njegov dolazak ojačati ruski štit za pretnje koja dolaze iz EU i SAD.

KOVAKSOM ISPORUČENO 20 MILIONA VAKCINA: Direktor SZO rekao planove za sledeću nedelju

KOVAKSOM ISPORUČENO 20 MILIONA VAKCINA: Direktor SZO rekao planove za sledeću nedelju

TRAGEDIJA! Lift zgnječio muškarca (64) - u bolnici podlegao povredama (VIDEO)

TRAGEDIJA! Lift zgnječio muškarca (64) - u bolnici podlegao povredama (VIDEO)

UZBUNA U AMERIČKOM AVIONU: Boing morao prinudno da sleti

UZBUNA U AMERIČKOM AVIONU: Boing morao prinudno da sleti

Imenovanje generala Koroljova svedoči ne samo o jačanju njegovih ličnih pozicija u okviru sistema FSB, već i o još jačem uticaju Službe ekonomske bezbednosti u okviru FSB, a to je posebno važno u trenutku kada SAD i kolektivni Zapad pojačavaju sankcije i vode druge neprijateljske akcije protiv Rusije.

- Imenovanje zamenika direktora FSB-a odavno je najavljeno, samo što kandidatura nije dovedena do kraja tj. tačke da predsednik potpiše ukaz. Njegov prethodnik - Sergej Smirnov je već zašao u godine i otišao je na zasluženi odmor. U ovom slučaju, imenovanjem Koroljova, koji je bio na čelu ekonomske bezbednosti naše zemlje, doći će do veće usmerenosti ka pitanjima ekonomije i ekonomske situacije izazvane uvođenjem novih sankcija EU i SAD, što stvara određene probleme, posebno u ekonomiji. Zbog te činjenice, mislim da će se general baviti upravo tom sferom, koja izaziva zabrinutost i time će se postaviti štit za pretnje koja dolaze iz EU i Amerike - kaže počasni predsednik Međunarodnog udruženja veterana specijalne antiterorističke jedinice "Alfa" i član Društvene komore Ruske Federacije Sergej Gončarov.

Iskusni i surovi profesionalac

Ruski mediji navode da je posao prvog zamenika direktora FSB-a da nadgleda rad ključnih jedinica - vojne kontraobaveštajne službe, službe ekonomske bezbednosti, kao i službe za zaštitu ustavnog poretka.

FSB
Foto: Profimedia

Gončarov objašnjava da će dolazak Koroljova na mesto zamenika direktora tajne službe povući i još neke kadrovske promene unutar FSB.

- Ne vidim ništa loše ako general-pukovnik Koroljov dovede oficire sa kojima je sarađivao u oblasti ekonomske bezbednosti. Svaki rukovodilac vrši odabir i pravi svoj tim koji je spreman da sarađuje sa njim i koji će ispuniti njegove zahteve. Verujem da neće biti radikalnih promena, ali promene će se dogoditi, gotovo sam siguran - kaže Gončarov.

Pedesetosmogodišnjeg Koroljeva bije ga glas da je iskusni i surovi profesionalac, jedan od ključnih ljudi u sistemu savremene ruske državne bezbednosti.

Putin postavio zadatke

Koroljov je od početka viđen kao jedan od glavnih pretendenata na mesto prvog zamenika direktora FSB-a, nakon penzionisanja sedamdesetogodišnjeg generala Sergeja Smirnova, koji je 17 godina obavljao tu dužnost.

FSB
Foto: Shutterstock

Koroljov je u poslednjih pet godina rukovodio Službom za ekonomsku bezbednosnost FSB-a, koju su svojevremeno vodili i bivši šef Federalne službe za kontrolu trgovine narkoticima Viktor Ivanov, sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev i sadašnji direktor FSB-a Aleksandar Bortnjikov.

Pre nego što je došao u sedište FSB-a na Lubjanki, Koroljov je radio za Službu za ekonomsku bezbednost Direkcije FSB za Sankt Peterburg i Lenjingradsku oblast, a od 2007. do 2011. bio je savetnik ministra odbrane Anatolija Serdjukova. Nakon toga, postavljen je na mesto šefa Uprave za unutrašnju bezbednost FSB-a.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Eksperti ističu da se Koroljov pokazao kao veoma aktivan lider i čovek od inicijative. S tim u vezi, njegov dolazak na mesto prvog zamenika doprineće revitalizaciji službe u oblastima koje je ruski predsednik Vladimir Putin izneo na poslednjoj sednici kolegijuma FSB-a.

Putin je na toj sednici upozorio da se Rusija suočava sa politikom obuzdavanja, koja je usmerena na potkopavanje njenih vrednosti i zaustavljanje razvoja zemlje, kao i na izazivanje unutrašnje nestabilnosti a sve sa ciljem da se Rusija na kraju oslabi i stavi pod spoljnu kontrolu, kao što se to dešava u nekim državama na postsovjetskom prostoru.

Putin je ukazao i na to da postoje pokušaji da Rusiju okuju ekonomskim i drugim sankcijama, da blokiraju velike međunarodne projekte za koje su Rusija i njeni partneri zainteresovani, da se direktno umešaju u društveni i politički život, u demokratske procedure Rusije, a da bi postigli te ciljeve aktivno koriste instrumente iz arsenala specijalnih službi. Putin je, takođe, istakao da takva politika prema Rusiji nema perspektivu.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd